Naprawiam1977 Opublikowano 21 Marca 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Witam Dopadło i Mnie. Zauważyłem wyciek oleju z motoreduktor-a. Delikatne pocenie na tym wałku (zaznaczone) i na śrubie zabezpieczającej. Obserwując mechanizm dochodze do wniosku że główną przyczyną jest delikatne sączenie się właśnie na tym wałku i następnie spływa to po śrubie zabezpieczającej. Uszczelniacz (czarny) suchy. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daromega Opublikowano 21 Marca 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Każdy motoreduktor olejowy posiada uszczelnienia tzw. simmeringi. Jeśli leci olej to puszcza simmering i należy go wymienić. Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakallo Opublikowano 21 Marca 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 I to szybko bo robota zazwyczaj błacha a bez uszczelniacza może okazać się że zaraz polecą jakieś zęby na sucho pracując i nawet czasem naprawa jest całkowicie nieopłacalna. Ostatnio szukałem jednego trybu do maszyny Liebherra - cena za dwa w zestawie ;D 38 000zł netto, jednak warto czasem zaglądać czy jest olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naprawiam1977 Opublikowano 22 Marca 2022 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 ok. Skoro to błacha robota to biore sie za wymiane. A jakim olejem zalać to ponownie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daromega Opublikowano 22 Marca 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Dowolny olej syntetyczny przekładniowy 75W-90. Ja używam K2 https://autochemia.pl/product-pol-480-K2-Matic-syntetyczny-olej-przekladniowy-75W-90-GL-5-1L.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naprawiam1977 Opublikowano 22 Marca 2022 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Dziękuje za info😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.