MikiQ Opublikowano 13 Czerwca 2023 #1 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Mam możliwość zakupu zakupu zasobnika OSO Hotwather Paw-td30c1e5 - HI dedykowanego do pomp Panasonic. Mam zamontowaną pompę 12 kW. Znalazłem informację że na 1 kW mocy pompy wężownicą powinna mieć 0,2 do 0,25 m2 więc teoretycznie potrzebuje zasobnik z wężownicą 3 m2. W tym który znalazłem jest tyko 2,35m2. Czy to wystarczy czy powinienem jednak szukać czegoś z większą wężownicą? Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2023 #2 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Z instrukcji Panasonica: Ten zasobnik ma 280l i jest dedykowany do PC tej firmy , wg tego co podano wyżej minimalna powierzchnia to 2,3m2, więc jest OK. Cytuj
MikiQ Opublikowano 13 Czerwca 2023 Autor #3 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Bardziej chodziło mi k to czy jeżeli założę zasobnik z wężownicą np 3 m2 będzie to miało wpływ stabilniejsza prace pompy w trakcie grzania CWU. I czy podłączenie wężownicy większe niż 3/4 cala tez nie będzie lepsze? Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2023 #4 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Co to znaczy stabilniejsza praca - będzie grzało aż nagrzeje, może trochę krócej, ale to minimalna różnica - tam pompa jest sterowana temp powrotu do wymiennika i nie ma co kombinować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi