Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim.
Chciałem zmodernizować obecną kotłownie z zasilania węglowego na gazowe, z tym ze aby węglowe było jako drugie źródło ogrzewania.

Kocioł gazowy immergas  VICTRIX EXA 24 X 1 ERP  plus węglowy 20-27kw 

Znalazłem schemat tu na forum ktoś powiedział ze jest w miarę, lecz temat był zamknięty i nie mogłem się dołączyć. Lecz mam dylemat.

Zaznaczone kółkiem na dole schematu. Skoro zimna woda wraca obiegiem a w zaznaczonym miejscu kółko jest trójnik ,to jak woda trafi do kotła gazowego a nie wymiennika w czasie gdy on będzie grzał centralne kotłem gazowym.(Może się wydawać banalne ale jednak)

Czy można jakoś pogodzić ten układ aby zamiast zasobnika c.w.u z dwoma wężownicami ,zainstalować zasobnik z jedną a podłączyć dwa źródła zasilania. Na pewno nie będą grzały jednoczesne.?
Czy przy takim układzie jak na rysunku ze piec węglowy po linii jest 9 metrów od gazowego, czy mogę przy piecu zrobić wcinkę do instalacji z wymiennikiem płytkowym.

Jak wykonać instalację aby piec gazowy załączał się automatycznie gdy temperatura piecu węglowym spadnie poniżej np 50stopni.Jak rozwiązać sterowanie pompą w obiegu zamkniętym przez oba piece w zależności w którym się pali.?
Jest na to jakiś sterownik.?

Chciałbym aby instalacja była zrobiona ze sztuką z jak najmniejszą ilością błędów. Fizycznie dam radę wszystko podłączyć tylko brak projektu.

Załączam 3 rysunki:

1 z podłączeniem zasobnika pod sam gazowy.

2 z podłączeniem węglowego

3 rozkład kotłowni.

bardzo proszę o pomoc

jedna węzownica.jpg

dwie węzonice.jpg

rozstaw piwnicy.jpg

Edytowane przez rafal194
błędy w tekście
Opublikowano (edytowane)

Nie mogę juz edytować. piec węglowy mogę dać na zasadzie wcinki wymiennikiem płytkowym do rury od centralnego tej zasilającej.
Czy jak będę grzał węglowym to w przypadku działania pompki na obiegu zamkniętym. Pompka będzie pchała również wodę na kocioł gazowy, czy mu to nie zaszkodzi, i będzie wtedy działał jak grzejnik.

Edytowane przez rafal194
Opublikowano (edytowane)

Dałem zawrót zwrotny na zasilaniu isnatalacji na wyjściu z kotła.W sumie nawet jak dam na powrocie to i tak będzie on puszczał w kierunku kotła.Więc i tak może on robić za punkt grzewczy.Przeszukalem z 20 stron tego tematu i zrobiłem ten rys według nich.Ibszukam osób które pomogą rozwiać wątpliwości i ewentualne błędy.

Edytowane przez rafal194
Opublikowano

Czy mogę dać sprzęgło hydrauliczne tak aby podłączyć do niego dwa źródła zasilania a za sprzęgłem wymiennik c.w.u. Czy muszę koniecznie szukać wymiennika cwu z dwoma wężownicami?.

Opublikowano (edytowane)

To będzie trudne- kocioł gazowy ma dwa wyjścia grzewcze - na CO i na CWU, trzeba coś z tym pokombinować + zaw zwrotne, przy jednakowych ciśnieniach i takim samym medium w instalacji - da się zrobić

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Nie jesteś zainteresowany ogarnięciem projektu.Jestes bardzo obeznany.Oczywiscie za odoowedia dla ciebie stawkę.