Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim,

w przyszłym roku planuję kolejną modernizację instalacji C.O.

Dotychczasowa pompa ciepła, idzie po 3 latach na obsługę wyłącznie CWU, a do CO trafia propanowa.

Korzystam zarówno z pompy ciepła i kotła gazowego. Dom stary, 180 m.kw., zapotrzebowanie na energię do CO ok 120 kWh/m.kw./rok

Instalacja stara , grzejniki< duża pojemność ( 400 l), radzi sobie bez bufora. Jeden obieg cały dom, bez rozdzielaczy.

Dotychczas miałem takie rozwiązania:

1.pompa (monoblok) na małym obiegu przez wymiennik płytowy(roztwór glikolu) z buforem 140 l , kocioł gazowy w dużym obiegu, woda w grzejnikach.

nie sprawdziło się - utrata temperatury z pompy na wymienniku do 5 st, średnio 3 stopnie - negatywny skutek przy grzejnikach.

2.Teraz pompa i kocioł gazowy podłączone poprzez zawór trójdrogowy z siłownikiem (działa albo jedno lub drugie) sterowane ręcznie, całość instalacji zalana roztworem glikolu.

Mam pomysł (oparty na filmikach szkoleniowych z Afriso), aby zastosować sprzęgło hydrauliczne (może takie z kierownicami przepływu), dwa wejścia (pompa i kocioł), jedno wyście na obieg CO.

Przed sprzęgłem, na zasilaniu z pompy i kotła gazowego zawory zwrotne.

Za sprzęgłem mocna pompa obiegowa ( zapobiegająca podmieszaniu zasilania z powrotem i strat temperatury na zasilaniu grzejników).

Zasada działania:

działa zazwyczaj pompa, kocioł gazowy załączony (działanie pompy w kotle tylko z palnikiem), kocioł gazowy sterowany regulatorem pokojowym ustawionym na 21,5 stopni, gdy pompa nie da rady i temp. spadnie poniżej 21,5 stopnia kocioł gazowy wspomaga pompę.

Jeżeli temp. zewnętrzna spadnie poniżej np. - 10 st.  lub  skończy się magazyn z fotowoltaiki :), grzeje sam kocioł gazowy.

Czy w takim rozwiązaniu, gdy pompa podawać będzie np. 45 stopni, to tyle trafi też na grzejniki, czy też trzeba liczyć się ze stratami?

Dziękuję za przeczytanie i proszę o ewentualną krytykę rozwiązania  ( może być bolesna) oraz pytania jeśli coś ująłem niejasno. 

Zawsze to lepsze, niż kolejne modernizowanie instalacji.