ARRO28 Opublikowano 9 Września 2023 #1 Opublikowano 9 Września 2023 (edytowane) Dzień dobry, Odpaliłem piec i grupy pompowe. Wygrzewam jastrychy. Mam problemy z osiągnięciem zadanej temperatury na obiegu. Piec na sztywno ma ustawiona rzadaną temperaturę np.45 stopni. Woda gorąca wchodząc na rozdzielaczo-mieszacz traci od razu ok 5stopni. Po przejsciu przez zawor mieszający arm343, mimo 100% zamknięcia przez zwierciadło powrotu, temperatura nie osiąga zadanej na sterowniku. KVS zaworów ustawiony na 3. Grupa 1 - 9 pętli 482m, 3844W; Grupa 2 - 9 pętli 540m, 5508W. Pompy w parametrze stałego ciśnienia. Zawory ustawione zgodnie z instrukcją. Czujnik zasilania na wlocie sprzęgła przylgowy. Czujnik powrotu na zaworze za sprzęgłem. Wszystkim steruje tech I2plus po OT. Drugi problem jaki mam to sterowanie CWU. Jak wypne Czujnik NTC z kotła i przepnę do tech kocioł wyrzuca mi alarm E10. Czy powinienem zdublować te czujniki? Wyłączyć to z poziomu menu serwisowego? Będę wdzięczny za pomysły. Edytowane 9 Września 2023 przez ARRO28 Cytuj
sambor Opublikowano 9 Września 2023 #2 Opublikowano 9 Września 2023 Nie wiem po co tak komplikacja instalacji ! Z tego kotła wiele razy robiłem zasilanie wprost nawet 250m2 podłogi i działało bez problemu. Cytuj
ARRO28 Opublikowano 9 Września 2023 Autor #3 Opublikowano 9 Września 2023 (edytowane) @sambor chodziło o dwie strefy z różnymi temperaturami. Mam przez Ciebie przeliczoną instalację dla samego kotła. Potrafisz pomóc? Edytowane 9 Września 2023 przez ARRO28 Cytuj
sambor Opublikowano 9 Września 2023 #4 Opublikowano 9 Września 2023 Ale powiedz po co ci takie kombinacje? 2 temperatury zasilania różne o 2-3C. Czujnik bojlera musi być w kotle. Tymi sterownikami Techa z OT nigdy się nie interesowałem, choć one ponoć nie bardzo z termetem chcą pracować. Sprawdź czy są zawory zwrotne na powrotach mieszaczy. Ew ustaw trochę niżej pompę w kotle, tam jest mocna pompa, ona te IBO wciągnie do tego kotła 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi