Łukasz90 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 #1 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Witam, czy ktoś mógłbym mi wyliczyć nastawy na rotametrach dla mojej instalacji? rozdzielacz 1: w sumie 503 metry pexa 16 1 = 81 m 2 = 59m 3 = 89m 4 = 89m 5 = 88m 6 = 97m rozdzielacz 2: w sumie 489 metrów 1 = 52m 2 = 51m 3 = 79m 4 = 73m 5 = 64m 6 = 37m 7 = 75m 8 = 58m Rozdzielacza zasilane są pexem 32. Do dalszego rozdzielacza jest ok 15 metrów a pierwszy rozdzielacz jest na trójniku na samym początku z metr od pompy. Zasila to pompa AFRISO APH 160 15-7. Przy pełnym odkręceniu rotametrów nawet na najwyższym biegu pompy jest cicho, po skręceniu rotametrów jest szum nawet na 1 biegu. Może większe nastawy trochę to wyciszą. Cytuj
Wello Opublikowano 12 Sierpnia 2023 #2 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Jak odkręcisz wszystkie ma maksa, to jakie masz przepływy na poszczególnych pętlach? Cytuj
Łukasz90 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Autor #3 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Żeby dokładnie napisać to musiałbym je znowu powykręcać. Na pewno było miedzy 1,5 a 2 na każdym rotametrze. Napisać te wartości dokładnie ? Na ogrzewanie miałem robiony projekt i mam tam podane wartości które teraz są ustawione. Posłuchałem znajomego i lekko zagęściłem rozstaw i teraz pętle są o kilka metrów dłuższe. Chciałbym porównać teraz te parametry z projektu względem tych nowych przeliczonych. Szum w szafce jest dość delikatny ale na pełnych przepływach temperatura na belce zasilania i powrotu różniła się o stopień. Od wczoraj wygrzewam podłogę, dziś skręciłem te rotametry i różnica temperatur na belkach już wynosi prawie 4 stopnie czyli lepiej wg mojego rozumowania bo podłoga zaczęła przejmować temperaturę z rur Generalnie ten projekt jest dziwny bo zagęszczając lekko rozstaw to i tak mi wyszły krótsze odcinki niż podane . Sądzę że w projekcie jest źle podana odległość od rozdzielacza do miejsca rury w którym zaczyna grzać. Ale mniejsza z tym, liczą się teraz aktualne długości. ;D Cytuj
sambor Opublikowano 12 Sierpnia 2023 #4 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Łukasz90 napisał(a): Witam, czy ktoś mógłbym mi wyliczyć nastawy na rotametrach dla mojej instalacji? Ja mogę spróbować, pisz na priv. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi