Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór mocy kotła

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Sławek007,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

Mam problem z dobraniem mocy kotła do ogrzewania swojego domku.

Dom wysoki parter, strop ocieplony 16cm, ściany cały gazobeton, szczelina wypełniona pianką i polówka gazobetonu, dodatkowo ocieplony 8 cm grafitem. Do ogrzania niespełna 90metrow o wysokości pomieszczeń 2,7m

Na szybko był wstawiony pierwszy lepszy złomowy piec (25kw) 🙂

palenie w nim to katorga 😁 jak ustawie powyżej 50 stopni nadaną temp to nie pomaga nawet minimalne odkręcanie grzejników, nawet przy zadanej 45 calą poprzednia zimę było za gorąco, a komin mokry i kucie tynku na suficie 😁 

szukam czegoś mniejszego na 3/4lata dopóki nie zakładam podlogówek.

jakiej wielkości kocioł powinienem mieć ?

dzięki.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Kocioł 25kW jest w stanie przypalić 4kg węgla na godzinę czyli 100kg na dobę tj. 3 tony na miesiąc. Myśle, że podobną ilość spaliłeś na cały sezon. Pewnie z 6 kE by starczyło, ale takich pewnie nie ma. Coś koło 8kW kupisz.
Ja bym kupił coś z małą SV200 (9kW)ze sterownikiem SKZP-05.
U siebie pomimo grzejników 100% wystarczyło mi ostatniej zimy mieć maksymalną temp. 38 stopni. Przy czym ma kotle mam 70 cały czas. Do sterowania temp dla domu reguluję zaworem 4d z siłownikiem. SKZP-05 fajnie tym steruje. Obecnie wpuszcza mi na grzejniki temp 27-32 stopnie. Średnia z ostatniej doby to 28 stopni.
W Twoim przypadku można tez zastanowić się nad pompą ciepła skoro 45 stopni na obieg grzewczy było za dużo.
Jeśli trzymałeś 45 stopni na kotle i raczej kisiłeś w nim opał, to dlatego miałeś te wykwity.
Napisz ile spalałeś na sezon i ile w największe mrozy szło groszku na dobę.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, KowalskiA napisał(a):

Witam wszystkich na forum.

Mam problem z dobraniem mocy kotła do ogrzewania swojego domku.

Dom wysoki parter, strop ocieplony 16cm, ściany cały gazobeton, szczelina wypełniona pianką i polówka gazobetonu, dodatkowo ocieplony 8 cm grafitem. Do ogrzania niespełna 90metrow o wysokości pomieszczeń 2,7m

Na szybko był wstawiony pierwszy lepszy złomowy piec (25kw) 🙂

palenie w nim to katorga 😁 jak ustawie powyżej 50 stopni nadaną temp to nie pomaga nawet minimalne odkręcanie grzejników, nawet przy zadanej 45 calą poprzednia zimę było za gorąco, a komin mokry i kucie tynku na suficie 😁 

szukam czegoś mniejszego na 3/4lata dopóki nie zakładam podlogówek.

jakiej wielkości kocioł powinienem mieć ?

dzięki.

To nie ogłoszenie ale mam kociołek bardzo sprawny na ekogroszek ,odstawiłem go bo mam pompę ciepła jak niedaleko Kędzierzyna mieszkasz to podjedź zobaczyć . 10kw ogrzewał podłogówkę ok 130m2 na średniej mocy ok 3-4,5kw bo ma opcję podawania mocy w sterowniku.

Edytowane przez omama
Opublikowano
8 godzin temu, Sławek007 napisał(a):

Kocioł 25kW jest w stanie przypalić 4kg węgla na godzinę czyli 100kg na dobę tj. 3 tony na miesiąc. Myśle, że podobną ilość spaliłeś na cały sezon. Pewnie z 6 kE by starczyło, ale takich pewnie nie ma. Coś koło 8kW kupisz.
Ja bym kupił coś z małą SV200 (9kW)ze sterownikiem SKZP-05.
U siebie pomimo grzejników 100% wystarczyło mi ostatniej zimy mieć maksymalną temp. 38 stopni. Przy czym ma kotle mam 70 cały czas. Do sterowania temp dla domu reguluję zaworem 4d z siłownikiem. SKZP-05 fajnie tym steruje. Obecnie wpuszcza mi na grzejniki temp 27-32 stopnie. Średnia z ostatniej doby to 28 stopni.
W Twoim przypadku można tez zastanowić się nad pompą ciepła skoro 45 stopni na obieg grzewczy było za dużo.
Jeśli trzymałeś 45 stopni na kotle i raczej kisiłeś w nim opał, to dlatego miałeś te wykwity.
Napisz ile spalałeś na sezon i ile w największe mrozy szło groszku na dobę.

Na sezon poszło mi tej zimy około 2 tony węgla i 6 metrów drewna więc rzeczywiście w przybliżeniu 3 tony, ale wtedy dom jeszcze nie był docieplony styropianem.  Powoli wraz z kolejnymi remontami rozciągam podłogowe, docelowo zakupie pompę gdy będę miał gotowe podlogówki.

W takim razie muszę poszukać jakiś kocioł o mocy przybliżonej do 8 kW. Nie chce zbytnio inwestować w nowy kocioł bo tak jak pisałem użyje go kilka sezonów.

Na forum gdzieś natrafiłem na wątek o zmniejszeniu mocy kotła poprzez obmurowanie paleniska ? Czy ma to sens przy takiej różnicy (25kw a 8kw) i ewentualnie jak takiego obmurowania dokonać 

Kocioł jest zasypowy, typowy "śmieciuch" górnego spalania