Paulous Opublikowano 4 Stycznia 2023 #1 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Witam serdecznie , od kilku dni poszukuje pomocy - przepatrzałem tematy i nie mogę nic znaleźć :( Od jakiegoś czasu posiadam drewniany domek letniskowy o pow.100m2 parterowy i chciałbym w końcu postawić w centralne ogrzewanie na piecu o mocy 23kW i na 10 grzejników . Piec będzie zlokalizowany w piwnicy pod domem . Niestety jestem totalnym laikiem i nie wiem od czego zacząć ? Dlatego proszę o jak najmniej obraźliwych treści 😉 W sieci znalazłem taki schemat instalacji i moje pytanie - czy mogę zastosować go u siebie jak to wszystko pociągnąć żeby działało ? co zastosować do zabezpieczenia instalacji i pieca zamiast zbiornika przelewowego - można zastosować coś do zrzutu samego ciśnienia w razie czego ? 🙂 Będę naprawdę wdzięczny za jakiekolwiek pomoce w tym temacie 🙂 Chyba że ktoś pomoże na priv ?:) Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 4 Stycznia 2023 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Witaj...rozumiem że już posiadasz ten 23kW kocioł ? Jeśli nie to ta moc do powierzchni domu jest stanowczo za duża. Chyba że zastosujesz bufor,wtedy ta moc może być atutem. Cytuj
Paulous Opublikowano 4 Stycznia 2023 Autor #3 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Właśnie w tym sęk że już mam ten piec ... Nadmienie że jestem laikiem w tym aspekcie 😂🤣 dlatego moje pytanie odnośnie tego bufora - co jak gdzie i kiedy 😂🤣 Cytuj
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2023 #4 Opublikowano 4 Stycznia 2023 25 minut temu, Paulous napisał(a): W sieci znalazłem taki schemat instalacji i moje pytanie - czy mogę zastosować go u siebie jak to wszystko pociągnąć żeby działało ? co zastosować do zabezpieczenia instalacji i pieca zamiast zbiornika przelewowego - można zastosować coś do zrzutu samego ciśnienia w razie czego ? 🙂 Ten schemat jest totalnie zły, no może same grzejniki podłączone jako tako. Natomiast kotłownia jest źle narysowana i tak nie może być wykonana. 27 minut temu, Paulous napisał(a): Chyba że ktoś pomoże na priv ?:) Pisz, pomogę. Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 4 Stycznia 2023 #5 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Tu masz poglądowy schemat. Ale najważniejsze pytanie brzmi: Jak zamierzasz użytkować ten domek,stale czy od czasu do czasu. Jak to drugie to szkoda kasy na instalację z buforem. A bufor to taki duży zbiornik z wodą,który odbiera nadmierną energię wytwarzaną przez kocioł. Część jej idzie na ogrzanie domu a reszta jest magazynowana w buforze. Później gdy kocioł nie pracuje to możesz odebrać tą energię do dalszego ogrzewania domu. Cytuj
MikiQ Opublikowano 5 Stycznia 2023 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Jak sporadycznie będzie użytkował to tez mu się sprawdzi. Załaduje bufor raz czy dwa i będzie miał spokój. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi