Loxia Opublikowano 4 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam Posiadam instalace CO składającą się z pieca EkoCentr Funke-KW o mocy 25 KW ze sterownikiem Compit R510 pracującego w układzie otwartym połaczony przez wymiennik ciepła z układem zaknietym ciśnieniowym do którego podłączone są grzejniki i podłogówka. Do ogrzania jest ok. 200 m2 w tym 1/4 to podłogówka. Zawrówno w obwodzie otwartym jak i zamknietym umieszcone są pompy wymuszające obieg wody. Problem polega na tym że przy ustawionej temperaturze 60 stopni na piecu oraz przy minimalnym przpływie w połogówce w okresie gdy temperatura zewnętrzna oscyluje w w granicach zera lub jest wyższa to w domu jest zbyt ciepło (zawory termostatyczne na grzejnikach są ustawione tak aby utzrymywać temp. 21-22 st). Grzejniki są przez większośc czasu zimne a całe ciepło idzie przez podłogę. Niebyło by źle gdyby nie spalanie ok 30 kg wegla na dobę no i za ciepła podłoga. W końcu wymyśliłem żeby na noc wyłączać ręcznie na strowniku pompe w układzie otwartym. Polepszyło się - spadło splanie do ok. 18 kg na dobie - a temperatura przez większoś doby jest odpowiedia - w nocy chłoniej a popołudni i wieczorem cieplutko. Żeby jednak nie biegać do kotłowni i wyłączać wieczorem a rano włączać pompę podłączyłem do sterownika termostat pokojowy który to robi teraz automatycznie. Niestety w okresie w którym wyłaczona jest pompa w układzie otwartym temperatura na piecu podnosi się czasami do 80 - 85 stopni (piec pracuje wtedy tylko na podtrzymaniu) a następnie kiedy pompa zostanie uruchomiona temperatura spada do ok 50 stopni (czyli wraca woda z wychłodzonego układu). Martwią mnie te skoki temperatury - bo to raczej nie wpływa dobrze na żywotnośc pieca. moje pytanie jest następujęce - czy mozna się jakś zabespieczyć przed tymi skokami temperatury ? Z góry dziękuje za zainteresowanie. Pozdrawiam. Cytuj
sportivo Opublikowano 4 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2009 jezeli masz zbyt wysoko temp n apodlogowym ustaw mnies temperature na 3D lub 4D nie wiem jaki posiadasz i pompe przelacz na bieg nr.1 u mnie najedynce chodzi bardzo dobrze pozdrawiam :-) Cytuj
Loxia Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Problem w tym że jest za ciepło na możliwie minimalnych ustawieniach. Jak ustawiam mniej to część podłogówki nie grzeje. :) Cytuj
sportivo Opublikowano 5 Grudnia 2009 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Wiec wylacz ogrzewanie jak jest za cieplo proste :-) Cytuj
sportivo Opublikowano 5 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2009 nie wiedze tutaj nic smiesznego jesli jest za goraco trzeba wylaczyc ogrzewanie to jest proste, jesli masz np sterownik pokojowy on robi to za ciebie pozdr Cytuj
Loxia Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor #7 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Myśłem że mam wyłączyć piec. Zresztą mój problem dotyczy skoków temperatury na piecu - jak je zminimalizować. Bo jak słusznie zauważyłeś sterowaniem temperaturą zajął się już i to z powodzeniem termostat pokojowy. Czyli moje pytanie - czy da się coś zrobić żeby temperatura na piecu była w miarę stała. Cytuj
Loxia Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor #8 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Chyba mam nietypowy problem - albo nierozwiązywalny :D Cytuj
zgdyni Opublikowano 9 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Loxia napisał(a): Myśłem że mam wyłączyć piec. Zresztą mój problem dotyczy skoków temperatury na piecu - jak je zminimalizować. Bo jak słusznie zauważyłeś sterowaniem temperaturą zajął się już i to z powodzeniem termostat pokojowy. Czyli moje pytanie - czy da się coś zrobić żeby temperatura na piecu była w miarę stała. Witam. Podczas kiedy nie pracuje pompa obiegowa działa tylko obejście grawitacyjne stąd te skoki temperatur czyli zjawisko normalne.W takim cyklu pracy nie będzie stałej temperatury na kotle. Pozdrawiam - M. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi