Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wygrzewanie jastrychu pompa ciepła

Uzytkownik2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem na etapie wygrzewania jastrychu.Instalacja: PC,bufor 100l,dwa obiegi grzewcze OP parter/piętro.Jest zapodany program automatycznego wygrzewania jastrychu.

Niepokoi mnie fakt,że nie można osiągnąć wymaganej temperatury czyli wg zamieszczonej tabelki w instrukcji pompy 45st.w 6tym dniu cyklu.Aktualnie wczoraj i dzisiaj na termometrach za pompami obiegowymi wskazania 38st i wygląda na to że wyżej już nie będzie.Temperatura powinna rosnać o 5st co 24h

Pompy obiegowe nastawione na przepływ ok 1m3/h co pozwala osiągnąć przepływ na rotametrach w okolicy 1,5l/min.Monitoring PC pokazuje przepływ ok 1550l/h Może powinna być jakaś relacja w przepływach pomiędzy pompą obiegową w PC a pompami w obiegach grzewczych?

Zastanawia mnie fakt,że rura zasilająca pomiedzy PC a buforem jest "gorąca"(z pewnością ma te 45st,czyli wygląda na to że pompa daje taką temp.jaką powinna)natomiast rura zasilająca obiegi grzewcze z bufora jest znacznie chłodniejsza.

Moje pytanie jest czy istnieje możliwość zwiększania temp.zasilania na instalację aby dobić do tych 45st?bo obawiam się że 38st na podłogę może być za mało aby jastrych został właściwie wygrzyny. Dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Uzytkownik2

Nijak) Idzie bezpośrednio z PC wg harmonogramu wygrzewania jastrychu.Póki co nie ma zamontowanych żadnych sterowników.Zawory 3D otwarte na max(bez założonych siłowników).Czyżby była aż tak duża strata temp.na buforze?Bufor wpięty oczywiscie równolegle

Według mnie za dużo i za szybko wpada powrotem chłodna woda z instalacji przez co jest jej dużo więcej niż pompa wpuszcza gorącej wody zasilaniem do bufora.

18 minut temu, MikiQ napisał(a):

Zmniejsz prędkości pompy za zaworem 3D.

Zmniejsze prędkosci pomp=zmieniszenie przepływu=zminiejszenie przepływów na rotametrach.Wtedy będę musiał skręcić rotametry, nie wiem jakie tego będą konsekwencje.W sumie nie wiem jakie powinno się nastawić przepływy na rotametrach do wygrzewania jastrychu.Być może 1,5l/min są za wysokie.Właściwie aby osiągnać przepływ 1,5l/min na 14 pętlach pompa powinna chodzic z wydajnoscią 1260l/h

Ale masz za mało cieplej wody w buforze żeby zapewnić taki przepływ w instalacji wodą o temp 45 stopni.

pompa ładująca bufor  powinna być sterowana PWM i robić taki przepływ jaki jest wymagany do mocy jaką generuje pompa ciepła , u mnie np przy mocy nominalnej 8kW ma być zapewniony przepływ 23l/min , sprawdz u siebie jaki masz przepływ miedzy pompa a bufrem , a jaki miedzy  buforem a instalacją .

Druga sprawa całe to wygrzewanie jastrychu to ... a zreszta nie będę pisał bo mnie zjedzą 

W dniu 1.11.2022 o 19:54, ameno25 napisał(a):

pompa ładująca bufor  powinna być sterowana PWM i robić taki przepływ jaki jest wymagany do mocy jaką generuje pompa ciepła , u mnie np przy mocy nominalnej 8kW ma być zapewniony przepływ 23l/min , sprawdz u siebie jaki masz przepływ miedzy pompa a bufrem , a jaki miedzy  buforem a instalacją .

Druga sprawa całe to wygrzewanie jastrychu to ... a zreszta nie będę pisał bo mnie zjedzą 

O przepływach pisałem w pierwszym poście:pompa obiegowa w PC dawała przepływ ok 1550l/h na bufor natomiast każda z pomp na instalację ok.1m3/h.Aby osiągnąć wyższą temp.na odbiory wyszedłem z programu wygrzewania jastrychu i podniosłem ręcznie temp.zasilania bufora z PC i udało się uzyskać prawie 45st na poszczególne obiegi.Na chwilę obecną zakończyłem proces wygrzewania.Ta "przyjemność" pochłonęła 1200kW-masakra.W domu temp.dochodziła do 33st=sauna.A co do "całego tego wygrzewania jastrychu to.." ) jestem zdania że lepiej coś zrobić jak nie zrobić i załować.Poważne firmy typu np KAN-therm itp zalecają taka procedurę i nawet powinien być protokół z wygrzewania.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu