Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie poddasza klimatyzatorami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zafundować rodzinie klimatyzację na poddaszu (około 100m2) - są to 4 sypialnie (dwie małe, po 15m2, i dwie duże - jedna około 30 druga 40). Rozmawiam z instalatorami i zacząłem głupieć 😄 Mam kilka dylematów. Może mi pomożecie? 😄

1. Multisplit (jeden agregat + 4 splity w domu), czy 4 zwykłe splity (każda sypialnia z własnym agregatem)? Cenowo wychodzi prawie tak samo - z przewagą dla 4 oddzielnych agregatów. Do tego kilka agregatów, to mniejszy problem w przypadku awarii. Multisplit za to bardziej elegancki i ciszej na zewnątrz, bo huczy tylko jedna jednostka. Ja się skłaniam w stronę 4 agregatów.

2. Haier czy Midea? Takie mam oferty. Haier grzeje do -15 na zewnątrz, Midea ponoć do -30 (xtreme Save Warmer). Midea jedzie w mrozy, bo ma grzałki. W sumie - czemu nie?

A może inne marki? Tutaj jest największy problem. Mój instalator mówi, że przestał instalować Samsungi, bo są teraz potężne problemy z naprawami - brak części. Instalator znajomego mówi, że nie robią Gree, bo ci mają ten sam problem (i generalnie jest problem z chińskimi sprzętami). Zasadniczo nie wiem, komu wierzyć 😄 Co myślicie?

Opublikowano (edytowane)

Ze względów ze będą grzały i te warunki będą dla nich najbardziej ekstremalne bo chłodzenie to będzie w ich przypadku luzik to

Samo Chłodzenie - Może być Jeden agregat 

Grzanie i Chłodzenie - Kilka agregatów

Przynajmniej ja bym tak wybrał chyba ze jest jakaś mega super kosmiczna technologiczna ze ten jeden agregat będzie lepszy niż te 3-4

Nie biorę kwestii estetycznych pod uwagę ze na domku wisi ci 4 agregaty, ja posiadam agregat na dachu i dwa na ścianie każdy z innej epoki 🙂 po prostu dokładane

Druga sprawa w przypadku jak będzie awaria nie bruździ ci całego systemu

Edytowane przez eHODOR
Opublikowano

Pomyśl o klimie kanałowej.Ja mam Samsunga AC052  5 kW który przy -15 ma 5.2 kW mocyIMG_20211114_110628.thumb.jpg.4b8bd4b0bdcd33792d7f0121acd28ac8.jpgIMG_20211114_110628.thumb.jpg.4b8bd4b0bdcd33792d7f0121acd28ac8.jpg. Jest cicho i super oszczędnie a jak chcesz grzac i chłodzić tanio to trzeba to połączyć z rekuperacja. Krzysztof 

IMG_20220224_181321.jpg

Opublikowano

@eHODOR Dzięki. Też tak sobie włąśnie kombinuję 🙂

@Kris197617 Pomyślę, że nie chcę przesadzić z kosztem. Reku nie mam. Gdybym chciał zrobić + klima kanałowa, to chyba z 50 tysiaków by wyszło.

Opublikowano

Ja w domu mam  na każdym piętrze klimę kanałowa oraz ręku i pod koniec tamtego roku zamknąłem się poniżej 50 tys ale teraz podobno wszystko podrożało ale wszystkie przekucia i podłącza robiłem sam.Ekipa w dwa dni ogarnęła temat.Awaryjnie na każdym piętrze jest kominek bo jakby ziścił się blackout to nie zamarznie.Parter ma obniżony sufit w holu gdzie jest jednostką wewnętrzna a piętro stryszkiem jest instalacja poprowadzona.Mam też splita na łączniku pięter ale to jest niebo i ziemia.Split jest dużo głośniejszy a kanałowa jest niesłyszalna. poza tym przepaść pomiędzy Gree a Samsungiem jest bardzo duża w szczególności jeśli chodzi  o algorytm modulacji.zobacz sobie na plik z osiągami.Ac052.pdfAc052.pdf

https://facebook.com/groups/330715347393297/

Tu się trochę więcej dowiesz i może i wykonawcę polecanego znajdziesz.

Pozdrawiam