Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar wymienić kocioł tego lata. Z racji że zbiornik wyrównawczy mam na jednym z pionów to nie mogę założyć zaworu 4D.  Osobnych rur do wyrównawczego nie chcę ciągnąć bo to prawie 15m rur, plus przebijanie się przez kilka ścian i strop. Dlatego planuje zrobić coś jak na zdjęciach i pytanie do znawców czy to zadziała?

Aktualna instalacja sprawuje się dobrze, przy temperaturze 65-70 stopni na kotle, temperatura powrotu utrzymuje się w granicach 50-60 stopni. Ale woda w CWU ma temperaturę kotła czyli dobija 70 stopni. Na wszystkich grzejnikach mam termostaty.

903077169_Aktualnainstalacja.png.aec6c96d80b81a8972bfda71288350b2.png

A planuje zrobić coś takiego, zaworem będzie sterował kocioł. Ograniczę w ten sposób temperaturę CWU bo 70 stopni to trochę za dużo, i będę miał ochronę powrotu regulowaną. No chyba że to zły pomysł to proszę o jakieś rady. I czy np w takim układzie, gdyby wszystkie termostaty się zamknęły a kocioł przymknął by zawór 3D. To co z pompą, może pracować gdy nie ma chwilowo obiegu?

939184117_Planowanainstalacja.png.fab27a66ea9f97378cf9c42f7230158c.png

Opublikowano (edytowane)

Tak wiem, nie powinno tam być zaworu różnicowego. Dlatego tutaj piszę, bo chcę zrobić to prawidłowo. Mogę zawsze pompę założyć na powrocie, tylko czy instalacja będzie działać tak dobrze jak teraz?

Edytowane przez GrzegorzSG
Opublikowano

Pompa na powrocie to jedyne rozwiązanie, nawet nie potrzeba dod zaworów, woda grawitacyjnie przez obecne pompy przechodzi bez problemu, tylko częściej trzeba filtr czyścić.

Opublikowano

Czyli coś takiego będzie najlepszym możliwym rozwiązanie, i będzie działać tak samo jak aktualnie? Ten zawór 3D też będzie działał tak jak myślę tak? Czy można go zainstalować jakoś lepiej?

728816477_Planowanainstalacjakorekta.png.1cea2dfb9e79ec9f6528e5ca7b27c187.png

Opublikowano

No taki planuje założyć, 3D z siłownikiem sterowanym przez kocioł.

Opublikowano (edytowane)

Informacyjnie żeby dobrze regulować temperaturę cwu tym zaworem 3D, to muszę mieć czujnik temperatury w zbiorniku tak.  

I zawór 3D przełącznikowy, który będzie cały czas puszczał wodę na małym obiegu do ochrony kotła. A co jakiś czas puści dodatkowo ciepła wodę na cwu by utrzymać zadaną temperaturę.

Opublikowano

Dodatkowa pompa do zaworu 3D była by dobrym pomysłem? Czy do tak prostego układu, raczej niepotrzebny dodatek?

Opublikowano (edytowane)

Tylko przy pompie na powrocie naczynie powinno być odpowiednio wysoko nad najwyzszym grzejnikiem.Teoretycznie przy pompie 40tce 2,8m,zależy na którym biegu pompa pracuje.Mozna też ten układ zrobić na zaworze termostatycznym z kapilara która umieszcza się w zasobniku CWU-tansze rozwiazanie od zaworu 3D przelaczajacego

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano (edytowane)

Kocioł stoi na parterze, wysokość parteru 2,4m grzejniki są na parterze i piętrze. Piętro 2,7m wysokości, wyrównawczy pod sufitem. Czyli jakieś 2 m wyżej od grzejnika, wystarczy? Czy lepiej będzie zamontować pompę inaczej? 

Pompa to grundfos alpha 1, chodzi w automacie. Czyli utrzymuje stałe ciśnienie w układzie.

Opublikowano

Instalacja na pionach, wyrównawczy na jednym z pionów.