KrzysztofPL Opublikowano 12 Kwietnia 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Witam, Jak każdy w obecnych czasach, gdzie z każdej strony straszą cenami opału na przyszłym sezon,szukam pomysłów na obniżenie spalania. Mam pasaż handlowy z siedmioma lokalami, ogrzewanie CO piec na ekogroszek z podajnikiem szufladkowym 55kw. Czeka mnie remont i modernizacja instalacji. Nie jestem fachowcem, chciałbym się dowiedzieć czy istnieją jakieś zawory sterowane elektronicznie, czasowo, zdalnie? Problem polega na tym że każdy z lokali funkcjonuje w innych godzinach, bądź są dni w tygodniu, w których część z nich są używane. Wygaszanie pieca nie wchodzi w grę, nie mam swobodnego dostępu do tych lokali by za każdym razem przykręcać grzejniki. Dlatego dzięki zamontowaniu do każdego z tych lokali zaworu którym mógłbym zdalnie sterować. Nie jestem fachowcem i nie wiem czy coś takiego można zrobić, jeśli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły, wypróbowane sposoby na obniżenie spalania proszę o pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 12 Kwietnia 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Witaj @KrzysztofPL na forum Info-Ogrzewanie. Ja bym do tego tematu podszedł bardziej pragmatycznie. Po kiego grzyba masz sam (lub zamontowany przez Ciebie sterownik) zamykać czasowo obiegi wody grzewczej w poszczególnych lokalach. Niech każdy najemca lokalu użytkowego sam zakręca sobie zawór w swoim lokum. Zamontuj w każdym lokalu ciepłomierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysztofPL Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 No właśnie już kilka razy przerabiałem temat z lokatorami, prośba i groźbą ale nie da się... że tak powiem, często się zdarza że ktoś z lokalu kończy w piątek o 14:00 zapomni przykręcić i grzeje się pusty lokal prze cały weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 12 Kwietnia 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Można zastosować system hotelowy, np. Tech SINUM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eHODOR Opublikowano 15 Kwietnia 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Najtaniej elektrozawór + programator czasowy 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.