Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie, posiadam tłokowca 4 klase (według producenta) niestety nie ma plakietki. Spalanie poprawiłem, ale idealnie nie jest. Pytanie czy poprawiła by się ekonomia spalania, gdybym wsadził kocioł 5 klasy. 

Opublikowano

Nikt nic nie doradzi, nikt nie wymieniał samego kotła na lepszy, bez termomodernizacji.

Pytam bo ocieplenie mam w planach za 3-4 lata. A do tego czasu wsadził bym używkę 5 klasę w dobrym stanie, nie wiem tylko czy coś tym zyskam. Niby lepsza wydajność kotła  i lepsze dopalanie węgla razem z substancjami lotnymi. 

Ale ile w tym prawdy?

Opublikowano

po podmianie z retorty (3 lub 4 klasa) na kocioł z palnikiem SV200 od razu widziałem że poprawiła się jakość spalania. Sama konstrukcja kotła chyba specjalnie się nie różni więc to lepszy palnik robi różnicę.

Opublikowano

To tak jak w moim przypadku . Zamiana rynny na retorte dało koło 2kg zysku dobowego 😁

Opublikowano (edytowane)

Czyli na wymianie mogę zaoszczędzić i to sporo, bo ja wymieniał bym kocioł bezklasowy. Do tego zaraz zawór 4D, by ograniczyć grzanie cwu. Teraz na cwu mam temperaturę jak na kotle, więc tu były by następnie oszczędności.

Co myślicie o tym kotle, znajomy będzie zmieniał, jest warty zainteresowania? Kocioł retortowy 5 klasy ECO Slim 20 kW Opal

Edytowane przez GrzegorzSG
Opublikowano

kotła nie znam, ale palników retortowych jest mnóstwo i każdy ma inne 'patenty'. Niektóre OK a niektóre powodują problemy jak widzę na forum - a to obrotowa retorta się zacina, a to gdzieś tam jest nieszczelna i powietrze bokami uchodzi, albo znowu jest zbyt szczelna i trzeba wiercić dziury.. pozbieraj opinie na temat tej dokładnie konstrukcji

Opublikowano (edytowane)

Pytanie czy potrzebujesz 20 kw . Jak nieco mniej nawet te 5 kw to podejrzewamy że w ogólnym rozrachunku  wyjdziesz na plus pod względem opału. Ile za to chcę

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano (edytowane)

Masz co grzać, więc da się dobrać kocioł mogący pracować non-stop, zatem oszczędności rzędu 20% są pewne na współczesnym kotle ecodesign. 5 klasy bez ecodesign bym nie kupował, bo różnica w sprawności jest.

Ja bym tego Opala marketowego nie tykał. 

Edytowane przez HarryH
Opublikowano (edytowane)

Za tego Opala 3500 zł, więc cena zła nie jest za 5 klasę. Czy potrzebne 20 kw, nie wiem. Aktualnie mam około 20 kW, tak podał mi monter który montował ten kocioł. Ale papierów ani żadnych tabliczek brak.

Sam kocioł też już przerabiałem zmniejszając mu palnik i tłok, plus tunel z szamotu. Więc może nie trzeba mi takiej mocy, pytanie z ilu i na ile tą moc zmniejszyłem.

Chyba że jest jakiś sposób na sprawdzenie mocy kotła?

Edytowane przez GrzegorzSG
Opublikowano

Zobacz co ci wyjdzie https://cieplo.app/start

Opublikowano

Ja mam dom parterowy  z całkowitym podpiwniczeniem. Tylko że podpiwniczenie jest jak parter nic nie jest w ziemi.

I tak jak ustawię że jest podpiwniczony to podaje mi 17,8 kw z cwu. A jak ustawię że mam piętrowy dom bez podpiwniczenia to wychodzi 26,1 kw z cwu.

Metraż w obu przypadkach się nie zmienia, więc nie wiem która wersja jest bardziej wiarygodna.

Opublikowano

Jeśli w najzimniejsze dni spalałeś w tłokowcu 100 kg węgla na dobę, to faktycznie potrzebujesz 20kW. 

Opublikowano

W duże mrozy spalał ok 40-45 kg na dzień, temperatura w domu 21-22 stopnie. Przy aktualnych temperaturach pali około 20-25 kg, wszystko zależy od węgla.

Opublikowano

No to powinieneś celować w 12-15 kW, tym bardziej ten Opal nie ma sensu. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Ja bym poszukał informacji na temat tego kotla . Jaki tam palnik jest . Bywały przypadki że do maluszka bym pchany palnik z mocą do 25 kw . Jak to jest palnik np 18 to luks i da się zejść z jego mocy troche . Oczywiście super było by dobrać kocioł na "wymiar" mocy . Ja uważam że nawet mniejszy , bo można się te kilka dni dogrzać elektrycznie czy zrezygnować z no 22 stopni . Bo późnej i tak ten kocioł będzie za duży w cieplejsze dni . Trzeba oscylować z mocą tak by ją wykorzystać jak najlepiej . Czy jest wart ten ceny nie wiem ja bym się bardzo zastanawiał . Niby to tona węgla hihi niby . Liczą się tu opinie o nim oraz to z czego jest zrobiony , tak że w przypadku stan , ślimak to podstawa oraz kosz .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ślimak wymienisz za grosze, kosz można naprawić -  większe zmartwienie to płaszcz z cienkiej i lipnej blaszki. 

Opublikowano

Racja tylko o tym się dowiesz z neta , jak będą takie wpisy.

Opublikowano

Skoro nie potrzebuje 20 kw, to faktycznie będę celował w coś słabszego. 

Opublikowano

Witam w okolicy jest na sprzedaż Kocioł HEIZTECHNIK Q EKO 12kW, jakieś opinie o tym kotle. Nie wiem też jakiej mocy palnik tam siedzi? Bo 12 kw jak palnik jest na styk może być mało.

Opublikowano

W kotle jest palnik stały 15 kw najprawdopodobniej pancerpol. Czyli mogę traktować kocioł jako 15 kw tak? Pytanie czy jak chciał bym wyciągnąć więcej z tego palnika, to czy wymiennik jest na tyle duży by tą energię odebrać? Wymiaru wymiennika nigdzie nie mogę znaleźć.