Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Jak każdy w obecnych czasach, gdzie z każdej strony straszą cenami opału na przyszłym sezon,szukam pomysłów na obniżenie spalania. 
Mam pasaż handlowy z siedmioma lokalami, ogrzewanie CO piec na ekogroszek z podajnikiem szufladkowym 55kw. Czeka mnie remont i modernizacja instalacji. Nie jestem fachowcem, chciałbym się dowiedzieć czy istnieją jakieś zawory sterowane elektronicznie, czasowo, zdalnie? Problem polega na tym że każdy z lokali funkcjonuje w innych godzinach, bądź są dni w tygodniu, w których część z nich są używane. Wygaszanie pieca nie wchodzi w grę, nie mam swobodnego dostępu do tych lokali by za każdym razem przykręcać grzejniki. Dlatego dzięki zamontowaniu do każdego z tych lokali zaworu którym mógłbym zdalnie sterować. Nie jestem fachowcem i nie wiem czy coś takiego można zrobić, jeśli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły, wypróbowane sposoby na obniżenie spalania proszę o pomoc
Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj @KrzysztofPL na forum Info-Ogrzewanie.

Ja bym do tego tematu podszedł bardziej pragmatycznie.

Po kiego grzyba masz sam (lub zamontowany przez Ciebie sterownik) zamykać czasowo obiegi wody grzewczej w poszczególnych lokalach.  Niech każdy najemca lokalu użytkowego sam zakręca sobie zawór w swoim lokum.

Zamontuj w każdym lokalu ciepłomierz.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie już kilka razy przerabiałem temat z lokatorami, prośba i groźbą ale nie da się... że tak powiem, często się zdarza że ktoś z lokalu kończy w piątek o 14:00 zapomni przykręcić i grzeje się pusty lokal prze cały weekend. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Można zastosować system hotelowy, np. Tech SINUM.