Guli101 Opublikowano 5 Października 2022 #1 Opublikowano 5 Października 2022 Proszę o poradę dot instalacji pompy kotłowej. Kocioł na pellet na wyjściu z kotła zawór 3d z którego zasilane są kaloryfery i bojler. Montaż chcę wykonać sam - jakoś nie mam szczęścia do instalatorów. Nie chcąc rozbierać głównego wyjścia pompę chcę podłączyć do wolnego króćca na kotle. Rozważam dwie możliwości. 1. Bezpośrednie przejście z kotła do wylotu - wtedy utworzy się syfon i za pompą będę musiał wstawić odpowietrznik. 2. Zasilenie pompą bojlera cwu, tutaj jednak na nitce powrotu spływa woda z jednego grzejnika. Proszę o opinie i porady jak to rozwiązać, może jest na forum ktoś z Kalisza, kto te tematy ogarnia. Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 5 Października 2022 #2 Opublikowano 5 Października 2022 Do wolnego króćca w kotle podłącz naczynie otwarte w najwyższym punkcie instalacji. Cytuj
Guli101 Opublikowano 5 Października 2022 Autor #3 Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Digitrax napisał: Do wolnego króćca w kotle podłącz naczynie otwarte w najwyższym punkcie instalacji. Nie chcę przerabiać całej instalacji, zwłaszcza, że rury idą w ścianach i szachach. Chce tylko podłączyć pompę kotłową. Edytowane 5 Października 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 5 Października 2022 #4 Opublikowano 5 Października 2022 Szanuj życie swoje i innych bo masz tylko jedno. Cytuj
Guli101 Opublikowano 5 Października 2022 Autor #5 Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Digitrax napisał: Szanuj życie swoje i innych bo masz tylko jedno. A co ma piernik do wiatraka? Nigdzie przecież nie pisałem, ze nie mam naczynia. Edytowane 5 Października 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 5 Października 2022 #6 Opublikowano 5 Października 2022 Jeśli je gdzieś masz to na przedstawionym zdjęciu widać, że jest źle podłączone. Cytuj
Guli101 Opublikowano 5 Października 2022 Autor #7 Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) 8 godzin temu, Digitrax napisał: Naczynie jest 2 piętra wyżej. Tym niemniej dzięki za troskę, choć wolałbym uzyskać poradę na temat montażu pompy kotłowej. Ps. Czy ktoś wie, dlaczego wciska mi do posta cytat? Edytowane 5 Października 2022 przez Guli101 Niechciany cytat Cytuj
Rozwiązanie dawido Opublikowano 5 Października 2022 Rozwiązanie #8 Opublikowano 5 Października 2022 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi