rafal194 Opublikowano 5 Czerwca 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Dzień dobry wszystkim. Chciałem zmodernizować obecną kotłownie z zasilania węglowego na gazowe, z tym ze aby węglowe było jako drugie źródło ogrzewania. Kocioł gazowy immergas VICTRIX EXA 24 X 1 ERP plus węglowy 20-27kw Znalazłem schemat tu na forum ktoś powiedział ze jest w miarę, lecz temat był zamknięty i nie mogłem się dołączyć. Lecz mam dylemat. Zaznaczone kółkiem na dole schematu. Skoro zimna woda wraca obiegiem a w zaznaczonym miejscu kółko jest trójnik ,to jak woda trafi do kotła gazowego a nie wymiennika w czasie gdy on będzie grzał centralne kotłem gazowym.(Może się wydawać banalne ale jednak) Czy można jakoś pogodzić ten układ aby zamiast zasobnika c.w.u z dwoma wężownicami ,zainstalować zasobnik z jedną a podłączyć dwa źródła zasilania. Na pewno nie będą grzały jednoczesne.? Czy przy takim układzie jak na rysunku ze piec węglowy po linii jest 9 metrów od gazowego, czy mogę przy piecu zrobić wcinkę do instalacji z wymiennikiem płytkowym. Jak wykonać instalację aby piec gazowy załączał się automatycznie gdy temperatura piecu węglowym spadnie poniżej np 50stopni.Jak rozwiązać sterowanie pompą w obiegu zamkniętym przez oba piece w zależności w którym się pali.? Jest na to jakiś sterownik.? Chciałbym aby instalacja była zrobiona ze sztuką z jak najmniejszą ilością błędów. Fizycznie dam radę wszystko podłączyć tylko brak projektu. Załączam 3 rysunki: 1 z podłączeniem zasobnika pod sam gazowy. 2 z podłączeniem węglowego 3 rozkład kotłowni. bardzo proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal194 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor #2 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Nie mogę juz edytować. piec węglowy mogę dać na zasadzie wcinki wymiennikiem płytkowym do rury od centralnego tej zasilającej. Czy jak będę grzał węglowym to w przypadku działania pompki na obiegu zamkniętym. Pompka będzie pchała również wodę na kocioł gazowy, czy mu to nie zaszkodzi, i będzie wtedy działał jak grzejnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 5 Czerwca 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 To trzeba odciąc kocioł gazowy zaworami zwrotnymi - są na forum odpowiednie schematy, trzeba tylko poszukać lub pomyśleć jak to ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal194 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Dałem zawrót zwrotny na zasilaniu isnatalacji na wyjściu z kotła.W sumie nawet jak dam na powrocie to i tak będzie on puszczał w kierunku kotła.Więc i tak może on robić za punkt grzewczy.Przeszukalem z 20 stron tego tematu i zrobiłem ten rys według nich.Ibszukam osób które pomogą rozwiać wątpliwości i ewentualne błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal194 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Czy mogę dać sprzęgło hydrauliczne tak aby podłączyć do niego dwa źródła zasilania a za sprzęgłem wymiennik c.w.u. Czy muszę koniecznie szukać wymiennika cwu z dwoma wężownicami?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2022 #6 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 To będzie trudne- kocioł gazowy ma dwa wyjścia grzewcze - na CO i na CWU, trzeba coś z tym pokombinować + zaw zwrotne, przy jednakowych ciśnieniach i takim samym medium w instalacji - da się zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal194 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Nie jesteś zainteresowany ogarnięciem projektu.Jestes bardzo obeznany.Oczywiscie za odoowedia dla ciebie stawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2022 #8 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Dzięki, ale tego się nie da o tak zrobić, a porządnie to nie bardzo mam czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.