Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mogę zastosować zawór 3D Womix M 3-32 z siłownikiem jaki zawór przełączający między zasilaniem bufora i zbiornika CWU w instalacji z pompą ciepła?

Opublikowano (edytowane)

Zerknij do dokumentacji pompy ciepła jaki przepływ jest wymagany. Na tej podstawie dobierz zawór rozdzielający. Nie musi to być rekomendowany przez producenta pompy. Ważne by nie dławił przepływu i miał sterowanie pasujące do pompy. Przeważnie jest to siłownik z trzema przewodami. Neutralny i dwa przewody do przełączania na CO lub CWU. Ważny jest też czas przełączania. Czym szybciej tym lepiej.

Edytowane przez Digitrax
Opublikowano

Ten zawór który proponuje panas ma dn25 ale w instrukcji montażu jest napisane że przy 12 kW mocy pompy potrzebuje rury o średnicy 30,2 wewnątrz. To jak się to ma jedno do drugiego? Jak już robię to chcę z pompy wyprowadzić rury Cu35mm do bufora i do zbiornika CWU i dlatego szukam zaworu który ma przyłącza 5/4 ale ciężko taki dostać który ma jeszcze odpowiednio duży kvs. Chyba że znasz taki?

Opublikowano

Panasonic zezwala na miejscowe ograniczenie średnicy pod warunkiem, że będzie zapewniony odpowiedni przepływ. Tak samo jest z zaworem antyzamrożeniowym. Zawory, które poleca i sugeruje Panasonic to Caleffi z gwintem zewnętrznym 1 cal a pompa panasa ma przyłącza cal i ćwierć. Zawory rozdzielcze taka sama sytuacja. Ja trzymam się wytycznych producenta i pomiędzy pompą i buforem instaluję rury o średnicy wewnętrznej minimum 30 mm dla pompy 12 kW. Redukuję rurę bezpośrednio przed zaworem rozdzielczym i za nim. Do bufora i wężownicy CWU dalej robię w grubszym przekroju. Zawór, rozdzielczy do pomp panasa to Honeywell MP6000 z kvs 8,5.

Opublikowano

To chyba trochę na wyrost ale nie chce zmniejszać średnicy. Znalazłem taki zawór esbe VRG232 11620800 tylko nie wiem jaki siłownik do niego?

I jeszcze jedno pytanie: nigdzie nie mogę znaleść zbiornika CWU nierdzewnego z kroccem wezownicy 5/4. Największe są 1 cal. Czy to będzie jakiś problem? Powierzchnia wezownicy 3,9m2.