Meniu Opublikowano 4 Października 2022 #1 Opublikowano 4 Października 2022 (edytowane) Czy w instalacji wg schematu poniżej konieczny jest zawór zwrotny za pompą kotłową? U mnie pompa kotłowa będzie pracować 24h na dobę. Wtedy wspomniany zawór zawrotny też jest non stop otwarty jakby go wcale tam nie było. Ciepła woda w lecie będzie z grzałki elektrycznej. Gdybym awaryjnie chciał latem koniecznie ogrzać wodę paląc drewnem lub ekogroszkiem to wtedy zamykam zawór kulowy za pompą kotłowa i pracuje tylko krótki obieg z pompką CWU. Czy w takiej sytuacji jest jakiś argument aby dawać tam ten zawór zwroty? Czemu on miałby służyć? Edytowane 4 Października 2022 przez Ryszard Temat przeniesiony do bardziej pasującego działu Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 4 Października 2022 #2 Opublikowano 4 Października 2022 Moim zdaniem jak ma być zawór 4d to nie. Gdyż jak pompa kotłowa nie będzie pracować to pompa na instalację (grzejniki/podłogówka) nie pchnie wody chyba że zawór otworzy się w znacznym stopniu. Cytuj
swampshark Opublikowano 4 Października 2022 #3 Opublikowano 4 Października 2022 (edytowane) @Przemyslaw85 tu nie chodzi o pchanie wody w obieg grzejnika tylko o to że pompa cwu zassie wodę przez pompę kotłową i zawór 4D "pod prąd" zamiast z pieca i będzie mieszać wodę z powrotu zasobnika. Wtedy zawór 4D musi być na full w stronę grzejników, bo stamtąd wody zassać nie pozwoli zawór za pompą grzejnikową i podłogówki. Wg mnie wystarczy zawór kulowy za pompą kotłową. Po co ci kolejne opory od ZZ Edytowane 4 Października 2022 przez swampshark Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 4 Października 2022 #4 Opublikowano 4 Października 2022 A co wam szkodzi ten zawór zwrotny? Przy budowie instalacji to żaden koszt. Zawory kulowe i tak trzeba dać przed i za pompą. I co potem ma biegać do kotłowni i z powodu braku ZZ za 30 złotych kręcić zaworem kulowym? Dla mnie bez sensu. Cytuj
Meniu Opublikowano 4 Października 2022 Autor #5 Opublikowano 4 Października 2022 29 minut temu, swampshark napisał: @Przemyslaw85 tu nie chodzi o pchanie wody w obieg grzejnika tylko o to że pompa cwu zassie wodę przez pompę kotłową i zawór 4D "pod prąd" zamiast z pieca i będzie mieszać wodę z powrotu zasobnika. Wtedy zawór 4D musi być na full w stronę grzejników, bo stamtąd wody zassać nie pozwoli zawór za pompą grzejnikową i podłogówki. Wg mnie wystarczy zawór kulowy za pompą kotłową. Po co ci kolejne opory od ZZ Tutaj masz na myśli sytuację grzania CWU w lecie ? Jeśli tak to 100% zgadzam się z Tobą i jestem tego świadomy że musiałbym zamknąć zawór kulowy za pompą kotłową lub ustawić zawór 4D w stronę grzejników aby pracowało to prawidłowo na "krótkim" obiegu piec-bojler. A co powiesz o sytuacji zimowej kiedy pompa kotłowa chodzi cały czas i wymusza kierunek obiegu i tym samym permanentne otwarcie zaworu? Jest jakiś sens jego istnienia wtedy w sezonie zimowym ? Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 4 Października 2022 #6 Opublikowano 4 Października 2022 CWU wystarczy podłączyć pod osobny kruciec z kotła. Cytuj
Meniu Opublikowano 4 Października 2022 Autor #7 Opublikowano 4 Października 2022 1 minutę temu, Popcorn1 napisał: A co wam szkodzi ten zawór zwrotny? Przy budowie instalacji to żaden koszt. Zawory kulowe i tak trzeba dać przed i za pompą. I co potem ma biegać do kotłowni i z powodu braku ZZ za 30 złotych kręcić zaworem kulowym? Dla mnie bez sensu. W moim przypadku nie jest to bez sensu ponieważ w lecie grzeje wodę prądem. Jeśli miałbym grzać ciepłą wodę piecem to idę raz na początku sezonu letniego i zamykam zawór kulowy za pompą kotłową a na koniec sezonu go otwieram. Grzanie piecem CWU w lecie traktuje jednak jako sytuacją awaryjną. Cytuj
swampshark Opublikowano 4 Października 2022 #8 Opublikowano 4 Października 2022 Jak nie miałem zaworów zwrotnych za pompami to musiałem mieć wymuszoną pracę obu pomp lub kręcenie zaworami kulowymi przy pompach. Było to upierdliwe, ale jeżeli @Mieniu ma zamiar korzystać z tego tak jak pisze to jest do zniesienia. U mnie zawory zwrotne wymusiły zwiekszenie wydatku pomp, bo autoadapt ustawiał za niską moc co powodowało wpadanie zaworów w dziwny rezonans i wibracje oraz zbyt mało wody docierało do odbiorników. Znowu większa moc powoduje nieco słyszalny szum w instalacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi