Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Orzech Ziemowit

Przejd藕 do rozwi膮zania Rozwi膮zane przez BORA,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupi艂em na kopalni 5 ton Orzecha z Ziemowita (L臋dziny).

Jest jaka艣 r贸偶nica mi臋dzy Orzechem Piast ( Bieru艅).聽 Cena niby ta sama. Kaloryczno艣膰 podobna聽 . Ale jak z do艣wiadczenia ?

Opublikowano

Praktycznie to samo.聽

Palilem w sumie kilka sezon贸w Ziemowitem聽 I sk艂aniam si臋 do opinii 偶e ciut lepszy od Pasta. Piast ma troszk臋 wi臋cej kalorii a dopiero od niedlugiego czasu maj膮 w ofercie groszek. Dro偶szy ale czy lepszy?....

Ka偶dy w臋giel p艂omienny ma wi臋cej popio艂u ale mniej smoli I kopci. Zawsze preferowalem ten typ w臋gla聽 od np gazowego czy koksowego kt贸re lubi膮 si臋 spiekac i dawa膰 sporo sadzy i dymu . Zanieczyszczaja bardzo komin i wymiennik. Ziemowit to dobre paliwo.

Opublikowano

Mam kociol DS Drewmet.

Pali艂em w nim Piastem Ziemowitem. I by艂o spoko. Sobieski s艂aby. A Marcel tragedia.

A na pgg wybra艂em Ziemowit Ziemowit a nie piast ziemowit. P贸藕niej patrz臋 zE to inna kopalnia.

I w艂a艣nie pytam temu. Niby to wszystko podobne ale z do艣wiadczenia jak to wygl膮da.

Opublikowano

To s膮siednie kopalnie i praktycznie ten sam w臋giel.

Podobno s膮 na dole po艂膮czone. Nie wiem, w ka偶dym razie granicza ze sob膮.聽

Dawniej by艂 ruch Piast i ruch Ziemowit. Mog膮 by膰 tez zmiksowane. Ale bez obaw, to dobry p艂omienny w臋giel, nie sprawia problem贸w. Ich charakterystyczna cecha to z艂ote p艂atki na brylkach. To piryt i wyst臋puje w pok艂adach w臋gla z tych kopalni. Taki charakterystyczny znak tych wegli. Jednak nie przejmuj si臋 tym bo z wegli p艂omiennych, te dwie kopalnie obecnie6 oferuj膮 najlepszy opa艂.聽

Opublikowano

Aha . Dzi臋kuj臋 wi臋c za opinie .聽 Ba艂em si臋 偶e jednak 藕le zam贸wi艂em.

Nie mam dost臋pu w okolicy do innych.聽

Weso艂a pono膰 dobry ale bardziej kaloryczny i spiekalny.

• Rozwi膮zanie
Opublikowano

Ludzie maj膮 r贸偶ne preferencje, jedni wol膮 w臋giel s艂abszy p艂omienny, inni mocny i kaloryczny. Ja zawsze wola艂em p艂omienny. Mo偶e s艂abszy ale spokojniej i przewidywalniej si臋 go spala.

Wg mnie zrobi艂e艣 dobrze, bez obaw馃槉

Do DS to paliwo ekstra.

Opublikowano

@robertokot25, Ty palisz w zasypowym? Bo co艣 mi si臋 wydawa艂o 偶e masz podajnik?

Co do Twojego pytania, z mojego do艣wiadczenia wynika 偶e ka偶dy w臋giel p艂omienny lepiej si臋 prowadzi przy paleniu od g贸ry w kotle GS. Wi臋cej popio艂u ale za to czysty kocio艂 i komin. Minimalnie kr贸cej si臋 spala ale problem贸w mniej. Generalnie ja preferuj臋 Piasta, Ziemowita, Sobieski, Janina i rosyjski p艂omienny, kt贸rego ju偶 chyba nie kupisz. Chyba 偶e sprowadzany przez prywatny sektor kt贸ry olewa sankcje.聽

Weso艂a to te偶 kaloryczny wegiel i ja osobi艣cie te偶 bym go unika艂 , chyba 偶e nie masz wyboru co do zakupu.聽

Z mojego kr贸tkiego do艣wiadczenia w u偶ywaniu kot艂a DS wysz艂o 偶e ka偶dy w臋giel powy偶ej 27 Mj/kg to potencjalny problem z zawieszeniem i spiekaniem. M贸j kocio艂 wtedy to MPM 10 kW , mia艂 ma艂膮 komor臋 zasypowa i mocne w臋gle si臋 zawieszaly.聽

Musia艂by艣 kupowa膰 niewielkie ilo艣ci danego w臋gla kalorycznego I pr贸bowa膰 jak Ci si臋 tym pali.聽

Ostatnia uwaga... To 偶e niekt贸rzy chwal膮 sobie w臋gle mocne i kaloryczne , nie znaczy 偶e ka偶dy sobie z nimi da rad臋. Nawet jak nie b臋dzie zawieszania to problem z dymieniem i sadz膮 na pewno si臋 pojawi.聽

Opublikowano

Ja mia艂em na pr贸b臋 ORZECH Marcel.

Po wsypaniu do kot艂a jedna wielka bry艂a si臋 zrobi艂a.

Zdj臋cie nie oddaje jak to wygl膮da艂o.

IMG_20211215_193555.jpg

Ja mia艂em na pr贸b臋 ORZECH Marcel.

Po wsypaniu do kot艂a jedna wielka bry艂a si臋 zrobi艂a.

Zdj臋cie nie oddaje jak to wygl膮da艂o.

Po wypaleniu w piecu DS komora ca艂a czarna od smo艂y.聽

Groszek troszk臋 lepiej po zmieszaniu.

Opublikowano

Kupuj膮 , bo6 wi臋kszo艣膰 si臋 nie zna na typach w臋gla i jakie s膮 wymagania przy paleniu danym w臋glem. I jakie ewentualne problemy.聽

Wi臋kszo艣膰 my艣li 偶e w臋giel musi by膰"mocny". 呕e niby taki jest najlepszy. 呕e wystarczy zajarac od do艂u i sypa膰 na full... 呕e si臋 kopci i ma si臋 zasyfiony kocio艂 i komin... Widocznie ich to nie wzrusza. Bo przecie偶 z w臋gla MUSI si臋 smrodzic i nikogo nie interesuj膮 s膮siedzi. Ot... s艂aba ,niska 艣wiadomo艣膰 i brak ch臋ci by to zmieni膰. A wi臋c...AROGANCJA i sarmacki duch.

Opublikowano

Tak si臋 dzieje z wy偶ej podanych przeze mnie powod贸w.

呕eby spali膰 tak偶e pozosta艂y koksik potrzeba przesiewac popi贸艂. Ja tak robi艂em ale powiedz komu艣 偶e tak potrzeba... Wy艣mieje Ci臋... Woli wywali膰 ni偶 szanowa膰 swoje pieni膮dze.聽

Do pozyskania tak z 60% zawartej w paliwie energii, bo nie my艣l臋 nawet o zupe艂nym i ca艂kowitym spaleniu w臋gla , potrzeba wiedzy , sprz臋tu i ch臋ci.

U nas z tym to raczej ciezko馃槈

Opublikowano

Ja mia艂em zaci臋cie. I satysfakcj臋 偶e nikt na mnie nie narzeka z s膮siad贸w. Stara艂em si臋 nie by膰 Januszem w swojej kot艂owni. A wiedza.... Dobrze j膮 mie膰. Nie tylko do umiej臋tnego wykorzystania w臋gla馃槈

Opublikowano

Mo偶e gdyby 30 lat temu uczyli zasad poprawnego spalania w臋gla, nie by艂oby dzi艣 takich drastycznych zarz膮dze艅 . Blogostan nie m贸g艂 trwa膰 wiecznie.聽

Obecnie patrz膮c wstecz, nie mam sobie niczego do zarzucenia odno艣nie ogrzewania w臋glem.聽

Szkoda 偶e nie by艂o powszechnej 艣wiadomo艣ci w u偶ytkowaniu kot艂贸w GS. Dzisiaj albo ludzie nie b臋d膮 mogli finansowo podo艂a膰, a i trafi si臋 niema艂o cwaniak贸w kt贸rzy ju偶 teraz m贸wi膮" co mi zrobi膮?". Dlatego jestem za kontrolami. Sensownymi. Bo je艣li jedni przystosowuja si臋 do zarz膮dze艅, to dlaczego inni maj膮 im si臋 艣mia膰 w twarz? Nie mam na my艣li ludzi ubogich, niestety to 艣lepa uliczka bo musieliby im finansowa膰 ca艂o艣膰 wydatk贸w na ogrzewanie. Temat rzeka...

Opublikowano

Za bardzo odeszlismy tutaj od tematu.馃槈

• 1 miesi膮c temu...
Opublikowano

Witam! niewiem czy dobrze trafi艂em z tematem ale czy orzech z piasta nadaje sie do zmielenia na ekogroszek? czy ktos moze mi podpowie jaki w臋giel najlepiej kupic na pgg i zmielic na ekogroszek?聽 kupno samego ekogroszku to raczej ma艂o mozliwe 馃槙

Opublikowano

Piast/Ziemowit nadaj膮 si臋 do wszystkich podajnik贸w, ale s膮 do艣膰 ma艂o kaloryczne. Z Weso艂膮 ju偶 jest gorzej, wiele zale偶y od budowy palnika i mocy na jakiej pracuje.

Opublikowano

Jedyny plus kalorycznych wegli to ich twardo艣膰. Przy mieleniu powstanie mniej mia艂u. Piast fajnie si臋 spala ale jest bardziej kruchy i b臋dzie wi臋cej podziarna. Ale mimo wszystko jego bym wybra艂.

Opublikowano

Groszek z kopalni Piast-Ziemowit by艂 sprzedawany przez Bartek o nazwie Rubin. Cz臋sto pojawia艂 si臋 ten w臋giel w OBI

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.