Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, 

Po całej serii prób, testów, zmian w ustawieniach postanowiłem poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników.

W tym sezonie postanowiłem przejść z palenia pelletem (u mnie Olczyk A1) na mieszankę pellet-owies. Pierwsze próby proporcji 50/50 nie były za specjalnie udane ale to bardziej z powodu sporej bezwładności i braku 100% kontroli nad temperaturami niż dlatego że się nie paliło. Paliło się świetnie ale przy standardowych dla pelletu ustawieniach pieca, przy mieszance i zadanych 60 stopniach dochodziło do 70. Przy dezynfekcji CWU zamiast 70 doszło w nocy do 90 i załączył się alarm. Zmieniłem proporcję mieszanki na objętościową 2:1 i zacząłem powoli testować zmiany ustawień. Teraz mieszam też w proporcji 2:1 ale wagowo. Moc podczas zmieniłem z 15kW na 10kW.

I teraz przechodzimy do sedna. 

Na 6 workach pelletu i 4,5 wiadrach owsa grzeję przez 4 doby. Dużo/mało - moim zadaniem za dużo i może uda się poprawić wyniki. Kluczowy według mnie jest czujnik płomienia, który źle interpretuje płomień. 

Zapytacie jak to było na samym pellecie? Ano płomień idealny aż huczało, ale nie pamiętam żebym przy mocy maksymalnej wiedział więcej niż 30% płomienia. Przy zmianie na mieszankę z owsem jest już tylko gorzej. Rozpiska się ok, przy samym starcie mam nawet do 25% płomienia, a później to 5-7, czasem 10%. Maksymalnie czujnik podczas pracy potrafi zobaczyć 15% płomienia przy czym w rzeczywistości z palnika leci pełny, długi i jasny płomień. 

Fotokomórka czysta. Montowana w różnych pozycjach i wsunięta na max w nadziei, że ten dodatkowy 1cm pozwoli jej więcej dostrzec. Wystawiana na światło dzienne elegancko osiąga 100%. Czyli wygląda na sprawną. Palnik czysty, nie zasypany (bo teraz wiem, że ilość popiołu z owsa jest ogromna i najlepiej 3 razy na dobę wydajność z palnika). Tak jak pisałem max jakości tylko w pierwszej chwili rozpalania. Później gorzej. Po ok 10 godzinach pracy w palniku dużo popiołu a w jego dolnej warstwie potrafi pojawić się niewielki spiek. Już nie jest tak fajnie jak na samym pellecie, gdzie pyłek wydmuchiwało i w zasadzie można by nie czyścić palnika. 

Ostatnio na YT pojawił się film z uruchamiania pieca Mini Bio i mieszance pellet-owies 1:1. Co mnie napełniło nadzieją i jednocześnie zirytowało to informacja, że trzeba było zmienić czujnik płomienia na taki, który widzi więcej światła czerwonego (może podczerwonego) i pewne tajne zmiany ustawień żeby trochę oszukać system... No ale jaki czujnik i jakie zmiany to już ani słowa. Wiadomo, każda instalacja inna, każdy przypadek powinien być traktowany jednostkowo i każda wizyta serwisanta powinna być doceniona sumą pińcet zł.

Biorąc pod uwagę różnorodności instalacji, nie będę się na razie skupiał na budowie mojego układu. Jest i pompa kotłowa i mieszacz pilnując temperatury powrotu... Parametry nadmuchu, dozowania itd. podam w kolejnym poście ale teraz interesuje mnie nieszczęsny czujnik, który moim zadaniem jest przyczyną nie do końca właściwie działającej automatyki FuzzyLogic.

Obecnie zamontowany czujnik to Siemens QRB1B-A050B70A. Na YT ktoś podpowiada, że zmiana na czujnik z polaryzacją (? szukam w sieci ale nie bardzo potrafię znaleźć taki pasujący do mojego palnika) powinna zdać egzamin. 

Studiując datasheet Siemensa widzę że są czujniki jeszcze większą czułością - "High, selected" w kolorze "blue" np. QRB1C-A050B40A.

Czy serwisant-magik z YT zastosował takie rozwiązanie?

1624245343_Screenshot_2023-01-02-05-42-21-769_com.google.android_apps.docs2.thumb.jpg.dcf8aced78928216c235c0e51c1bc08a.jpg

938634703_Screenshot_2023-01-02-05-42-28-007_com.google.android_apps.docs2.thumb.jpg.a3be5e889e47ac33463b62b492ace684.jpg

Uprzejmie proszę o Wasze przemyślenia powołując się na doświadczenie. Czy zmieniajcie czujniki na inne modele z powodu innego niż uszkodzenie czujnika? No i pomijając moje zabawy z owsem (a przypominam, że nie ma tragedii bo w domu jest ciepło tylko zachowanie pieca nie do końca zadowala i może jest ciut za duże spalanie) dlaczego na samym pellecie nigdy automatyka na widziała płomienia większego niż 30%?!

Pozdrawiam 

Edytowane przez ooloo
  • 2 lata później...
Opublikowano

cześć, rozwiazałeś swój problem ?:)  u mnie od nowosści też max 30 - 35 (chwilowo)% płomień, nieważne jakbym nie zmieniał ustawień. Zazwyczaj ekran pokazuje w zakresie 20-25% a otwierajac drzwiczki no to płomień naprawde konkretny. pale Fabichem premium, na pcoatku dostałem palete barlinka, nie było różnicy w płomieniu...

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem rozwiązanie. Poprawiłem samodzielni konstrukcję producenta.

Skoro nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie dlaczego jest źle, to zrobiłem tak żeby czujnik płomienia miał szansę rzeczywiście go widzieć.

Za pomocą kątówki i diamentowej tarczy, wykonałem precyzyjny, doskonale wyliczony 🤣 "rowek" na wysokości otworu czujnika płomienia. W tym momencie, to dodatkowe 2x1cm skośne podcięcie odsłania otwór i czujnik widzi płomień dużo lepiej niż w oryginalnej konstrukcji producenta.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby ceramiczna(?) osłona palnika występowała w różnych rodzajach i w zależności od szczęścia trafiała do różnych palników/klientów. Większości trafiają się takie, które konstrukcyjnie przewidują położenie otworu czujnika płomienia, a niektórym takie gdzie ich kształt zasłania go. 

Dlaczego tak myślę? Ano dlatego, że w pewnym momencie poszukiwań zapytałem producenta o ruszt palnika. Infolinia twierdziła że ruszt jest jeden i nie występował w innych odmianach. To dlaczego ruszt w palniku, który szwagier kupił po kilku latach po mnie, razem ze swoim piecem (tak tak, kotłem, nie bawmy się w ele****dę) jest inny? 

Przeprowadziłem małe dochodzenie, które utwierdziło mnie w tym, że jak zwykle człowiek siedzący po drugiej stronie słuchawki albo nie wie wszystkiego albo nie mówi prawdy bo to "nie polityczne"

Niebawem dokończę i wkleję foty.

Edytowane przez ooloo
Opublikowano

Masz jakieś zdjęcia ? U mnie też właśnie nigdy nie chce przekroczyć 40% nie ważne jakbym nie zmieniał nastawy dmuchawy, podawania. Plomien uważam mam idealny tylko ten czujnik coś fatalnie jest umieszony i nie widzi ognia bezpośrednio a jakby z odbicia prEz okrahly otwor w blasze. Wyślę Ci jak to u mnie wygląda w bio mini ne 10 kw. Mógłbyś napisać dokładniej co przerobiłeś i czy pokazuje ci się 100% teraz ? Czujnik raczej mam dobry, jak świece do środka latarka to dobija do 100

Messenger_creation_E43ADDAA-A20D-4859-A082-92CA135A3D48.jpeg

Messenger_creation_8C6C6B35-F7EC-4A0F-89F7-72E545E90C26.jpeg

Messenger_creation_D4D12182-465E-4F5A-B8BC-F524D1CF79F9.jpeg

Ostatnio pale pelletem excellent selection (niebieskie worki), więc pellet jest premium  jakby co

Opublikowano

@ ooloo wrzuć jakieś zdjęcia po preróbce i napisz jakie masz wartości płomienia bo mnie zaciekawiłeś. Czy u ciebie ceramiczna nakładka wygląda tak samo jak u mnie ?

Opublikowano

Przepraszam za krótką przerwę.

Zaraz dodam zdjęcia, ale najpierw dokończę myśl z rusztami palnika. Tak jak napisałem osoba/y na infolinii twierdziły, że był i jest jeden rodzaj. Na podstawie szczątkowych, dawnych materiałów producenta można wywnioskować, że był kiedyś podział rusztów na "pelletowe" i przeznaczone do mieszanki "pellet-owies". Teraz mamy chyba tylko ulepszony(?) ruszt uniwersalny. 

Poniżej zdjęcia rusztu, który był w zestawie z palnikiem i kotłem kupionym w listopadzie 2020 (po lewej) i dokupionym osobno jakiś czas temu (po prawej).

image.thumb.jpeg.46602e4d652cd2b92a6b34d6c393b471.jpeg

image.thumb.jpeg.b4e1786cde644c7d4740bb2a97a9885c.jpeg

image.thumb.jpeg.147808a11890504639fe8fccd24dccbd.jpeg

Widzici e więc, że mam prawo sądzić, że i nakładki mogą się nieco różnić. Może i czujniki płomienia też mamy inne albo pozycja otworu czujnika różni się (choć nie powinna bo ktoś to chyba liczy i maszyny pilnują powtarzalności). Co prawda od wymiany rusztu nie paliłem mieszanką pellet-owies, ale jak nie w tym, to w kolejnym sezonie do niej wrócę i sprawdzę czy jest jakaś różnica.

Wracamy do modyfikacji osłony ceramicznej. Wręcz kosmetyczna. Tak to wygląda:

image.thumb.jpeg.a23d3e801b2708178cbd2f137c9b824d.jpeg

image.thumb.jpeg.5d48b666f1cd8e77c0e68e05272af63e.jpeg

image.thumb.jpeg.8134cd4f04f877b420d039d157b193ea.jpeg

image.thumb.jpeg.8e230415dd76c78a3bbd9f788e613912.jpeg

Niewielka zmiana w konstrukcji spowodowała wzrost "odczytywanego płomienia" z 15% do 45%. Oczywiście, stan 45% nie utrzymuje się cały czas, ale jest częsty. Kiedyś zupełnie nieosiągalny.

100% nie miałem nigdy, ale jeśli u Was zadziała to analogicznie jak u mnie, to z 40% może skoczy wam do 100%?

Czy wpłynęło to na ilość spalanego pelletu? Ciężko teraz powiedzieć. Po zakończeniu sezonu może zobaczę to w liczbach. Na razie nie widzę specjalnej zmiany. Mam jednak wrażenie, że jakość popiołu się zmieniła (a cały czas palę Olczykiem A1) i chyba wzrosła trochę kultura pracy palnika. W końcu automatyka opiera się w dużej części na widzianym płomieniu.

Cały czas kusi mnie też wymiana samego czujnika, albo na taki sam (czy może po czasie zajść pewne zużycie elementu światłoczułego? może w skutek wysokiej temperatury?) albo na jeden z modeli z pierwszego postu.

Dajcie znać, jeśli ktoś pokusi się o wprowadzenie modyfikacji.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Ja w moim kotle mini bio ne 10 kw mam od nowości ten po lewej, z  mniejsza iloscia dziurek, czyli tak jak ty. Piec kupowałeem jakos w 2021 /22 r. U mnie tez nigdy nie było 100% płomienia od nowości. Długo analizowałem budowe tego palnika, rozkręcałem czujnik i zaglądąłem do środka tych kanalików i jak dla mnie w tym palniku czujnik nie ma jak spoglądać bezpośrednio na ogień a widzi jedynie bok paleniska i poswiate. U mnie na pellecie excelelnce selection jest obecnie 35-49% jak pobawiłem sie nadmuchem i nic już wiecej nie wycisne. Zrobie takie nacięcie jak ty, zobacze ile to pomoże i dam znać bo  to w sumie nie głupie jest. Jesli płomienie bedą tam dosięgać to powinno byc "jasniej". Czy zmiana czujnika pomoże? Nie wiem, ja mam od nowości taki bordowy jak na zdjęciu:
https://dobrekotly.pl/pl/p/Czujnik-plomienia/2578?srsltid=AfmBOoo86jAdUyzJu8zYXo0NVM4S1H-a2gGYqK_H0oOTcZEFVCeNkuGI
i wiem że działa poprawnie bo go testowałem święcąc na niego latarką itp więc nie bawiłem sie w zakup nowego. Zauważ że jak weżmiesz latarke i zaswiecisz w ten okrągły otwór od strony palnika to on pokaże 100% ( u mnie pokazuje). a to znaczy że po prostu płomienie tam niedosięgają i on widzi jedynie łune paleniska.   Prędzej czy później ta nakładka i tak pójdzie do wymiary więc naciecia sie nie boje. Na allegro można kupić zamienniki za 150 zł. Dam znać za kilka ni jak znajdę chwile aby to sfazować. Nie mam pojecia czy wartośc płomienia rzedy 50% a 100% ma wpływ na cokolwiek podczas pracy spalania ale jakoś mnie kłuje w oczy że jest niecała waertość płomienia na ekranie. Na forum  widziałem że w inych palnikach te otwory na czujnik są w innym miejscu.

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Mogę jedynie potwierdzić, że po zaświeceniu w czujnik potrafi on pokazywać 100%. Robiłem kiedyś takie testy na zamontowanym i wyjętym czujniku. Trzeba też pamiętać, że czujniki takie oprócz światła widzialnego mogą (lub nie) reagować na jego inne pasma. 

Jestem ciekaw czy modyfikacja i u Ciebie przyniesie spodziewany efekt.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Witam👋 jako nowy użytkownik, dopisuję się,

Podjeliście temat na który nawet serwisanci nie mają odpowiedź, tylko wymieniać czujnik ale i tak nie osiągniemy 100% a to dziwne. Na ten problem zaproponowano mi wymianę na czujnik optyczny (o ile się nie mylę za 280zł z zastrzeżeniem żeby to był dedykowany do kostrzewy) zrobiłem inaczej kupiłem na allegro za 80zł (na próbę) i nastąpiły zmiany z 30-40% na 60-70% oczywiście skokowo ale jest różnica. Jeszcze jedno to jest na mieszance z owsem na samym pellecie jest+-10%więcej. A co do pelletów to przerobiłem kilkanaście rodzajów i od 2 lat staram się palić Alaska jestem zadowolony i mogę polecić.

Screenshot_20250121-074737(1).thumb.png.8bc609c194ddd05d327a9a60f4f5da94.png

Dodam że nie jestem do końca usatysfakcjonowany bo powinno być 100%.

Mam również doczynienia z kotłem heiztechniki palnik 90kw  i powiedzmy budowa jest identyczna (jako palnik) tylko wszystko większe ale nie czujnik, różnica- nie ma żadnych nakładek tylko cały i tu nie ma żadnych problemów z płomieniem po rozpaleniu osiąga 100% i tak trzyma do wygaszania.IMG_20250121_075156_2462.thumb.jpg.a7a32be493b25bd6c5ee8897b2f023d5.jpg

Myślę że przeróbki które tu pokazaliście na pewno wejdą u mnie w życie. 

Pozdrawiam i myślę że wymienimy jeszcze jakieś doświadczenia.

