Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jestem pewien ale mignelo mi w jakims artykule ze 2m3.

Info bez potwierdzenia.

Opublikowano

Nie rozpędzaj się za bardzo z myślą o łapaniu deszczówki. Opady są bardzo nieregularne. Kilka lat temu skorzystałem z tego programu i na całe szczęście nie wkopałem wszystkich zbiorników. Teraz gromadzę w nich wodę ze studni aby się nagrzała zanim podleję nią rośliny w warzywniku. Gdybym się nastawił tylko na deszczówkę to miałbym wodę wtedy, kiedy najmniej jej potrzebuję.

Opublikowano
25 minut temu, Oldeq17 napisał(a):

tylko nie aż taki duży 2m3

??? Duzy ??? To zalezy. Sam 10 i na moje potrzeby idealny. Te dwa metry to spadlo z dachu wczoraj, a gdzie „bufor”?

Opublikowano

Jestem tego samego zdania co PioBin, mam zbiornik 10m3 wkopany i łapię do niego deszczówkę ale szybko zrozumiałem, że to nie wystarczy i zrobiłem studnię. Deszczówka fajna rzecz do podlewania kwiatów i na start upraw ale potem tylko do mysia samochodu 🙂

Opublikowano

Ale żeby dostać dofinansowanie to musi być jakaś specjalna instalacja do tej beczki,czy wystarczy tylko podłączyć się z rynny wężem, i czy odbiór jest tej instalacji...

Opublikowano

Masz łapać deszczówkę i ją wykorzystywać w dowolny sposób. Teraz czasy się zmieniły i mogą wyrywkowo sprawdzać. Ja miałem inwestycję w okresie pandemii i za dużo nie zrobiłem, gdyż gość informował, że raczej nikt nie będzie się narażał. Kupiłem 3 zbiorniki 3m3 każdy, jakieś pompki, rury PP, całe instalacje kroplujące do rozsączania niby tej deszczówki itp. Jeden taki zbiornik typu eko-szambo wkopałem i zbieram wodę z dachu dwóch budynków, ale jak kolega wcześniej wspomniał, wystarcza jej na płukanie samochodów, bo jest do tego celu najlepsza.