Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Saunier Duval Isofast 21 problem z cisnieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam piec Saunier Duval Isofast 21 condense. W piecu było wymieniane naczynie przeponowe ciepłej wody użytkowej w lato. Po instalacji ciśnienie utrzymywało się wysoko ale po spuszczeniu wody na grzejnikach można było utrzymać stabilnie 1 bar. Teraz kiedy załączam jeszcze ogrzewanie (podłogowe na parterze i grzejniki na piętrze) robi się problem. Mianowicie w trakcie grzania w ciągu ok. godziny ciśnienie wskakuje na 2.4, kiedy spuszcze wodę z grzejników jest już ok ale kiedy pięć przestaje grzać po nagrzaniu domu do określonej temperatury, ciśnienie potrafi spaść do 0.4. Udało mi się znaleźć odpowiednią ilość wody gdzie ciśnienie skacze w zakresie 0.5-2.4 tak by nie pokazywało problemu z ciśnieniem na ekranie.

Chciałem przeprowadzić wg. instrukcji odpowietrzenie ale jak wchodzę w tryb instalatora na piecu (kod 96) widzę tylko programy d.xx, nie wiem jak uruchomić program p.xx. Na innym modelu pieca znalazłem filmik gdzie wchodziło się w menu testowe trzymając reset, ale u mnie to nie działa.

Jak mógłbym unormować ciśnienie?

Dziękuję z góry za wszystkie rady

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Generalnie był robiony przegląd i wszystko było ok.

Jeśli chodzi o naczynie przeponowe to pokazywało pod 3bary. W tym drugim większym naczyniu ciśnienie też było ok.

Wymianę nie robiłem ja, a fachowiec który to robi ciągle ma nie po drodze... 

Opublikowano

Ciśnienie wstępne czyli na naczyniu odpiętym od instalacji. Jeżeli ciśnienie jest za duże, albo co gorsza za małe (zerowe) to nie dojdziesz do ładu z tymi skokami.