seba999 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Witam, W międzyczasie zauważyłem, że często przez chwilę zamiast zimnej wody leci ciepła. Doszedłem już do tego, że najbardziej prawdopodobną przyczyną jest brak pułapki cieplnej przy zaworze mieszającym Afriso (niestety, nie przeczytałem instrukcji montażu). W związku z tym pytanie do was, czy dołożenie dodatkowego zaworu zwrotnego w miejscu zaznaczonym na schemacie strzałką rozwiąże problem? Jest to miejsce, w którym dołożenie jest najmniej problematyczne w moim przypadku. Chyba, że jest inna przyczyna lub/i jej rozwiązanie? Cyrkulacji nie ma. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Zawór zwrotny nie rozwiąże problemu. Pułapka cieplna jest po to by zawór mieszający nie był gorąco gdy z wody się nie korzysta. Zrób tak jak podaje instrukcja.Osobiście kazałem hydraulikowi zamontować go niżej niż wyjście z bojlera o ok 50-70cm. Problem z tylko ciepłą wodą zamiast zadanej został rozwiązany. Cytuj
seba999 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Autor #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Jeśli dobrze zrozumiałem to ty miałeś problem z uzyskaniem zadanej temperatury na zaworze? U mnie tego problemu nie ma, jedynie ten co opisałem... Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 U mnie był problem z tym że przez długi czas płynęła tylko ciepła woda zamiast zadanej. Cytuj
seba999 Opublikowano 13 Stycznia 2024 Autor #5 Opublikowano 13 Stycznia 2024 Rozwiązałem problem montując śrububek z zaworem zwrotnym zamiast zwykłego na zasilaniu zimnej wody zaworu termostatycznego. Temat do zamknięcia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi