Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam problem z siłownikiem afriso 343. Od jakiegoś czasu przy zamykaniu zaworu zaczyna pstrykać. Rozebrałem go i mimo że się zamknął nadal kręcą się zębatki. 

Całość podpięta jest do bosch mm100 i do sterownika cw400.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć gdzie jest problem lub co sprawdzić zanim wydam kasę na nowy? 

Opublikowano

W srodku na krzywce sa dwa mikrostyki od polozenia koncowego i poczatkowego. Powoduja zatrzymanie obrotu gdy silownik walek najedzie na nie. Sprawdz.

Opublikowano

Mam coś takiego. Docisnąłem na chwilę śrubokrętem i nic. Dalej się kręci. 

Od czego jest ten przycisk biały IMS? Pytam z ciekawości bo jego wciśnięcie nic i tak nie zmienia 😉

Jak wrzucę ręczny to przestaję pstrykać ale elementy dalej pracują (zębatki)

Ma ktoś jakiś pomysł? Czy nowy kupić? 

Screenshot_20221205_102646_Gallery.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mikrostyki sa na krzywce glebiej. Sprawdz jeszcze przelocznik auto <-> recznie bo jak jest silnik rozsprzeglony to bedzie krecil (chyba) ale sam silownik napęd sie nie obroci. Tylko wtedy swieca bodsjze dwie diody.

Edytowane przez PioBin
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Posiadam na wyposażeniu zawór 4 drogowy afriso DN 40 plus siłownik afriso arm 343.

Problem wygląda następująco, że po załączeniu ogrzewania siłownik robi ok 1.3 obrotu i zatrzymuje się, potrafi strzelać i trzeszczeć. Ruch który siłownik wykonuje wynika tylko z wyrobionego plastiku który łączy zawór z siłownikiem ale to można normalnie dokupic.Po zdjęciu siłownik pracuje bez problemu ale zauważyłem że trzpień wystający z zaworu nie rusza się. Nie mogę go przestawić nawet przy pomocy kombinerek i pytanie czy można to wyczyścić jakoś reaktywować czy tylko nowy. Przestawiłem siłownik w tryb ręczny i też nie można zmienić nastawu. Teraz czy odkręcając te cztery śruby od zaworu dostanę się żeby go wyczyścić czy muszę rozkręcać instalacje żeby wyjąć zawór i wyczyścić. Proszę o pomoc bo zaraz trzeba odpalać a tu brak możliwości puszczenia ciepła.

IMG_20240927_074733707.jpg

Edytowane przez Rekin123