Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Elektryczne wspomaganie grzejnika łazienkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam w łazience grzejnik podłączony do gazowego kotła kondensacyjnego z zasobnikiem. Problem w tym że kocioł praktycznie całą zimę chodzi wyłącznie w trybie przygotowania CWU (mam alternatywne źródło ciepła którym ogrzewam cały dom), więc grzejnik w łazience jest zimny. Chciałbym dodać do niego jakieś wspomaganie elektryczne żeby pochodził z 1-2 godziny w nocy, aby wysuszył ręczniki.

Próbowałem z grzałką elektryczną, ale to grzejnik dekoracyjny, więc nijak nie można wsadzić do niego grzałki. Całe szczęście pex-y do grzejnika idą przez pomieszczenie techniczne i są na wierzchu, więc mogę się w nie wpiąć. Zastanawiam się tylko co sensownego mogę zrobić. Zrobiłem przegląd internetu i wymyśliłem przepływowy ogrzewacz wody (np. DAFI 3.7 kW) plus pompa cyrkulacyjna która wymusi obieg wody.

Da się jakoś prościej? Można jakoś sterować temperaturą wody w grzejniku? Nie zaszkodzi to kotłowni gazowemu?

Opublikowano

Spotkałem się z grzałkami do grzejników łazienkowych

Wykręca się jeden z korków i w to miejsce wkręca się taką grzałkę.

Czy takowe są teraz dostępne do kupienia? Nie wiem, trzeba by sklepy odwiedzić...

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, Jozefg1 napisał(a):
Spotkałem się z grzałkami do grzejników łazienkowych
Wykręca się jeden z korków i w to miejsce wkręca się taką grzałkę.
Czy takowe są teraz dostępne do kupienia? Nie wiem, trzeba by sklepy odwiedzić...

Tak, są takie do kupienia. To właśnie te "grzałki elektryczne" o których pisałem. Problem w tym że grzejniki dekoracyjne mają fikuśne kształty i u mnie taka grzałka nie wejdzie do środka.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Opublikowano

A czym jest grzana reszta domu ? Jak wcześniej napędzał to kocioł gazowy, to teraz musi być coś w zamian. Może nie trzeba kombinować z grzałkami, tylko coś na przyłączu zmienić.

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, wacio1967 napisał(a):
A czym jest grzana reszta domu ? Jak wcześniej napędzał to kocioł gazowy, to teraz musi być coś w zamian. Może nie trzeba kombinować z grzałkami, tylko coś na przyłączu zmienić.

Dalej napędza to kocioł gazowy. Tylko jest zazwyczaj wyłączony. Tak jak pisałem w pierwszym poście. I nie chcę nic tutaj zmieniać. W zamian jest alternatywne źródło ciepła, które działa niezależnie i bez możliwości podłączenia.

To czego szukam to elektryczne "wspomaganie" grzejnika łazienkowego inne niż typowa grzałka która nie wchodzi w grzejnik. Wydawało mi się że dobrze to opisałem w pierwszym poście 🙂

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Czyli ten grzejnik ma być odłączony od istniejącej instalacji i grzać jako oddzielne źródło.

Rozumie że te alternatywne źródło musi pozostać tajemnicą i trzeba kombinować po omacku.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, wacio1967 napisał(a):
Czyli ten grzejnik ma być odłączony od istniejącej instalacji i grzać jako oddzielne źródło.
Rozumie że te alternatywne źródło musi pozostać tajemnicą i trzeba kombinować po omacku.

Nie. Grzejnik ma zostać podłączony do kotła gazowego i dodatkowo ma być możliwość elektrycznego grzania. No chyba że trzeba go odłączyć od kotła bo mu to zaszkodzi to dam zawory na pexach i będę odcinał go od instalacji tymczasowo.

Powiedzmy że alternatywne źródło grzania to koza w salonie. Serio to bez znaczenia.

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Przestań cytować ostatnie posty! Rozciągasz ten temat jak flaki z olejem. 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Trener40 napisał(a):
Przestań cytować ostatnie posty! Rozciągasz ten temat jak flaki z olejem. 

Spoko. To może teraz coś na temat napiszesz? Czy wpadłeś tylko ponarzekać?

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano
6 godzin temu, damian.sebastian.wojcik napisał(a):

Powiedzmy że alternatywne źródło grzania to koza w salonie.

No i w końcu mamy jakiś konkret.

Na rurę odprowadzającą spaliny montujesz wymiennik ciepła. Podłączasz w układ grzejnika, po drodze dajesz pompę na powrocie i problem rozwiązany. W ten sposób nie będziesz marnował energii elektrycznej i koszty eksploatacji spadną do wielkości zużycie prądu przez pompę.

image.png.72e0254585c70e547bd6d2f6afdbed54.png

Edytowane przez wacio1967

Opublikowano
  • Autor

Czemu na siłę szukasz rozwiązania nie na prąd skoro cały czas piszę, że ma być na prąd? Nie mogę wpiąć grzałki elektrycznej bezpośrednio w grzejnik, więc szukam czegoś podobnego do wpięcia w pex-y zasilające grzejnik. Prosto i elegancko. Nie chcę przerabiać połowy domu, ciągnąć kilometry rur dla podgrzania dwóch ręczników. 

Opublikowano

To kup moduł dogrzewający. Ale to też jest ingerencja w instalację. Nie da się zrobić coś, nie robiąc nic.

Najprościej to wymień ten grzejnik na elektryczny i masz po problemie.

image.png.647846cd1bd4197f118c403ee342d34e.png

Opublikowano

Szeregowo w pexa przed grzejnikiem. Tylko co ma napedzac wode przez ten grzejnik?

Opublikowano
  • Autor

Ok. Już kumam co to jest. Co do napędzania wody, to teraz pewnie nic. Dlatego pisałem o pompie cyrkulacyjnej. Pytanie czy sama grzałka nie da rady ruszyć wody? W starych kotłach nie było żadnych pomp.

Opublikowano

Bez pompy nie ruszy. I sie komplikuje bo nie wiadomo co i jak i gdzie. W starych instalacjach/kotlach nie bylo tez pexa, podlogowki, zaworow termostatycznych i innych.

Opublikowano
3 godziny temu, damian.sebastian.wojcik napisał(a):

Czy wpadłeś tylko ponarzekać?

Uświadomić Cię. Zaakceptowałeś regulamin, ale go nie przeczytałeś. Twój problem generalnie mnie nie interesuje. Żegnam. 

Screenshot_2023-01-07-23-16-20-45_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg

Opublikowano

Najprościej to zrobić jako bypas z pompą. Na zasilaniu i powrocie z kotła założyć zawory i taki dogrzewacz będzie w takim malutkim obiegu ganiał. Tylko grzałkę jakąś małą tam wsadzić. 

Jaką pojemność ma ten grzejnik ? Są takie w których jest 2 litry, a są takie gdzie jest 25 litrów.