Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Ogrzewanie W Babskim Mieszkanku? Panowie, Pomocy :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Własnie kupiłam mieszkanie - 47 mkw, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, w domku, który jest oficyną kamienicy. Domek jest parterowy, mieszkanie ma 3,5 m wysokości. Obecnie znajdują się w nim piece kaflowe, które chcę wyrzucić i zaistalować ogrzewanie gazowe. Ponieważ jako kobieta zawsze bylam z dala od praktycznych rozwiązań technicznych nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Z jakimi kosztami musze się liczyć ? wymianę ogrzewania chcę zrobić jak najniższym kosztem, zalezy mi na piecu dwufunkcyjnym, tyle wiem. Nie mam na miejscu nikogo znajomego, kto mógłby mi w tej kwestii doradzić, a nie chcę iść do przypadkowej osoby, bo boję się naciagania kosztów. Ogrzewania trzeba wykonać oczywiście od zera, więc kupic muszę każdy zaworek i rurkę. Jaki najnizszy koszt jest mozliwy? no i jaki jest koszt instalacji tego ustrojstwa? w tej chwili ogladam kazdy grosz dookoła i nie chciałabym nikomu przepłacać tylko dlatego, że jestem słabo zorientowaną kobietką :D

Acha, nie chce kupowac pieca ani sprzetu uzywanego, zalezy mi tylko na nowym oprzyrządowaniu, chyba bym w nocy nie spała, gdybym miała cien watpliwości w jakość ogrzewania :D

Z góry dziekuję ;)

Opublikowano

1) Czy w mieszkaniu jest już gaz ? Jeśli tak to czy jest obecnie zainstalowany ogrzewacz przepływowy ?

2) Jakie masz przewody kominowe, ile metrów do dachu ?

3) Czy chcesz instalację CO robić legalnie czy z samowolą budowlaną ? Jeśli to pierwsze to dodaj 2-3 tys. zł na projekt wyburzenia pieców kaflowych oraz budowy instalacji CO.

4) Chcesz sama zmontować instalację CO czy wynająć hydraulika ? Jeśli to drugie to taniej wyjdzie cię jeśli to on kupi części.

Opublikowano

1. w mieszkaniu jest gaz, ogrzewacza brakuje

2. co do przewodów - nie mam pojecia, mówiłam, baba, ale to jest do sprawdzenia

3. chcę to robic legalnie ( nie miałam pojecia, że mozna nielegalnie) - za tą część płaci miasto - poprzedni własciciel załatwil dla mieszkania dofinansowanie tej części wydatków, wiec skoro i tak nie ja za to płace, a rachunek musze przedstawić to chyba bez sensu robic to nielegalnie?

4. Broń Boże :D wynajmę hydraulika

Opublikowano

Witam.

Jeżeli chcesz robić legalnie wystąp do gazowni o wydanie "warunków technicznych".Tam będzie opisana dalsza procedura.

Jeżeli chcesz wynająć hydraulika to tylko takiego,który ma uprawnienia i jest zarejestrowany u dostawcy gazu.

Pozdrawiam - M.

Opublikowano
3. chcę to robic legalnie ( nie miałam pojecia, że mozna nielegalnie)

Można. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że na wyburzenie pieców i budowę CO potrzeba pozwolenia na budowę. Niezależnie od pozwolenia na przebudowę wewnętrznej instalacji gazowej (dołożenie kotła). Tak więc zacznij spokojnie od znalezienia projektanta i uzyskania pozwoleń na budowę.

Opublikowano
(...)

3. chcę to robic legalnie ( nie miałam pojecia, że mozna nielegalnie) - za tą część płaci miasto - poprzedni własciciel załatwil dla mieszkania dofinansowanie tej części wydatków, wiec skoro i tak nie ja za to płace, a rachunek musze przedstawić to chyba bez sensu robic to nielegalnie?

4. Broń Boże :D wynajmę hydraulika

Witam.

Jeżeli chcesz uniknąć niepotrzebnych kosztów możesz pewne sprawy załatwić sama.

1.Wystąp do dostawcy gazu o wydanie "warunków technicznych".Jeżeli dostawca gazu odmówi dostaw na cele grzewcze dalsze kroki są zbędne.

2.Uzyskaj opinię kominiarzy co do możliwości wykonania prawidłowej wentylacji i odprowaczenia spalin.Jeżeli takich możliwości nie ma dalsze kroki są zbędne.

3.Jeżeli mieszkanie jest administrowane przez Wspólnotę Mieszkaniową zorientuj się czy na takie roboty potrzebna jest zgoda Wspólnoty i w jakim trybie ją uzyskać.Jeżeli taka zgoda jest wymagana a jej nie będzie to dalsze kroki są zbędne.

4.Zatrudnij uprawnionego projektanta,który wykona dokumentację na instalację CO i gazową oraz załatwi wszelkie uzgodnienia.Najlepiej jeżeli będzie sprawował nadzór autorski nad wykonywanymi robotami oraz pokieruje dalszymi formalnościami.

