Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kocioł przez większość dnia chodzi na 100% mocy, a temperatura zadana to 55 stopni, osiąga około 50 stopni czasem osiągnie te 55-59 i wtedy jest w stanie PODTRZYMANIE W PID. Jak przekroczy 60 to przechodzi w stan PODTRZYMANIE. Ogólnie pali się ok, jest trochę spieków, ale tylko "troche", to pewnie kwestia za dużego nadmuchu? Jeszcze tego nie rozgryzłem.

Robiłem też inne ustawienia (częstsze podawanie dla 100% mocy), ale wtedy nabijało mi nawet 62 stopnie i przechodziło w zwykłe PODTRZYMANIE. Wtedy kopczyk sie dość mocno zdążył zapaść zanim ponownie zaczął pracować na 100% mocy.

Czy mam robić tak aby jak najczęściej pracował w PODTRZYMANIE W PID czy jak przechodzi w zwykle PODTRZYMANIE to też jest ok?
Wykres wygląda tak (bierzcie poprawke na to, że modyfikowałem czas przerwy dla 100% i 1% mocy):

https://imgur.com/a/Dl6LfZI
1) czy to jest poprawnie ustawione i zostawiać to w ten sposób aby kocioł ledwo dobijał te zadane 55 stopni i ciągle chodził na 100% mocy? Rzadko wchodzi na podtrzymanie PID.

czy zmniejszyć czas przerwy dla 100% mocy żeby osiągał zadaną temperaturę - tylko wtedy to nawet przekraczał zadaną temperaturę i nabijał mi nawet 62 stopnie (chyba, ze wtedy jeszcze bardziej podnieść temperature na kotle np. do 60?). Bo jak już przechodził w podtrzymanie to kopczyk "mocno" opadał  zanim ponownie zaczął pracować na 100% mocy.
2) Czy to naturalne gdy kocioł przechodzi w podtrzymanie to kopczyk "mocno" opada a potem znowu chodzi na 100% mocy i go odbudowuje?

Edytowane przez maurycy81
Opublikowano

Po pierwsze musisz odkryc kilka opalu podaje ci podajnik w 1s czasu.Zrobisz po wygaszeniu i napelnianiu retorty opalom do rowna,spuscic podajnik na n.p. 10 min,zgarnac do rowna i przesypany opal dac na wage,wyliczac.Z tego juž dla wydajnosci opalowej energetycznej (KW/Kg) možne odpowiedno ustawic podawanie na min.i max. mocy kotla.I do tej ilosci opalu dopiero dobrac nadmuch.

Czy tak latwiej(nie chcesz prawdziwej mocy): Poki przyjmiesz siebie podawanie,na ktorym sia kociol przegrzewa jako max.-100%,potym ustaw  na min. mocy 5x nižsze podawanie.I dobierz nadmuchy odpowiedno nawegleniu.Nadmuch minimalny bedzie naprawde niski.Wyprobuj,na jakiej wartosci jest dmuchawa w stanie isto wstac od zera,by kreczyla i nie tylko buczala.

Opublikowano

Uwielbiam jak takie pytania wracają. Nikomu się nie chce poszukać... ani poczytac instrukcji ani skorzystać z GUZIKA INFO na sterowniku.

1. Praca - stan poniżej temp. zadanej np. 50st.C

2. Podtrzymanie PID - to nadal modulacja PID, napis pojawia sie jak wartość osiągnięta.  Jakbyś zechciał nacisnąć INFO, to tam masz też dane od pracy PID... i widziałbyś jak moduluje i co robi. To tylko napis i tyle

Podtrzymanie PID działa do ustawionej wartości pracy PID np. +2st.C, chcesz aby miał czas hamować, to ustawiasz praca PID + 5

3. Podtrzymanie - to stan po przebiciu nastawionej wartości PID + 2 oznacza,że powyżej 2 stopni od zadanej jest sztywne podtrzymanie. Zadaj + 5, to będzie miał więcej czasu i większy zakres na hamowanie.

Sama nastawa PID, dla stabilnej instalacji, gdzie tez więcej wody. KP zmień na 70 a KI na 15 czy 10

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.12.2022 o 12:15, bercus napisał(a):

Czy tak latwiej(nie chcesz prawdziwej mocy): Poki przyjmiesz siebie podawanie,na ktorym sia kociol przegrzewa jako max.-100%,potym ustaw  na min. mocy 5x nižsze podawanie.I dobierz nadmuchy odpowiedno nawegleniu.Nadmuch minimalny bedzie naprawde niski.Wyprobuj,na jakiej wartosci jest dmuchawa w stanie isto wstac od zera,by kreczyla i nie tylko buczala.

Dzięki bercus. Najpierw obniżyłem moc nadmuchu w %. Potem zrobiłem w ten sposób jak napisałes i było już łatwiej, potem trochę poprawiłem czasy i teraz chociaż kopczyk się nie zapada.

https://imgur.com/a/Cf1GxjA => kocioł fota1
https://imgur.com/a/PraMqcP => kocioł fota2
https://imgur.com/a/zgk7c9D => popiół
https://imgur.com/a/QgxQkF0 => wszystkie wykresy

Wykresy osobno:
https://imgur.com/a/ZjjPeG6 => MOC
https://imgur.com/a/5Mf8mUS => temp. CO
https://imgur.com/a/pCZCVvV => mieszacz

Kocioł 35KW - opisany w tym wątku:

"Mieszkam w starym budynku ok. 250m2 (parter nieocieplony, piętro ocieplone) nazwijmy go blizniakiem
- jedno zasilanie na polowe parteru i polowe pietra budynku
- drugie zasilanie na drugą połowę parteru i druga połowę pietra budynku

- dwa bojlery 300 litrów i 100 litrów."

Temperatura na zewnatrz: -6 stopni.
Temperatura w pokoju: 22-23 stopnie
Temperatura zadana na kotle: 55
Temperatura na mieszaczu: 45

Ustawienia dla 100% mocy: 16s ; dmuchawa 5 bieg
Ustawienia dla 1% mocy: 2min 10s; dmuchawa 1 bieg
Czas podawania: 5s
Podtrzymanie: 8min; 5 sekund dmuchawa
Praca PID: +4

Zakres mocy dmuchawy w sterowniku: 10%-20%
Klapka wentylatora otwarta w 1/3

Kopczyk się utrzymuje poprawnie, choć w podtrzymaniu potrafi dobić nawet do 64 stopni
Raz dziennie trzeba wybrać popiół - są spieki żużlowe, ale też na retorcie po prawej stronie jest niewypalony węgiel, który się zsypuje.

W zasadzie miałeś racje, spalanie ekogroszku jest zbyt wysokie 47kg/24h . Bercus, co w takiej sytuacji mogę zrobić? Kotła już nie wymienie, ale czy zmiana palnika na mniejszy pomoże ze zmniejszeniem spalania, i czy jest to opłacalne? Ewentualnie coś innego jeszcze można zrobić samemu? Jeszcze coś w ustawieniach tu mogę poprawić by zmniejszyć spalanie chociaż o pare kilo?

W dniu 12.12.2022 o 22:57, Pieklorz napisał(a):

Nikomu się nie chce poszukać... ani poczytac instrukcji ani skorzystać z GUZIKA INFO na sterowniku.

Nie no, tyle to ja czaje jak to działa, zasade działania PIDu rozumiem, ale miałem tak mocno źle ustawione dla 1% mocy bo jakieś 5-7min, ze nie wiedziałem czemu tak szybko przekracza PID i w która stronę mam to regulować. Dopiero Bercus mnie nakierował, że musi być bliżej 2 minut. Miałem też zbyt mocny nadmuch - bardzo dużo spieków, więcej niż teraz, stąd trochę nadmuch obniżyłem. Bercus mi podpowiedział mniej więcej czas i było łatwiej to ustawić. Teraz kłopot ze spalaniem, ale na to pewnie nie ma już rady.

Opublikowano

Ta slepa czesc palnika,gdzie nie pali sia i zawalone jemnym,to nie naprawi inny palnik,tylko opal.Bierz ceglu i ulož prosto z gory na ta czesc,Zmniejszaj tym palnik,beztak martwa zone..Uwidzisz co bedzie,gorzej ciežko.

W kotlowym obiegu pompka zastosowana,czy nie,zawor sterowany silnikom? Bo widze duže wahania temp.kotla,tež CO.Poki pompka i silnik jest,potrzebne stabilizowac ustawieniami pracu 4D.Tež kp,ki jak Pieklorz radzi pomože stabilizacji pracy,kiedy wyžej napisane spelnione.

Opublikowano (edytowane)

A co sądzisz o takim spalaniu 47kg/24h przy -5/-7 stopniach na zewnątrz i opisanym przeze mnie budynku? Jest to akceptowalne czy jednak zbyt dużo?

1 godzinę temu, bercus napisał(a):

Bierz ceglu i ulož prosto z gory na ta czesc,Zmniejszaj tym palnik,beztak martwa zone..Uwidzisz co bedzie,gorzej ciežko.

Czaje, no to położe cegłę w to miejsce.
co znaczy "beztak martwa zone" - możesz jaśniej lub inaczej to napisać ? 😄

1 godzinę temu, bercus napisał(a):

W kotlowym obiegu pompka zastosowana,czy nie,zawor sterowany silnikom? Bo widze duže wahania temp.kotla,tež CO.Poki pompka i silnik jest,potrzebne stabilizowac ustawieniami pracu 4D.Tež kp,ki jak Pieklorz radzi pomože stabilizacji pracy,kiedy wyžej napisane spelnione.

Pompka zastosowana:
- 2x pompa CO,
- pompa na powrocie do kotła,

- pompa na bojler nr 1
- pompa na bojler nr 2
Zawór 4D jest sterowany automatycznie - ustawione na nim 45 stopni (otwiera i zamyka się w zależności jaka temperatura jest na centralnym). Problem jest taki, że jak go zamyka to automatycznie bardzo szybko rośnie temperatura na kotle - nabija nawet 65 stopni w podtrzymaniu. Natomiast w podtrzymaniu jakbym wydłużał mocno czas to by mi kopczyk opadał.

Aktualnie mam ustawione:
Zakres regulacji PID: 4 stopnie
Stała KP: 48
Stała KI: 21

Jutro po południu będę w domu to będę mógł obserwować efekty, dokonam zmian zgodnie z tym co napisał Pieklorz KP na 70, a KI na 15 i dam znać czy coś pomogło.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maurycy81 napisał(a):

"beztak martwa zone"

Sorki,zle przetlumaczylem.Mialo byc martwa strefa palnika.Nie pali tam wegla.

Podaj jescze ustawienia zaworu w sterowniku.Czas reakcji,krok,proporcja,czas pracy,czy jest zgodny z praca silnika,czy jak w tym sterowniku sa te dane nazywane.Zawor wlasnie zawsze dziala przeplywmi przeciw temp.kotlowej.Czym goracejszy kociol,tym mniej ma sia do jego schlodzenia,ale faly na temp.CO zwielokrotniaja wplyw.Najwiecej ale sczyty wykresu mocy i z tym zwiazanej temperatury powoduje nie doskonale dobrany nadmuch.

Co do spalania,u mnia wczoraj 52 Kg,dzisz 47,mam slaby czeski opal 17Mj.Jest naprawde zimno w nocy okolo -9-12,w dzien -6-10.Przy okolicju zera spalam 35-40.

Jescze sia potorturowalem wyliczeniem pomiarow podawania dla mocy max.20 KW.Moj wynik obliczenia jest przybližony....biore pod uwage opal 24 Mj-6,5KW/Kg,potencjal ekoenergii 15 Kg/godz-4,2g/s. 20KW-3,07 Kg/godz.Podawanie opalu 1:4 pauza.

Jesli dmuchawa zwyklych 75-80W,to przy zakresu 10-20 przy 100% mocy ma 15% na 5tym biegu i to za malo.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
19 godzin temu, bercus napisał(a):

Co do spalania,u mnia wczoraj 52 Kg,dzisz 47,mam slaby czeski opal 17Mj.Jest naprawde zimno w nocy okolo -9-12,w dzien -6-10.Przy okolicju zera spalam 35-40.

Jescze sia potorturowalem wyliczeniem pomiarow podawania dla mocy max.20 KW.Moj wynik obliczenia jest przybližony....biore pod uwage opal 24 Mj-6,5KW/Kg,potencjal ekoenergii 15 Kg/godz-4,2g/s. 20KW-3,07 Kg/godz.Podawanie opalu 1:4 pauza.

Gdzieś kiedyś pisałeś, że masz ustawioną moc kotła w sterowniku na max 15KW? Z tego wynika, że przy max 15KW i 17MJ węglu masz spalanie takie jak wyżej napisałeś. A gdybyś potrzebował wykorzystać większa moc kotła max 20KW i kupił węgiel lepszy 24MJ to miałbyś zbliżone spalanie do tego co napisałeś? Dobrze zrozumiałem?

19 godzin temu, bercus napisał(a):

Jesli dmuchawa zwyklych 75-80W,to przy zakresu 10-20 przy 100% mocy ma 15% na 5tym biegu i to za malo.

Pierwszego dnia gdy uruchamiałem kocioł i miałem nadmuch 10-40% i ustawiony bieg 3 dla 100% mocy to mocno się paliło i chodził praktycznie cały czas na 100% mocy, ale kocioł nie mógł osiągnąć zadanej temperatury i były duże spieki. Nie wiem, może z tym brakiem możliwości nabicia 55 stopni na kotle to była kwestia tego, że dopiero dom się nagrzewał pierwszego dnia.
[====]
Miałem wtedy takie ustawienia:
Temperatura na mieszaczu: 45
Ustawienia dla 100% mocy: 15s ; dmuchawa 3 bieg
Ustawienia dla 1% mocy: 5min 30s; dmuchawa 1 bieg
Podtrzymanie: 12min; 10 sekund dmuchawa
Zakres mocy dmuchawy w sterowniku: 10%-40%
Efekt: były spieki duże, nie mógł osiągnąć zadanej temperatury 55, może z raz w ciągu dnia osiągnął.
[====]

Natomiast drugiego dnia dokonałem zmian i mam takie ustawienia jak pisałem wyżej czyli:

23 godziny temu, maurycy81 napisał(a):

Ustawienia dla 100% mocy: 16s ; dmuchawa 5 bieg

Zakres mocy dmuchawy w sterowniku: 10%-20%

Odnośnie zaworu:
Mam zawór: Zawór mieszający MINIMIX 4 X 11/4"
oraz siłownik: WITA SM W10
https://imgur.com/a/PRNbofP <=> zdjęcie siłownika
https://imgur.com/a/iFZ5mN7 <=> zdjęcie naklejki na siłowniku

Aktualne ustawienia na sterowniku IRYD 610:
Czas pracy mieszacza: 2 sek
Czas przerwy mieszacza: 20 sek
Czas pełnego otwarcia: 140 sek
"czy jest zgodny z praca silnika" - nie wiem.
1. Znalazłem informacje, ze w przypadku "WITA SM W10" czas obrotu o 90 stopni to 120 sekund. To domyślam się, że na tyle powinienem ustawić (poprawić) czas pełnego otwarcia? A co z czasem pracy mieszacza i czasem przerwy mieszacza?
https://imgur.com/a/YAK1TLz <=> zdjęcie ustawień mieszacza z menu iryd 610

Odnośnie dmuchawy:
Dmuchawa mplusm WPA X6 - Power: 67W 
2. Czyli zwiększyć bieg dla 100% mocy z 5 na wyższy? (zakres biegów jaki mam do wyboru to 1-49) czy zmienić zakres pracy dmuchawy na inny niż 10%-20%?
https://imgur.com/a/XWbKmwU <=> zdjęcie ustawień wentylatora z menu iryd 610

Ponadto jest możliwość podbicia/obniżenia obrotów dmuchawy:
https://imgur.com/a/74rODaN <=> zdjęcie podbicia/obniżenia obrotów dmuchawy z menu iryd 610
https://imgur.com/a/vO7VY7u <=> zdjęcie z instrukcji
Podbicie/obniżenie obrotów dmuchawy według instrukcji:
"Z obniżeniem obrotów dmuchawy mamy do czynienia gdy sterownik przechodzi do PODTRZYMANIA. Wtedy moc dmuchawy podczas przedmuchu jest obniżana o ilość biegów ustawiona w tym parametrze (od wartości ustawionej w Ustawienia dla 100% mocy kotła). W przypadku podbicia obrotów dmuchawy o określoną ilość biegów realizowane jest ono z rozpoczęciem każdego podania przez Czas podawania + Czas podbicia obrotów.
Parametr czas podbicia obrotów określa czas przez jaki będą utrzymywane zwiększone obroty dmuchawy po zakończeniu podawania porcji opału
"

3. Mam zmieniać tez od razu zmienić KP i KI czy najpierw coś zmieniać z tą mocą wentylatora? Jutro sobota, mam wolne to mogę dokonywać zmian i testować 😄

Opublikowano (edytowane)

1) Spalanie take,jake jest zapotrzebowanie domu.Sterownik trzyma taka moc,jaka potrzebna niezaležnie,czy max.ustawie 15,czy 25,czy co wsypem w zasobnik,ustawiam kalorycznosc i sterownik dolicza.Tylko wiecej,niž 15 nie mi potrzebne i sterownik tak ladniej pracuje,bo 1% mocy w modulacji jest O,15 KW i nie 0,25.

2)Na tej dmuchawie zakres dolny ustaw tak niski,by zawsze sia rozkreczyla z zera ale co najmniejszy.Zakres gorny jest pomiedzy 25-30%.Potym musisz znalazc optimalny nadmuch dla 1% i 100% pracy,oczywiscze na juž ustawionej ilosci podawanego opalu.Ideal poki jest možne jakos zatrzymac moc na tych wartosciach(jesli nie možliwe zatrzymac,potym taka pauze/podawanie ustawic mimo pid w pracy dwustanowej i ustawic odpowiednego nadmuchu)  i godzinke plus potrzymac,obserwowac-dosterowac.Przy takim przebiegu mocy jak widac na wykresu nie možne wyobserwowac czy spieki rosna w niskiej,czy wysokiej mocy,kiedy spiekow nie ma,možne,že w srodkowym przebiegu jest powietrze o.k. ale na sczytu jest za malo i na dole dužo,potym wykres tež faluje.Co do ustawienia zakresu dmuchawy W.S. krokow powietrza,celom jest uzyskac co najwiecej krokow dmuchawy w przebiegu mocy kotla.Kiedy masz dla 1% mocy kotla 1 i na 100% 5,potym na caly przebieg mocy jest 5 biegow i možesz jich uzyskac 49,czy jaki jest zakres w menu "dmuchawa"

3)Na silniku czas pelnego otwarcja 120s-to ustaw w sterowniku jako czas pelnego otwarcja 🙂 Czas pracy 2s O.K,ale poki bedzie falowac,potestuj 1s. Czas przerwy 40s. Czujnik dobro przycisniety przymocowany i oizolowany pianka,czy czymkolwiek.

4)KP i Ki ponajpierw zapisz i potym ustaw tak jak wyžej opisane.Jest to ustawienie szybkosci i "sile" reakcji mocy na roznicu temp.kotla od zadanej.

5)Co do podbicia/obniženia dmuchawy -nie wiem..Celom jest nie dopuscic podtrzymania 🙂

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Dałem takie ustawienia:

Ustawienia 17.12.2022
Temperatura na zewnatrz: -9 stopni.
Temperatura w pokoju: 22 stopnie
Temperatura zadana na mieszaczu: 45

Ustawienia dla 100% mocy: 16s ; dmuchawa 10 bieg

Zakres mocy dmuchawy w sterowniku: 10%-25%
Ustawienia mieszacza: 1s;40s;120
Ustawienia PID: KP: 70; KI: 15;

Efekt: po godzinie osiągnał zadaną temperaturę z 45 na ok. 55 stopni, ale po 1.5h na kotle nabiło 60 stopni i przeszedł w podtrzymanie (dwustanowe), a na mieszaczu nabiło 55 stopni (przy zadanych 45).
Po kilku minutach w podtrzymaniu (dwustanowym) temperatura na kotle spadła na 49 stopni, a na mieszaczu na 47. Ponownie zaczął pracować na 100% mocy w PID. Potem po kolejnych minutach na kotle spadło na 47 stopni, a na mieszaczu na 44 i dalej pracował na 100% mocy w PID. Po dłuższym czasie nabił 64 przy zadanych 55, a na mieszaczu 47 i pracował w podtrzymaniu (dwustanowym)

W takim przypadku co powinienem zmienić bo nie bardzo mam pomysł?
Bieg zwiększyć dla 100% mocy? Czy wydłużyc przerwe w podawaniu na większą niż 2min 10 sec dla 1% mocy?