Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy dwufunkcyjny piecyk Junkers Ceraclass ZW24-2 można wyłączyć z prądu na dłuższy czas, tzn na kilka tygodni. Mam na myśli wyłączenie z gniazdka ponieważ na czas letni wyjeżdżamy na kilka tygodni, a w tym czasie mogą pojawiać się burze, co z kolei może spowodować przepięcia w sieci energetycznej. Słyszałem, że nie jest to wskazane, ale nie wiem czy na pewno. Czy wyłączenie , nie z gniazdka tylko wyłącznikem znajdującym się w obudowie jest dopuszczalne? 

Opublikowano

Wg mnie można, sam tak robię. Ale wyłączenie samego kotła na panelu nic nie da gdyby przydarzyła się burza. Ewentualne wyładowanie i tak uszkodzi płytę sterująca. Potrzeba wyłączyć z gniazdka aby całkowicie odciąć zasilanie. Ja tak robię , kocioł mam wyłączony całe lato.

Opublikowano
10 godzin temu, jankomuzykant napisał(a):

Czy dwufunkcyjny piecyk Junkers Ceraclass ZW24-2 można wyłączyć z prądu na dłuższy czas, tzn na kilka tygodni. Mam na myśli wyłączenie z gniazdka ponieważ na czas letni wyjeżdżamy na kilka tygodni, a w tym czasie mogą pojawiać się burze, co z kolei może spowodować przepięcia w sieci energetycznej. Słyszałem, że nie jest to wskazane, ale nie wiem czy na pewno. Czy wyłączenie , nie z gniazdka tylko wyłącznikem znajdującym się w obudowie jest dopuszczalne? 

Witam,

Kocioł ma zabezpieczenie pompy CO. w postaci włączania się jej na minutę co 24h. W celu nie zakamienienia się jej. Gdy nie korzystasz z kotła w lato powinieneś przekręcić pokrętło z grzejnikiem na "0" i z kranikiem również na "0". Po wyłączeniu  z prądu niestety pompa nie ma możliwości pracy .

Pozdro 

Opublikowano

Bezpieczniej zostawić wyłączony kocioł i po powrocie do domu odpalić żeby pompa się rozruszala. Zresztą jest to kocioł 2f więc uruchomienie będzie i tak niezbędne.