Opublikowano

Jeśli cały czas pokazuje jasność płomienia 100%, tzn. ze ustawienia czujnika w sofcie są tak ustawiona, aby powyżej jakiejś wartości zawsze pokazywał 100%.

tak się robi np. przy wskazaniach temperatury silnika w zegarach samochodowych. Faktyczna temperatura waha sie od 75 do 95st.C a wskaźnik na desce twardo stoi w jednej słusznej pozycji

Opublikowano

Witam nie będę dyskutował, ale tutaj to tak nie działa, a dla czego na odpalonym kotle, pełnej mocy 100% wyciągam czujnik i zasłaniam w zależności ile zasłonie tak spada lub wzrasta. Można się pobawić. Mam taki kocioł pod opieką w placówce, są miesiące (jak były zimy) że przepalałem nawet 3t miesięcznie i jak (zaniedbałem bo wziołem dłuższy urlop) rutynowe czyszczenie (dodam że jest ruchomy ruszt czyszczący) potrafiło się tyle nazbierać popiołu że płomień potrafi sobie skakać. Dodam jeszcze że w płycie oddzielającej palenisko od komory gdzie znajduje się czujnik płomienie jest więcej otworów przez które może wychwytywać płomień gdzie kąt czujnika jest ok 20⁰.

Troszkę zeszliśmy z tematu wiodącego to zdięcie i kilka słów dałem do porównania, bo takie mam doświadczenie między pracą heiztechniki a domem kostrzewa, temat toczy się o kostrzewę.

A w temacie to właśnie kusi mnie żeby ten otwór który jest przeznaczony do czujnika powiększyć, powiedzmy jest fi6 to zrobić fi8 i zobaczyć co będzie.

Pozdrawiam

Opublikowano
3 minuty temu, bryhard napisał(a):

Witam nie będę dyskutował, ale tutaj to tak nie działa

Z tego co czytam, to miałbym wątpliwości czy aby na pewno tak nie działa. Wskaźnik temp w zegarach też nie stoi w jednym miejscu, jak silnik jest zimniejszy niż progowa temperatura ustawiona w procesie programowania to wskazówka tez pomału się przemieszcza.

Np. od 55st do 75 pomału wzrasta do pozycji "nagrzany" i tak stoi dopóki temperatura nie osiągnie np. 95st aby przy wzroście temperatury ponad to zacząć się przesuwać "w górę".

To samo może być z tymi czujnikami płomienia. Np. u jednego producenta do pewnego poziomu jasności się zmienia a powyżej pokazuje już tylko 100% a u drugiego poziom jasności jest dużo wyższy i już % płomienia zaczyna skakać poniżej 100%.

Oczywiście wartości takie jak opisywane w tym temacie są zdecydowanie za niskie i tak jak niektórzy zauważają, że jest błąd konstrukcyjny i sami poprawiają bo czujnik de facto jest zasłonięty.

Opublikowano

Powiedzmy sobie ilu producentów kotłów to 2x więcej czujników, bo są takie i owakie do tego i tamtego, tylko szkoda że później to ludzie kombinują na własną rękę jak poprawić producenta. Taka dygresja może to i dobrze bo byśmy jeszcze byli w epoce kamienia łupanego.

Opublikowano

Bo to jest tak, że jeden tworzy sterownik z takimi to a takimi elementami, a 20-stu innych tworzy własne konstrukcje palników do tego sterownika. A że każda konstrukcja jest inna i inaczej się zachowuje to później mamy takie kwiatki 🙂

Opublikowano

Wskazówka temperatury silnika stoi w miejscu bo temperatury pilnuje termostat - którego zadaniem jest utrzymanie jej ok 90 stopni. Wskaźnik pokazuje faktyczną temperaturę płynu chłodniczego. Tak że tego...

Opublikowano

Tutaj się zgadzam ale ten świat już jest tak zorganizowany.

A może ty masz jakiś pomysł? Na tą sprawę.