GrzegorzSG Opublikowano 8 Października 2022 #1 Opublikowano 8 Października 2022 Witam, kocioł w trybie pracy zaciąga dym z komina wentylacji. Powód jest taki że kupiłem mocno kaloryczny ekogroszek i musiałem zwiększyć obroty dmuchawy by go dobrze wypalić. Myślę zmniejszyć kratkę wentylacji z 24x14 na 14x14. Co powinno zmniejszyć ilość odprowadzanego powietrza z kotłowni i zapewnić wystarczająco dla kotła. Dodam że w kotłowni jest zamontowana Z przekrój fi 160. Jak myślicie zda to egzamin? Cytuj
Outsider Opublikowano 8 Października 2022 #2 Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) Błąd w rozumowaniu. Kolega powinien zadać sobie pytanie, skąd kocioł ma wziąć powietrze do procesu spalania. I jeżeli go zaciąga z wentylacji wywiewnej, to czego brakuje w kotłowni? Edit: do spalenia jednego kg węgla potrzeba 28 metrów sześciennych powietrza jak dobrze pamiętam. Edytowane 8 Października 2022 przez Outsider Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 8 Października 2022 Autor #3 Opublikowano 8 Października 2022 Nawiew w kotłowni mam, Z z rury fi 160. Z tego co kiedyś czytałem jest to zamiennik dla 200x100. I jest to wymiar wymagany w przepisach co do nawiewu. A kratka wentylacyjna ma 240x140, czyli przy dobrym ciągu jest w stanie całe dostarczone powietrze przez Z wyciągnąć w komin. Nawiewu dmuchawy nie mogę zmniejszyć. Czyli albo zwiększę przekrój Z, albo dam mniejszą kratkę wentylacyjną. Nie będę ukrywał że mniej grzebania będzie z kratką. Cytuj
Gość Dozy Opublikowano 9 Października 2022 #4 Opublikowano 9 Października 2022 Czyli wentylacja ma tak duży ciąg, że zabiera całe powietrze dostarczone przez kanał napowietrzający (tzw. Z-ka) i jednocześnie pozwala na wsteczne zaciąganie spalin? Przecież to absurdalnie nielogiczne. Szukałbym nieszczelności w kotle lub przyczyn niesprawności kanału napowietrzającego. ...może coś tam wlazło i blokuje przepływ. Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 9 Października 2022 Autor #5 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Nawet gdy nie pali się w kotle, to zetka cały czas dostarcza powietrze i czuć to goła ręką na odległości 1,5m od wylotu. A według teorii zetka nie powinna dostarczać powietrza jeśli nie pali się w piecu. A mam ja zrobioną prawidłowo, wlot na zewnątrz powyżej 2m wylot 30 cm nad podłogą. A jednak zetka powietrze dostarcza i gdzieś znika, kotłownia duża 4x3,5x2,4m. Drzwi kotłowni dosyć szczelne. Dlatego podejrzewam wentylację, wentylacja założona w jednym z 3 kominów spalinowych. I możliwe że przewymiarowane, budowa lata 80. Bez problemu utrzymuje kartkę a4, a gdy odpali się dmuchawa ciąg się zmienia na wsteczny. A dymi się z wentylacji, bo zaciąga to co wylatuje z komina obok. Jakieś pomysły? I czy absurdalne to nie wiem, wyobraźmy sobie że wentylacja zaciąga więcej niż dostarcza zetka. Mamy stan na granicy podciśnienia, w momencie załączenia dmuchawy mamy już podciśnienie. I zaciąga powietrze z wentylacji. A zanim ciśnienie się wyrówna to kocioł wchodzi w podtrzymanie, i sytuacja zaczyna się od nowa. Edytowane 9 Października 2022 przez GrzegorzSG Cytuj
mkwapisz Opublikowano 9 Października 2022 #6 Opublikowano 9 Października 2022 Są takie kratki wentylacyjne z uchylną klapką. W przypadku ciągu wstecznego po prostu się zamknie. Nie wiem czy to jest dozwolone w kotłowni, ja mam taką w kuchni przy wyciągu. Cytuj
Gość Dozy Opublikowano 9 Października 2022 #7 Opublikowano 9 Października 2022 2 godziny temu, GrzegorzSG napisał: I czy absurdalne to nie wiem, wyobraźmy sobie że wentylacja zaciąga więcej niż dostarcza zetka. Mamy stan na granicy podciśnienia, w momencie załączenia dmuchawy mamy już podciśnienie. I zaciąga powietrze z wentylacji. A zanim ciśnienie się wyrówna to kocioł wchodzi w podtrzymanie, i sytuacja zaczyna się od nowa. Proponuję żebyś o stanach ciśnienia już więcej się nie wypowiadał, bo popłyniesz jak minister rolnictwa z pszenicą. 😂 Nie ma czegoś takiego jak stan na granicy podciśnienia. Ciśnienie powietrza w pomieszczeniu może byc równe ciśnieniu atmosferycznemu lub niższe (podciśnienie) albo wyższe (nadciśnienie). Jeśli z kanału napowietrzającego czuć podmuch w sytuacji gdy kocioł jest zimny, to znaczy, że w pomieszczeniu panuje podciśnienie. A gdy rozpalisz w kotle i załączysz dmuchawę, to wzrasta wartość podciśnienia. Aa... I jeszcze bardzo ważna kwestia - przewodów wentylacyjnych nie prowadzi się w przewodach spalinowych. Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 10 Października 2022 Autor #8 Opublikowano 10 Października 2022 Przyznam że specjalistą ciśnień nie jestem😁 Wiem też że wentylacji nie robi się w kominach spalinowych, ja tej kratki nie montowałem. Ktoś wpadł na taki pomysł jak budował dom. Mam 3 kominy spalinowe obok siebie, w jednym jest kocioł, środkowy jest nie używany a 3 to wentylacja. Pozostaje jeszcze kwestia rozwiązania, tymczasowo zobaczę zredukować wentylację zmniejszając średnicę kratki. I zobaczymy jaki będzie efekt. Cytuj
GrzegorzSG Opublikowano 10 Października 2022 Autor #9 Opublikowano 10 Października 2022 Tak dla informacji kanał wentylacyjny ma wymiar w środku 28x16cm Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi