Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam mieszkanie ok 50 M2 włącznie z dwoma ściętymi pomieszczeniami gospodarczymi na 1 piętrze. Wyżej tylko ścięty strych. Budynek jest stary poniemiecki , jest nieocieplony. W zimę babcia zużywała 1.5 t węgla . Miała piec w kuchni, i przez ścianę piec na dwa pokoje. Korytarz łazienka i 2 pomieszczenia gospodarcze nie były ogrzewane. Wysokość pomieszczeń to 2.10 m . W tamtym roku ociepliliśmy jej te dwa pomieszczenia gospodarcze. Babcia zmarła . Mieszkanie należy do mnie i chcialabym je jakoś wyremontować generalnie na potrzeby małżeństwa z dwójką dzieci (15 lat syn i 6 córka ). Mamy obok budynku na ulicy gaz. Szukam jakiegoś sensownego ogrzewania i właśnie zastanawiam się nad gazem ziemnym , ale widzę że ostatnio dość podrożał . Proszę o pomoc i jaki to koszt inwestycji 

Edytowane przez Ryszard
Dodanie tekstu
Opublikowano

Nie tylko gaz podrożał 😡. Alternatywy za bardzo nie masz chyba że ciepło z sieci miejskiej. Pozostaje kocioł gazowy dwufunkcyjny z jak najmniejszą mocą minimalną i dobór grzejników na parametry 50/30 

Opublikowano

A co to znaczy dobor tych grzejników 

• marcin zmienił(a) tytuł na Dobór ogrzewania do mieszkania 50m2
Opublikowano (edytowane)

50'C zasilanie 30'C powrót. Przykład grzejnik 22 600x1000 przy parametrach 70/65 ma moc 1666W a przy parametrach 50/30 453W. Te parametry 50/30 dałem jako przykład ponieważ ostatnio coraz częściej spotykam się z doborem grzejników na parametry 90/80 co przy kotłach kondensacyjnych jest nieporozumieniem. Uważam jeśli zapotrzebowanie ciepła na mieszkanie i miejsce w którym ma być zamontowany grzejnik dobrać jak najniższe parametry.

Edytowane przez vps1
Opublikowano

Jakie koszty są takiej instalacji 

Opublikowano

Zaproś przede wszystkim kominiarza aby wyznaczył szacht kominowy. Mając protokół od kominiarza musisz wykonać projekt wewnętrznej instalacji gazowej. Potem zaproś wykonawcę instalacji aby wymierzył pomieszczzenia dobrał grzejniki itp. Na tej podstawie będziesz wiedziała jaki koszt. Bardzo szacunkowo ok 10tys lub powyżej

Opublikowano

Rozumiem. Najpierw muszę porozwalac ściany z dykty która dziadek robił i ściany działowe zrobić od nowa czy lepiej najpierw kominiarza ?

Opublikowano (edytowane)

Naświetlę Tobie koszty i jak to wyglądało u mnie przy podłączaniu gazu. Ceny brutto z 2020/2021 roku.

1. Kominiarz - określa czy w dany komin/szacht wentylacyjny można zrobić wyprowadzenie spalin, spisuje protokół. 200zł

2. Geodeta musi zrobić mapkę , nazwijmy to "podwórka" czyli miejsca, w którym będzie przebiegać rura gazowa 500-600zł

3. Potrzebny projekt wew. instalacji gazowej czyli projektant musi narysować, w którym miejscu w budynku i przez jakie pomieszczenia będzie przebiegała rura gazowa. Projektant potrzebuje projekt domu aby wykorzystując go nanieść "linię gazową". Projektant koniecznie potrzebuje mapki od geodety z punktu 2 bo też na niej nanosi linię z przebiegiem rury za gazem (od skrzynki do budynku) 600zł

3 a) jeżeli nie posiada się projektu domu czyli budynek poniemiecki to należy zrobić tzw. inwentaryzację pomieszczeń czyli jak w punkcie 3 "ktoś" musi zrobić od nowa projekt tych pomieszczeń 600zł

4. Należy zgłosić do PGNiG chęć przyłączenia się do sieci gazowej

- jeżeli od ich rurociągu do miejsca ustawienia skrzynki jest do 15 metrów (nie ważne czy będzie to 3 czy 15) opłata wynosi 2500zł

- za każdy następny metr przyłącza powyżej 15m dodatkowo chyba ok. 120zł

5. Złożyć do wydziału budownictwa wniosek o pozwolenie na budowę przyłącza gazowego 90zł

6. Jak już mamy skrzynkę przy posesji to teraz przyjedzie firma i poprowadzi rurę od tej skrzynki do miejsca, w którym jest już zamontowany na ścianie piecyk gazowy + poprowadzenie rury do kuchenki gazowej jeżeli taka jest w planie. U mnie od skrzynki do budynku jest 6m + długość przyłącza (rury) w środku z 8 metrów. 3800zł

7.  Przy tych pracach potrzebny jest kierownik budowy 200-300zł  (trzeba też kupić dziennik budowy 10zł)

8. Jak już wszystko jest zamontowane przychodzi kominiarz na końcowy odbiór 150zł

Możliwe, że zapomniałem jeszcze o innych małych kosztach.

