Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakiej firmy kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem do 110m2. Podłogówka w kuchni i łazience.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy tak małej powierzchni poszedłbym w kociol o mocy min poniżej 2kW w trybie C.O. Na CWU żeby kociol dobrze podgrzewał przepływowo wystarczy spokojnie 18kW. Są kotły na rynku co mają moc 1,9-19kW z modulacja i takich szukaj.
Rozdzielacze od C.O.puść bezpośrednio pod kociol. Będziesz mógł zaoszczędzić sporo miejsca.

Opublikowano (edytowane)

Kocioł dwufunkcyjny nie potrzebuje zasobnika. On grzeje przepływowo. Jak zasobnik CWU, to jednofunkcyjny.

Te dwufunkcyjne z zasobnikami kosztują wszystkie pieniądze.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Nie jest za mały. Ja u siebie ograniczyłem ciśnienie na instalacji domowej do 2 barów. Przepływ jak jest włączona deszczownica to 5l/min licznik pokazuje. 

Opublikowano

Piec z najmniejszą mocą potrzebny. Z wbudowanym zasobnikiem będzie drogo, a mały zasobnik będzie się szybko wychladzal i piec się będzie co chwila włączał, po odkręcaniu kranu do obmycia rąk.

Opublikowano

To pewnie będzie taki zasobnik jak ja mam w Vitodes 100W. Nie ma żadnej różnicy czy z niego korzystam, czy nie. Jak jest włączony to jedynie słychać jakiś dodatkowy szum przy przełączaniu.

Opublikowano (edytowane)

To jest kocioł dwufunkcyjny i wcale Cię na niego nie namawiam. Piszę tylko że te zasobniki wbudowane w kocioł nic nie dają. Taki chwyt marketingowy.

Poza tym, jakbyś chciał przytulić mój kocioł razem z kominem, to jestem chętny się go pozbyć.

Edytowane przez wacio1967
  • 1 miesiąc temu...