Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć czy mój halatron dobrze działa mianowicie gdy mam 1% wentylatora na wyświetlaczu sterownika to dmucha pełna mocą a jak mam 100% to dmucha najmniejsza moca!!!!

Czy nie powinno być na odwrót!!!!

Pozdrawiam 

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono tytuł
Opublikowano

Najpierw pasowało by napisać jaki to sterownik to po pierwsze po drugie czy występuje "to" w PID czy w dwustanie.

Opublikowano

Sterownik Defro/Tech K1Pv4

Tak praca w PID z halatronem

Opublikowano

To o co pytasz nie jest wskazaniem pracy wentylatora. Odnosi się to do aktualnej mocy z jaką pracuje kocioł.

Przykładowo 1% kocioł pracuje z mocą minimalna podając minimalna dawkę paliwa w max czasie określonym w parametrach. Przy 100% kocioł  pracuje z mocą nominalną określoną w parametrach pracy podając maksymalna dawkę paliwa w minimalnym czasie. To tyle,

Opublikowano

Dozy spoko następnym razem napisze prawidłowo🤫🤫🤫

1mps Dzięki za wyjaśnienie🍺🍺🍺

Pozdrawiam 

Jeżeli jeszcze mogę sięgnąć o pomoc w zrozumieniu od czego jest Korekta Powietrza Górna i Dolna!!!

Pytam bo robią mi się spieki a czytając forum podobno można to skorygować Korekta Powietrza!!!

Pozdro

Opublikowano

Korekta nadmuchu. Jak sama nazwa wskazuje do zmiany zakresu obrotów dmuchawy. W menu serwis masz zakres min i max obrotów dmuchawy. Przykładowo dolny 100 górny 280. Korekta zmniejszasz lub zwiekszasz dolna lub górna. Jeżeli robią się spieki zmniejszasz górna o określony parametr i tyle, aż do skutku. To chodzi o to aby już nie wchodzić w menu serwis i nie zmieniać nastaw chociaż niekiedy jest to konieczne. Tylko bez przesady nie do czerwonego ognia. Z jedna uwaga że groszek posiada max RI20. Powyżej tej wartości może być kłopot. Dzisiaj ludzie kupują co się da nie patrząc na ten parametr a potem 😭. Chodzi mi o węgiel typy 33 a nawet 34 (koksujący) Marcel, Brzeszcze i parę innych.

Opublikowano

W kwestii spieków to najpierw trzeba dokładnie zdiagnozować jakiego rodzaju one są.
Już z samego paliwa można wyciągnąć wstępne wnioski. Ze swojego doświadczenia powiem, że takiego węgla jak karolinka to nikomu nie życzę. Spieki, zlepy i smród. U mnie zmniejszanie powietrza tylko potęgowało problem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałbym zasięgnąć opinii w kwestii turbiny tech (hallotronu). Co tak naprawdę mówi nam odczyt wartości obrotów z tego urządzenia. Posiadam i urządzenie tech i wentylator wpa hl 07. Gdy podłączam turbinę tech mimo wyłączonego wentylatora wartość przepływu powietrza wynosi od 600 do 1000 rpm. Czy tą wartością można w jakiś sposób posłużyć się do oceny ciągu kominowego.20221203_194748.jpg

Opublikowano

Musisz jeszcze zobaczyć parametr wysterowanie, czyli "bieg" wentylatora. Im niższe wysterowanie przy danych obrotach halotronu, tym lepszy ciąg. Przykładowo u mnie przy 225 obrotach halotronu wysterowanie wynosi 21, ale gdy zerwie się wichura wysterowanie spada na 14.

Opublikowano

RPM nic innego jak prędkość obrotowa w tym przypadku turbinki, która jest zmienna i zależna od ciągu kominowego.(wyłączona dmuchawa).

Opublikowano

Przy wyłączonej dmuchawie to turbinka u mnie stoi. 

Opublikowano

A ten sterownik w ogóle obsługuje turbinki Techa? Bo halotron może być albo do turbinki (czyli przepływomierza, dokręconego do właściwej dmuchawy wentylatorka komputerowego) albo może mierzyć realną prędkość obrotową wentylatora (co nie koniecznie przekłada sie na przepływ). I w Timelu chyba działa to drugie.

Opublikowano

Tak ma być przecież, inaczej wypalało by węgiel w nadzorze. 

Nie mam żadnych zastrzeżeń do turbinki i sterownika, obecnie palę orzechem 80mm bez zakłóceń.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.12.2022 o 19:45, Krzysztofcwik napisał(a):

Więc co nam dają wartości z turbiny i wpa Hl 07.

A kto powiedział, że mają coś dawać? Brać też nie chcą. 😆
Jeśli nie rozumiesz potrzeby stosowania hallotronu w dmuchawie do kotła, to albo zacznij czytać forum bez zadawania głupich pytań, albo porzuć wszelkie modyfikacje przy swoim kotle bo jeszcze coś popsujesz. 

W dniu 8.12.2022 o 21:17, HarryH napisał(a):

A ten sterownik w ogóle obsługuje turbinki Techa?

A niby dlaczego miałby nie obsługiwać? Tu nie ma żadnych protokołów czy prędkości przesyłu danych cyfrowych. Czujnik Halla to prosty półprzewodnik z trzema złączami: +, - i sygnałowy, który tak naprawdę nie wysyła żadnego napięcia, a jedynie "łączy się" z biegunem ujemnym-masowym (GND) w momencie wykrycia przez czujnik jakiegoś elementu metalowego.
Jeśli zacząłbyś odpowiednio szybko zwierać i rozwierać przewody HALL i GND w sterowniku, to ten zacznie wyświetlać wartości w RPM. 🙂 
Niezależnie czy wentylator techa czy innego "echa", to trzeba go odpowiednio wysterować.

Edytowane przez Dozy
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Hallotron
Opublikowano

A niby dlaczego miałby nie obsługiwać? 

A dlatego, że niektóre sterowniki są tak zaprogramowane, że muszą mieć dany zakres impulsów. Np. w wypadku wbudowanego hallotronu w wentylatorze impulsów będzie więcej (np 2000-3000 impulsów), niż w wypadku przepływomierza montowanego na wentylatorze (600-1000 imp.). Taki sterownik może mieć w ten sposób napisany program, że spodziewa się impulsów z zakresu 2000-3000, więc będzie "wariował" i zwiększał wysterowanie nadmuchu celem osiągnięcia progu minimalnego.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Spodziewać to się może matka dziecka. Algorytm to tylko zbiór ściśle określonych reguł w celu wykonywania określonych zadań. Użytkownik ustawia wartości min i max, i algorytm w takim zakresie ma działać.

W moim SKZP w sekcji hall ustawioną fabrycznie wartością min przy 1% było 355, czyli wg twojej teorii jest to wartość poniżej zakresu dla przepływomierza, nie mówiąc już o zakresie wbudowanego halllotronu przy wirniku wentylatora. 

Zamontowałem czujnik halla do wentylatora polfans 80W i trakcie testów nie zauważyłem żadnych anomalii pomiedzy 355 a 2853 rpm. Nawet zaskoczyła mnie płynna praca tego wentylatora przy 1% mocy w diagnostyce i wartości zaledwie 293 rpm. Co prawda podmuch taki, że nawet płomienia zapalniczki nie zdmuchnie, ale fakt faktem wirnik kręci się stabilnie. 

Po testach z pracy palnika ustawiłem obroty min 1300, a max 2850, natomiast w skali 5 i 55, i wszystko działa jak należy.

Tak na marginesie, jeśli wyłączę nadmuch, to zanim wirnik całkowicie się zatrzyma najniższa wartość jaka wyświetli się przy RPM to 40, 43, 38... może i mniej - nie wiem, nie sypiam z nim. 😂

Niektóre sterowniki nie potrafią nawet płynnie sterować samą dmuchawą. Niektóre sterowniki uruchamiają się dłużej niż Kubuntu 22.04 na moim 10-letnim laptopie. Niektóre sterowniki nawet nie zasługują na miano nazywania ich sterownikiem, ale my tu nie omawiamy wszystkich jednocześnie . Pytanie dytyczyło konkretnie SKZP i jego obsługi czujnika halla w wentylatorze lub w wiatraczku pełniącego rolę przepływomierza. 

Jeszcze raz mówię, SKZP poradzi sobie w obydwu przypadkach. 

Opublikowano

@Dozy takie wysokie obroty na dmuchawie z hallotronem czy na przepływomierzu. Na jakim palniku palisz, jaka moc kotła?

Opublikowano

Wszystkie informacje podane są "na talerzu". O hallu pisałem w trzecim akapicie poprzedniej wypowiedzi, natomiast kocioł i instalacje mam opisane w swoim profilu. 

Opublikowano

Scislyman :-)