Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jestem na etapie konfigurowania sterowania, układ mieszany podłogówka + grzejniki na górze.

Piec to MCR3 z zasobnikiem wody, jest sprzęgło i dwie grupy pompowe (jedna z zaworem 3d i siłownikiem).

Miałem kupić sterownik C-mix i dwa regulatory iSense AD-289 ale w trakcie koncepcja się zmieniła. 
Dwa regulatory iSense zakupiłem ale po lekturze forum zmieniłem c-Mix-a na sterownik Tech i-2 i teraz mam problem.

Nie bardzo wiem jak podłączyć regulatory iSense do sterownika i-2 Tech (czy to wogole możliwe). Z tego co widzę podłącza się je przez wyjście opentherm ale w sterowniku i-2 tech mam już to wejście zajęte przez kocioł.
Jeśli nie jest to możliwe to prosiłbym o rekomendację jakiś regulatorów pokojowych. Nie mam dużych wymagań i nie wiem czy dobrze myślę ale chyba potrzebuje tylko funkcji włączania pieca gdy temperatura spadnie i wyłączania gdy temperatura jest zgodna z ustaloną na regulatorze. 
Nie do końca rozumiem potrzebę bardziej rozbudowanych regulatorów ale możne faktycznie to ma sens.

Z góry dziękuje za pomoc 

Edytowane przez chintz
Opublikowano

Sterownik TECH i-2 posiada dwa wyjścia bez napięciowe. Działają jak zworka. Kocioł aby pracował bez zewnętrznego urządzenia sterującego ma włożoną zworkę w odpowiednie miejsce. Taką zworkę się wyciąga, a w miejsce zworki podpina przewody od sterownika TECH i-2 z jednego z wyjść bez napięciowych.

Działa to na prostej zasadzie. Wszystkie pomieszczenia są nagrzane, sterownik otwiera zworkę i kocioł się wyłączy.

Trzeba to tylko odpowiednio skonfigurować. Wbrew pozorom zasada działania tego sterownika jest bardzo prosta, a konfiguracja bezproblemowa. Możesz dokupić do tego sterownik pokojowy i podłączyć go pod RS. W ten sposób będziesz miał sterowanie temperaturą we wszystkich pomieszczeniach z jednego miejsca.

Możesz dokupić moduł internetowy i podłączyć go pod RS. W ten sposób obsłużysz wszystko przez przeglądarkę zdalnie na wszystkich typach urządzeń końcowych (laptop, smartfon, tablet). Taki tablet możesz zawiesić sobie na ścianie zamiast sterownika pokojowego.

Możesz również wszystko dokupić i równocześnie z tego korzystać (ja akurat mam tą opcję).

Ps. Na początku korzystałem z regulatora pokojowego i strony www. Teraz regulator wisi na ścianie i się świeci. 🙂 W ogóle z niego nie korzystam. Jak chcę coś zmienić, to najczęściej korzystam ze smartfona. Generalnie wszystko dzieje się automatycznie, a zabawa gadżetami odeszła w niepamięć. Jednak ten regulator pokojowy ma jedną fajną funkcje. Cały czas wyświetla temperaturę i od czasu do czasu przechodząc obok niego, zerknę jaka jest temperatura w poszczególnych pomieszczeniach.

Opublikowano

Czyli wychodzi ze ja mam nawet kociol zle podlaczony bo mam pod zlacze open therm w i-2 i zlacze R-Bus na piecu :-)

Nic to w weekend powalcze troche i zobacze jak to wszystko ugryc.

Tak czy siak wychodzi ze z tymi regulatorami iSense nic nie zdzialam, szkoda...

Opublikowano

Nie koniecznie. Poczytaj wszystkie instrukcje. Może masz dobrze piec podłączony. To co Ci przedstawiłem, to jedna z wielu opcji.