Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brzoza osmala piec?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

 

Palę brzoza oraz sosną.

 

Pocięte,porąbane i poukładane na paletach w przewiewnym miejscu na skraju pola, na słońcu.

 

Na początku kwietnia, czyli pół roku temu.

 

Problem jest taki że wnętrze pieca jest osmolone.

Temperatura żądaną 65 stopni, dochodzi czasami do ponad 70.

Zrobiona szczelina przy klapce dolot powietrza tak aby się drewno nie kisiło.

Czy brzoza tak ma że smoli?

 

Czy usunięcie kory poprawi sytuację?

 

Dzieki

Opublikowano

Jak smoli to za mało powietrza do palenia, klapkę trzeba otworzyć szerzej, 

A z innej beczki - u mnie przy 65C dopiero zaczyna się palenie i to nie ważne czy jakim drewnem.

Więc trzeba podnieść temp w kotle, a nie myśleć o skrobaniu drewna z kory!

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

 

Jak dodać więcej powietrza aby nie podnieść temperatury za wysoko?

 

Jaka jest bezpieczna temperatura dla pieca co, jest też bojler.

 

Dodawać mniej drewna a częściej?

Opublikowano

Można ograniczyć palenisko - będzie mniejsza moc spalania i dany wsad będzie się dłużej palił.

Jak będziesz dokładał mniej a częściej to też dobrze, ale ile można tak robić.

Temp bezpieczna to ok 80-85C.

Masz może bufor za kotłem, czy palisz wprost na instalację?

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ta jak Sambor napisał, mało powietrza, drewno najlepiej jak się ostro pali. Mam kocioł z podajnikiem i stosuje obniżenie temp na kotle w nocy, rano przed powrotem na dzienną temp dokładane jest drewno na ruszt awaryjny i uchylane drzwiczki. Temp na kotle po wypaleniu drewna 75-80st max, w inst mam 350 litr wody i bojler cwu dwupłaszczowy 200litr, wszystko na jednej pompie więc bojler ma temp kotła i jest jako bufor, bo to ciepło wraca nast.  do instalacji co. 2 dokładki drewna na ruszt dziennie daje 10-12godz postoju podajnika. 

Opublikowano

Brzoza i osika należą do czystych drzew, poprawnie spalone mogą służyć do czyszczenia szyb w kominkach.

Sosna to typowy smoluch, bardzo ciężko ją czysto spalić, dobrze sprawuje się dopiero w kotłach na pellet.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.