Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PC do CWU jako PC do CO (IW-300V2 IMMERGAS)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy któryś z szanownych forumowiczów przymierzał się lub zastosował pompę ciepła przeznaczoną do podgrzewania CWU, na potrzeby CO?

Mam możliwość okazyjnego nabycia PC do CWU - IW-300V2 IMMERGAS. Moc grzewcza układu to 3kW, grzałka drugie tyle. Pojemność wodna to 300l.

W aktualnie produkowanych pompach ciepła do CWU, ich moc to przeważnie 2kW więc się nie nadadzą.

Pytanie jednak, czy chcąc zastosować tytułową pompę w okresach przejściowych (u mnie zapotrzebowanie na różnicę temp.=1*C między wnętrzem domu, a poza nim to ok. 270W), więc mógłbym ją teoretycznie zastosować do średniej  temperatury zewnętrznej ok. +10*C.

Poniżej +7*C ta pompa zaczyna się już wspomagać grzałką (nie zależy mi na niej, mógłbym ją odłączyć), a mi zależy jedynie na pracy samą sprężarką i tylko w okresach przejściowych. Poniżej tych temperatur byłby już aktualnie zamontowany kocioł na ekogroszek.

Mam też wątpliwości co do pracy ciągłej przez kilkadziesiąt godzin lub więcej. Nie znalazłem nigdzie informacji o takiej możliwości, szczególnie w kontekście zaladzania się parownika i jego potencjalnego odszraniania (np. gorącymi gazami itp.). Pracując jako podgrzewacz CWU, pompa nie pracuje przez większość dnia i zapewne ma możliwość samoistnego odszronienia.

Opublikowano

Dzięki Witku.

Czytałem już to, ale niestety są tam głównie wytyczne odnośnie instalacji pompy. Same wykresy COP, podgrzewu itp. w zasadzie nie dają odpowiedzi na pytanie choćby teoretycznej możliwości zastosowania takiej pompy jako CO.

Opublikowano

Zanim nastąpi ciąg dalszy z Twojej strony, za co już teraz z góry dziękuję, żeby nie było, że nie jestem aktywny w temacie 🙂, to jak mniemam taki typ wężownicy jest gorszy niż wężownica w całości zanurzona w wodzie? Na pewno jest mniejsza wymiana ciepła.