Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kocioł w trybie pracy zaciąga dym z komina wentylacji. Powód jest taki że kupiłem mocno kaloryczny ekogroszek i musiałem zwiększyć obroty dmuchawy by go dobrze wypalić. Myślę zmniejszyć kratkę wentylacji z 24x14 na 14x14. Co powinno zmniejszyć ilość odprowadzanego powietrza z kotłowni i zapewnić wystarczająco dla kotła. Dodam że w kotłowni jest zamontowana Z przekrój fi 160.

Jak myślicie zda to egzamin?

Opublikowano (edytowane)

Błąd w rozumowaniu. Kolega powinien zadać sobie pytanie, skąd kocioł ma wziąć powietrze do procesu spalania. I jeżeli go zaciąga z wentylacji wywiewnej, to czego brakuje w kotłowni?

Edit: do spalenia jednego kg węgla potrzeba 28 metrów sześciennych powietrza jak dobrze pamiętam.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Nawiew w kotłowni mam, Z z rury fi 160. Z tego co kiedyś czytałem jest to zamiennik dla 200x100. I jest to wymiar wymagany w przepisach co do nawiewu. A kratka wentylacyjna ma 240x140, czyli przy dobrym ciągu jest w stanie całe dostarczone powietrze przez Z wyciągnąć w komin. 

Nawiewu dmuchawy nie mogę zmniejszyć. Czyli albo zwiększę przekrój Z, albo dam mniejszą kratkę wentylacyjną. Nie będę ukrywał że mniej grzebania będzie z kratką.

Opublikowano

Czyli wentylacja ma tak duży ciąg, że zabiera całe powietrze dostarczone przez kanał napowietrzający (tzw. Z-ka) i  jednocześnie pozwala na wsteczne zaciąganie spalin? Przecież to absurdalnie nielogiczne.

Szukałbym nieszczelności w kotle lub przyczyn niesprawności kanału napowietrzającego. ...może coś tam wlazło i blokuje przepływ.

Opublikowano (edytowane)

Nawet gdy nie pali się w kotle, to zetka cały czas dostarcza powietrze i czuć to goła ręką na odległości 1,5m od wylotu. A według teorii zetka nie powinna dostarczać powietrza jeśli nie pali się w piecu. A mam ja zrobioną prawidłowo, wlot na zewnątrz powyżej 2m wylot 30 cm nad podłogą. 

A jednak zetka powietrze dostarcza i gdzieś znika, kotłownia duża 4x3,5x2,4m. Drzwi kotłowni dosyć szczelne. 

Dlatego podejrzewam wentylację, wentylacja założona w jednym z 3 kominów spalinowych. I możliwe że przewymiarowane, budowa lata 80. Bez problemu utrzymuje kartkę a4, a gdy odpali się dmuchawa ciąg się zmienia na wsteczny. A dymi się z wentylacji, bo zaciąga to co wylatuje z komina obok. 

Jakieś pomysły?

I czy absurdalne to nie wiem, wyobraźmy sobie że wentylacja zaciąga więcej niż dostarcza zetka. Mamy stan na granicy podciśnienia, w momencie załączenia dmuchawy mamy już podciśnienie. I zaciąga powietrze z wentylacji. A zanim ciśnienie się wyrówna to kocioł wchodzi w podtrzymanie, i sytuacja zaczyna się od nowa. 

Edytowane przez GrzegorzSG
Opublikowano

Są takie kratki wentylacyjne z uchylną klapką. W przypadku ciągu wstecznego po prostu się  zamknie. Nie wiem czy to jest dozwolone w kotłowni, ja mam taką w kuchni przy wyciągu.

Opublikowano
2 godziny temu, GrzegorzSG napisał:

I czy absurdalne to nie wiem, wyobraźmy sobie że wentylacja zaciąga więcej niż dostarcza zetka. Mamy stan na granicy podciśnienia, w momencie załączenia dmuchawy mamy już podciśnienie. I zaciąga powietrze z wentylacji. A zanim ciśnienie się wyrówna to kocioł wchodzi w podtrzymanie, i sytuacja zaczyna się od nowa. 

Proponuję żebyś o stanach ciśnienia już więcej się nie wypowiadał, bo popłyniesz jak minister rolnictwa z pszenicą. 😂

Nie ma czegoś takiego jak stan na granicy podciśnienia. 
Ciśnienie powietrza w pomieszczeniu może byc równe ciśnieniu atmosferycznemu lub niższe (podciśnienie) albo wyższe (nadciśnienie).
Jeśli z kanału napowietrzającego czuć podmuch w sytuacji gdy kocioł jest zimny, to znaczy, że w pomieszczeniu panuje podciśnienie. A gdy rozpalisz w kotle i załączysz dmuchawę, to wzrasta wartość podciśnienia.

Aa... I jeszcze bardzo ważna kwestia - przewodów wentylacyjnych nie prowadzi się w przewodach spalinowych.

Opublikowano

Przyznam że specjalistą ciśnień nie jestem😁

Wiem też że wentylacji nie robi się w kominach spalinowych, ja tej kratki nie montowałem. Ktoś wpadł na taki pomysł jak budował dom. Mam 3 kominy spalinowe obok siebie, w jednym jest kocioł, środkowy jest nie używany a 3 to wentylacja. 

Pozostaje jeszcze kwestia rozwiązania, tymczasowo zobaczę zredukować wentylację zmniejszając średnicę kratki. I zobaczymy jaki będzie efekt.

Opublikowano

Tak dla informacji kanał wentylacyjny ma wymiar w środku 28x16cm