To są koszty, które trzeba ponieść aby mieć "tylko piecyk na ścianie gotowy do dalszego etapu". Do pierwszego uruchomienia piecyka przyjedzie serwisant który weźmie za dojzad (50zł u mnie) potem przegląd raz w roku ok. 200zł oraz opłata abonamentowa stała dla PGNiG co miesiąc przez cały rok 54zł.

Edytowane przez Blackbird
Opublikowano

Alternatywą do kotła gazowego jest pompa ciepła (powietrze-woda) plus zasobnik ciepłej wody. Koszt całości może być mniejszy lub równy w stosunku do kotła gazowego + kominiarz + projekt gazowy + instalacja gazowa + wkład kominowy. Eksploatacja dobrze dobranej pompy i grzejników na parametry 45/40 może być niższa od eksploatacji z kotłem gazowym. Zastanów się i uniezależnisz się od podwyżek gazu.

Opublikowano

A od podwyżek energii elektrycznej raczej nic nas tez nie uchroni. Ceny gazu poszły ale raczej się ustabilizują. Gorzej z EE bo przez emisję CO2 dzisiejsze podwyzszki to dopiero poczatek. Teraz na rynku nie wiadomo co wejść. Trzeba to przeczekać. Moze nowy ład za naszą wschodnia granicą to ustabilizuje

Opublikowano

Pompa ciepła monoblok + grzejniki przeliczone na 45/30/20 +zasobnik CWU albo mały kocioł na pellet taki 8kw + zbiornik kombinowany np lemet 300/80 + reszta instalacji dobrze zrobiona tu musisz sprawdzić jaki masz ciąg kominowy. Albo gaz - tu masz gdzieś ciąg bo kociołek możesz dać na strych i komin możesz puścić  nawet ze strychu a koszt takiego komina nie jest wielki. To wszystko zależy co kto lubi i na ile ma kasy. I tak wszystko wychodzi powyżej 12tysiaków. Jeśli pompa ciepła to  nie powinno być przerw w dostawie prądu. U mnie przerwy w zasilaniu po każdym wietrze ... łącznie przynajmniej  około 10 dób rocznie więc w pompę się nie pcham. Reasumując sprawdź ceny  poszczególnych rozwiązań i to może przybliżyć  Ci wybór systemu.

Opublikowano

Kocioł na pellet nie chce się wogole pchać bo za chwilę zabronią .

Opublikowano

@kindzia2089 Instalujesz pompę ciepła 3-4kW a na ściany zamiast grzejników montujesz maty kapilarne (poczytaj o tym) mało osób wie co to jest. Na wodę ciepłą montujesz jakiś dobry zbiornik elektryczny 80l i całość masz EKO i tanią eksploatację.

2. Maty kapilarne..png

Opublikowano

No ale jak z montażem mebli kuchennych, obrazów , telewizorów skoro mają być na ścianie . Ewentualnie jakbym zrobiła na suficie to co wtedy jakbym chciała założyć sobie halogeny w całym mieszkaniu  bo mam mieszkanie 2.10 wysokie . Niestety w budynku myślę że będę musiała wziąść ta drugą opcję czyli pięć kondensacyjny z tymi matami bo pompy ziemnej i wodnej nie mam możliwości w bloku zrobić 

Opublikowano

Czytałam o tych matach i niby M2 kosztuje 307.50 zł . 

Opublikowano

Równie dobrze można zrobić ścienne  coś jak podłogówka  rura pex 14 czyli to samo co do podłogówki tylko na ścianie  wychodzi taniej i równie dobrze działa. Tyle że tynku w sumie masz na ścianie 4cm grubo i najlepiej cementowo wapienny czyli zdrowy.  Ważne każde wiercenie z kamerką termowizyjną 😉

Opublikowano

Wiekszej głupoty nie słyszałem. Po co grzac sciany!. Takie instalacje robi sie na podłodze bo wychodzi najlepszy komfort termiczny trzeba tylko dobrze zaizolować podłogę od gruntu.

Opublikowano
3 minuty temu, Raidenx8607 napisał:

Wiekszej głupoty nie słyszałem. Po co grzac sciany!

No to mało jeszcze słyszałeś. Lepiej nie wypowiadać się w kwestiach w których nie ma się wiedzy. Bo potem jest śmiesznie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No tak koło to też jakiś odszczpieniec wymyślił.

• Lubię to 1