Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

dostałem następujące oferty na zakup kotła gazowego:

Termet ECOCONDENS SILVER 20 kW - 3400

Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 20 - 4500

Junkers Cerapur Compact ZSB 14-1DE - 4700

Bosch CONDENS GC2300iW 15P - 5300

Co byście polecili i dlaczego, akurat ten kocioł?

Czy kotły Termeta rzeczywiście są gorszej jakości tak jak można przeczytać w różnych opiniach?

Najchętniej poleciałbym po taniości i wziął tego pierwszego, pytanie tylko czy warto? Czy ten Silver jest dużo gorszy od pozostałych?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Kotły Termetu z reguły mają tańszy serwis i podzespoły. Termet ma wyższą moc maksymalną i minimalną, Bosch i Junkers (jeden producent, jeszcze Buderus jest produkowany przez tego samego producenta - firmę Bosch) ma niższąmoc minimalną, ale też niższą maksymalną. 
Zatem termet szybciej dogrzeje CWU, ale może być mniej oszczędny, z tym że tu wszystko zależy od zapotrzebowania budynku.
Bosch/Junkers może pracować stale z niższą mocą, co przy niskim zapotrzebowaniu budynku może przynieść oszczędności, ale kiedy będzie duży pobór CWU, będzie dłużej grzał zasobnik co może odbić się na komforcie cieplnym w mroźne dni.

Jeżeli nie masz OZC to zrób sobie pobieżne rozeznanie: https://cieplo.app/start

Podaj też jaką masz instalację, czy grzejniki, czy podłogówka czy mieszaną. Wtedy można będzie coś lepiej doradzić.

A jeśli chcesz porady, który ze względu na cenę to nikt tu nie poradzi, bo każdy z nich może pracować bezawaryjnie przez wiele lat, ale również każdego mogą trapić awarie. Ilu użytkowników tyle opinii. 

Opublikowano

Ja mam pytanie...

Jakie masz zdanie o kotle np. Vaillant VC 15CS? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Do końca tygodnia muszę coś wybrać. Listę skróciłem do dwóch kotłów:

Termet Gold Plus 20 + ST-2801

Bosch GC2300iW 15P + CW100

Różnica w cenie między tymi dwoma to ok 1500 zł.

Opinie przeczytałem już chyba wszystkie i Termet ma więcej negatywnych, ale może z racji tego, że jest dłużej na rynku niż Bosch i ze względu na cenę więcej ludzi go wybiera.

Jeżeli ktoś byłby w stanie coś jeszcze podpowiedzieć/doradzić nie tylko odnośnie kotłów, ale również o regulatorach to byłoby super.

EDIT:

Instalacja grzejnikowa, jeden obieg, na grzejnikach będą termostaty.

Edytowane przez Dipper
Opublikowano

Mam ten sam dylemat, ale ze względu na zaprzyjaźnionego seriwsanta Viessmanna, chyba dopłacę 1000zł i wezmę Viessmanna 19kw. Z ciekawości, jakie negatywne opinie czytałeś na temat tego konkretnego Termeta? Brat ma Viessmanna już ze 4 lata i palcem nie dotknął. Nawet nie wiem czy go serwisował w czasie gwarancji. Wcześniej miał jakiegoś Vailanta i musiał mieć uchylone okno bo nie chciał odpalìć, ale to raczej musiał być z otwartą komorą.

Opublikowano

Ile wołają u Ciebie za tego Viessmanna? Mi proponowali 8600 zł w tym zasobnik cwu, którego niepotrzebuję, ale sprzedają tylko w takim pakiecie.

O Termecie przeczytałem tego sporo, teraz nie przytoczę, bo nie robiłem sobie notatek, ale te opinie plus dziwne warunki 7 letniej gwarancji bardzo mnie do niego zniechęciły.

Wczoraj dostałem jeszcze propozycję kotła Immergas Victrix 20 X TT 2 ERP i poważnie się nad nią zastanawiam, bo właśnie mam dobrze dostępny serwis, w którym pracują ogarnięci ludzie, a to po zapoznaniu się z wieloma różnymi opiniami jest najważniejsze, bo można trafić na takiego typa, co powie Ci w środku zimy, że przyjedzie za tydzień, a rodzice niech sobie marzną. Dlatego cały czas mam opcję zostawienia śmieciucha w razie awarii.

Opublikowano

Jeśli nie bierzesz dotacji to bdb decyzja.