5.Znajdź wykonawcę na te roboty.Wszelkie roboty na instalacji gazowej musi wykonywać rzemieślnik z odpowiednimi uprawnieniami według procedur dostawcy gazu.Do wykonania instalacji CO możesz zatrudnić kogoś innego - byle nie domorosłego majsterklepkę.

6.Roboty te nie wymagają zezwolenia na budowę a jedynie zgłoszenia na 30 dni przed ich rozpoczęciem.

Pozdrawiam - M.

Opublikowano
6.Roboty te nie wymagają zezwolenia na budowę a jedynie zgłoszenia na 30 dni przed ich rozpoczęciem.

Możesz podać podstawę prawną ? Zmieniono prawo budowlane ? Żaden administrator budynku czy wspólnota nie jest organem który wydaje Pozwolenie na Budowę. Ich zgoda (jako właściciela części wspólnej) będzie oczywiście też potrzebna, ale jako załącznik do wniosku o PnB w starostwie.

Opublikowano

Nigdzie nie pisałem że "administrator budynku czy wspólnota jest organem który wydaje Pozwolenie na Budowę".

Najważniejsza jest dokumentacja z kompletem uzgodnień.

Opublikowano
Możesz podać podstawę prawną ? Zmieniono prawo budowlane ? (....)

Wykonywanie robót remontowych nie rodzi obowiązku uzyskania "zezwolenia na budowę" poza kilkoma ściśle opisanymi przypadkami.Trzeba dokonać "zgłoszenia" ale wizyta w starostwie czy gminie to ostatni etap załatwiania formalności.

Jeżeli jest inaczej podaj konkretny przepis NAKAZUJĄCY uzyskanie "pozwolenia na budowę" dla wykonania takich robót.

Opublikowano

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

8) remoncie - należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;

Czyli łopatologicznie - jest remontem (który podlega tylko zgłoszeniu) wymiana CO np. ze stali na miedź / plastik, wymiana kotła ale nie jest remontem wyburzenie pieców kaflowych i budowa instalacji CO której w tym lokalu jeszcze nie było.

Takie prace są natomiast w świetle ustawy przebudową:

7a) przebudowie ? należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego

Gdybyś zaś miał wątpliwości co do tego czy pojęcie "obiektu budowlanego" odnosi się do instalacji, to masz:

Ilekroć w ustawie jest mowa o: 1) obiekcie budowlanym ? należy przez to rozumieć: a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi

Na koniec zaś ustawa enumeratywnie wymienia instalacje których budowa nie wymaga PnB:

19) instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych

27) instalacji telekomunikacyjnych w obrębie budynków będących w użytkowaniu.

Każdą inną instalację (woda, gaz, CO, kanalizacja) legalnie wykonuje się na PnB. Niestety.

Opublikowano
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

(....)

Na koniec zaś ustawa enumeratywnie wymienia instalacje których budowa nie wymaga PnB:

19) instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych

27) instalacji telekomunikacyjnych w obrębie budynków będących w użytkowaniu.

Każdą inną instalację (woda, gaz, CO, kanalizacja) legalnie wykonuje się na PnB. Niestety.

Cały ten wywód to tylko Twoja nadinterpretacja przepisów.Procedury określają i decyzje administracyjne wydają uprawnione urzędy a nie fora dyskusyjne.

Wyłączenie wskazanych przez Ciebie instalacji z procedur PnB wcale nie dowodzi że wszystkie pozostałe instalacje muszą takie pozwolenie posiadać.Np. instalacje i zbiorniki na gaz płynny są nadzorowane przez Urząd Dozoru Technicznego i dlatego nie podlegają zgłoszeniu.

Niezależnie od wszystkiego zawiadomienie w starostwie lub gminie to OSTATNI a nie PIERWSZY etap załatwiania niezbędnych formalności.

Opublikowano

Mecenas ma racje budowa instalacji c.o., kotłowni wymaga pozwolenia na budowę. Należy dodać, że z gazem płynnym jest małe ale inny sposób wentylacji pomieszczeń oraz mieszania instalacji gazu ziemnego z gazem płynnym. Najlepiej uzyskać zgodę właściciela budynku, kominiarza, dostawcy gazu a resztą obciążyć projektanta. Legalność da pewność, że instalacja będzie dobrze zaprojektowana i będą wymagane dokumenty i pozwolenia.

Opublikowano
Procedury określają i decyzje administracyjne wydają uprawnione urzędy a nie fora dyskusyjne.

Dlatego jeśli masz wątpliwości zadzwoń / przejdź się do PINB i zapytaj czy budowa instalacji CO i wyburzenie pieców wymaga pozwolenia na budowę czy nie. Ja mam opinię dwóch starostw, że tak.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc :D

no i wracam do pytania wiodacego - z jakim kosztem muszę się liczyć? nie chce niczego byle jak, ale niepotrzebnie kasy ładowac tez nie chcę

Pozdrawiam

Opublikowano
wracam do pytania wiodacego - z jakim kosztem muszę się liczyć?

Ja bym ci zaproponował:

- wyburzenie pieców (robocizna i wywóz gruzu) ~3000zł

- projekt, pozwolenie na budowę, kierownik budowy ~2000zł

- kocioł z zamkniętą komorą spalania ~4000zł

- 4 grzejniki z armaturą ~ 3000zł

- rurki i robocizna ~ 4000zł

W sumie 16 000zł.

Opublikowano

Witam podepnę się do tematu bo też całkiem niedawno montowałem centralne u mnie w mieszkaniu wiec co nieco o kosztach mogę powiedzieć.Też na początku przyszedł do mnie gość z firmy montującej żeby mi to wstępnie wycenić i jak mi zaczął sypać kwotami to pokazałem mu drzwi ale przejdzmy do konkretów.

1 mieszkanie mam podobne metrażowo wiec i koszty bedą porównywalne

2.U mnie za 3 grzejniki plus łazienkowy razem z głowicami termostatycznymi zaśpiewał mi 3000zł a mnie zakupione 3 grzejniki z dolnym zasilaniem 600x1400 plus łazienkowa drabinka oczywiście wszystko z zaworami i głowicami termostatycznymi i wieszakami do zamocowania kaloryferów wyszło 1200zł

3. Koszt rurek miedzianych,kształtek i zaworów to mniej wiecej podobna kwota czyli też 1200zł

4 ceny pieca nie będe porównywał wprost bo ja mam kocioł węglowy a właściwie piecokuchnię ale kocioł np junkersa z zamkniętą komorą spalania można dostać za ok 2500zł

5. co do kosztu rozbiorki pieców kaflowych to skąd te 3000??? główny koszt to podstawienie kontenera na gruz a napewno jeden wystarczy i wynajęcie kogoś do tej roboty i jestem pewien że zamknie się to w 1000zł.u mnie ojciec rozbierał taki piec kaflowy i zajeło to 5h nie licząc czasu na wyniesienie cegieł i kafli.

6. warto zastanowić się nad piecem jednofunkcyjnym z zasobnikiem ciepłej wody daje on o wiele większy komfort korzystania z cwu a do tego kocioł nie musi mieć 20kw a wystarczy 6-7kw co też przekłada się na cenę

Opublikowano

Witam!

Sądzę, że mecenas zdrowo przesadził z kosztami centralnego ogrzewania w 47 metrowym mieszkaniu. Rozebranie kaflowych pieców zajmie panu Józkowi, lub Kaziowi kilka godzin za z pewnością niższą kwotę. Instalację radziłbym zlecić firmie, która sama dostarczy potrzebne elementy instalacji, a nawet załatwi pozwolenia, projekt itp. Gdybyś manga25 mieszkała w zachodniopomorskim, poleciłbym Ci firmę ze Szczecina. Wymieniali instalację u kolegi przed kilkoma laty i on mi ich polecił. Fachowcy w dobrym tego słowa znaczeniu. I co jeszcze ważne, nie wciskają dziadostwa i cenę ustaloną przed wykonaniem nie windują po. Pozdrawiam i życzę udanego remontu.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Własnie kupiłam mieszkanie - 47 mkw, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, w domku, który jest oficyną kamienicy. Domek jest parterowy, mieszkanie ma 3,5 m wysokości. Obecnie znajdują się w nim piece kaflowe, które chcę wyrzucić i zaistalować ogrzewanie gazowe. Ponieważ jako kobieta zawsze bylam z dala od praktycznych rozwiązań technicznych nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Z jakimi kosztami musze się liczyć ? wymianę ogrzewania chcę zrobić jak najniższym kosztem, zalezy mi na piecu dwufunkcyjnym, tyle wiem. Nie mam na miejscu nikogo znajomego, kto mógłby mi w tej kwestii doradzić, a nie chcę iść do przypadkowej osoby, bo boję się naciagania kosztów. Ogrzewania trzeba wykonać oczywiście od zera, więc kupic muszę każdy zaworek i rurkę. Jaki najnizszy koszt jest mozliwy? no i jaki jest koszt instalacji tego ustrojstwa? w tej chwili ogladam kazdy grosz dookoła i nie chciałabym nikomu przepłacać tylko dlatego, że jestem słabo zorientowaną kobietką :D

Acha, nie chce kupowac pieca ani sprzetu uzywanego, zalezy mi tylko na nowym oprzyrządowaniu, chyba bym w nocy nie spała, gdybym miała cien watpliwości w jakość ogrzewania :D

Z góry dziekuję ;)

Witam Cię miła lokatorko nie wiem ile Zrobiłaś już w domku Swoim ale ja zacząl bym od izolacji tj. pomniejszyć domek o 7- 9 cm wysokości zależnie od systemy [ ja gustuję w keramzycie drobnym w tej wys. ] i wtedy wstawić kominek lub piecyk zależy to od możliwości z opałem i chwalić się kolegom i dla mnie .pozdrawiam pa ojzbyszko .