Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kłaniam się,

W moim od niedawna zainstalowanym kotle pojawił się problem odkładającej się sadzy a nawet smoły (!) Tego nie miałem nawet w kopciuchu jak paliłem "od góry".

Kocioł pellpal 8kW , dom 70m2 średnio ocieplony (15cm białego styropianu , okna stare plastiki , 100% grzejniki.  Do utrzymania stałej temperatury w domu potrzeba nie więcej jak 35C na grzejniki  ale i tak głowice termostatyczne mało co się otwierają. Układ na sprzęgle.

Temperatura kotła ustawiona na 65C , powrót jest ~3C niżej - podłączyłem czujnik CWU żeby można to było kontrolować na wykresach.

Ustawione obecnie podawanie peletu 1.2sekundy , przerwa 25 sekund. Fabryczne nastawy podawanie 2.5sekundy , przerwa 16 sekund

Nadmuch minimalny 10% , max 70%.

Jak jeszcze tydzień temu było cieplej na zewnątrz i kocioł często się wygaszał , w południe był wygaszany na dłużej bo w domu było za ciepło. Teraz chciałem żeby paliło się "non stop" i nie było dużo cykli rozpalania-gaszenia. To co zastałem na podajniku załączam na zdjęciu. 

Czy to możliwe , że dostaje za mało paliwa (w trybie ciągłym) i zamiast palić się ten się "tli" i przez to wygląda to jak wędzarnia ? Obecnie mam pelet A1. IMG_20231109_215839.thumb.jpg.b6c1c3cfd355461de956a6269f5a0811.jpg Miałem wcześniej na próbę kilka worków tańszego ale poza klasowego i nie było wtedy sadzy tyle , że w koszyku podajnika zostawały "gluty" / spieki - Więcej tego nie kupiłem.

Będę wdzięczny za próbę nakierowania mnie na rozwiązanie.

IMG_20231109_215925.jpg

IMG_20231109_220327.jpg

IMG_20231109_220338.jpg

IMG_20231109_220352.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jaka jest moc minimalna tego kotła?

Patrząc po palniku to za mało powietrza, pellet odgazowuje nie spalając się.

pellet powinien wpadać w strefę żaru, ognia.

Proponuję podnieść moc minimalną palnika i wrócić do palenia przerywanego.

bo obecnie to wygląda jakbyś wędził szynki albo trzymał palnik w stanie podtrzymania a nie palenia.

70 metrów ocieplonego domu to może mieć zapotrzebowanie rzędu 4kW przy - 18.

Przy + 5/10 zapotrzebowanie może wynosić 1,5kW a licząc zyski własne z mieszkania to nawet 1 kW. Żaden palnik tak nie ujedzie.

Edytowane przez kult5
Opublikowano

Moim zdaniem kocioł za mocny do zapotrzebowania. Jak masz miejsce to zainstaluj bufor ok 300-400l a najlepiej większym. W efekcie kocioł będzie pracował do czasu naładowania z pełną mocą i się wygasił na x godzin.
Bufor 300l może być chociażby ze starego używanego bojlera. Byle był szczelny.

Opublikowano

Miałem to samo napisać. Ja mam większe zapotrzebowanie, odpalam palinka jedzie na całą moc i ładuje bufor 1000 L, w tym czasie przez zawór 4d idzie na instalację od 35 do 42 stopni. Na wymienniku mam proch ale nie sądzę. Przydałby się jakiś palnik wirowy separujący cząstki stale😃

Opublikowano

Dokładnie za duża moc kotła do zapotrzebowania budynku może jeżeli masz jakieś ekonomizery w kotle takie blaszki które wydłużają drogę spalin usuń je kocioł straci na sprawności ale może to pomoże.

Używaj peletu z niższą wartością opalową.

Jeżeli wszystkie rozwiązania nie pomogą to zostaje montaż bufora.

Lepiej wrócić do palenia przerywanego.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Udało mi się w końcu dojść do ładu z palnikiem - zwiększyłem częstotliwość podawania opału ale w mniejszych porcjach.

Załączam zdjęcie wyglądu wymiennika.

Jak słusznie zostało tutaj napisane mimo , że to "tylko" 8kW to i tak za dużo do mojego domu.  Obecnie myślę nad instalacją bufora 400l. Gdybym ogrzewał go do +75C i wyładowywał do +35C to miałbym do dyspozycji około 20kWh energii co powinno skutkować 3 cyklami pracy kotła na dobę.

Z YT dowiedziałem się , że bufor nie zmniejszy apetytu na paliwo a jedynie poprawi działanie kotła.

wymiennik_10_stycznia.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Możesz i do 90* zagrzać wodę w buforze byle by sterownik kotla pozwolił na taką temperaturę.
Zwykle to przy 75* jest alarm 1 stopnia.
By zagrzać bufor do takiej temperatury najlepiej zainstaluj zawór termostatyczny/laddomat lub zawór 3d z siłownikiem by móc warstwowo wygrzać bufor do zadanej temperatury. Pierwszy i drugi musi mieć odpowiednią wkładkę temperaturową.
Do tego napewno przyda się sterownik bufora który przekaże info do sterownika że uzyskał temperaturę a kocioł niech się wyłączy.
Ale po zakończeniu prac w kotłowni i ustawieniu wszystkiegobędziesz zadowolony z efektów.

Opublikowano

Tu nie problem mocy kotła,tylko złe ustawienia.Inni używają kotłów nawet większych na taką powierzchnie i sobie radzą nawet bez bufora.Jak zmieniasz pellet to trzeba czasami zrobić korektę ustawień.Podawanie1,2s to za mało, dlatego tak się dzieje.Proponuje ustawić 4s podawanie 15s przerwy i dostosować nadmuch.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, lenas1 napisał(a):

Tu nie problem mocy kotła,tylko złe ustawienia.Inni używają kotłów nawet większych na taką powierzchnie i sobie radzą nawet bez bufora.Jak zmieniasz pellet to trzeba czasami zrobić korektę ustawień.Podawanie1,2s to za mało, dlatego tak się dzieje.Proponuje ustawić 4s podawanie 15s przerwy i dostosować nadmuch.

Oczywiście moje parametry sterownika są już inne niż pisałem na początku.

• Teraz czas podawania 1.7 sekundy
  • Czas przerwy podawania paliwa 17 sekund
  • Ograniczyłem max temperaturę spalin do 150C - powyżej tej wartości nadmuch jest zdejmowany.

Widzę , że masz podobny piec do mojego - w sensie podajnik. Spędziłem trochę czasu w kotłowni dla wypracowania tych ustawień.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu