Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam problem z dwoma pompkami które podają wodę na podłogówkę i na grzejniki. Po kilkukrotnym wyłączeniu zasilania przez dostawce pompki zaczęły pracować bez przerwy. Posiadam regulatory salus w pokojach. Mimo że nie pojawia się płomyczek który świadczy o podawaniu ciepła na dom to pompki cały czas pracują. Kocioł smartfire 15 kw z podajnikiem 

20220130_181944.jpg

Opublikowano

Rozumiem, że jak wyciągnąłeś wtyczkę z gniazda pomy, to pompa przestała działać.
Po, ponownym włożeniu wtyczki do gniazda pompy, pompa ponownie zaczęła działać.

Raczej na pewno uszkodziły się, końcowe moduły wykonawcze sterownika.
Zapewne są to elementy elektroniczne (triak lub przekaźnik półprzewodnikowy).  

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, ale raczej sterownik kotła nie posiada bezpośredniej komunikacji z strefowymi regulatorami temperatury.
Jak masz oddzielne zabezpieczenie nadprądowe do tych sterowników strefowych, to je wyłącz na chwilę. 
Zobaczysz co się stanie.

ps. 1
Ważne.
Te dwa gniazda w kotłowni bez opraw.
Te podwójne gniazda są nieodpowiednie, powinny być zamontowane pojedyncze gniazda hermetyczne z IP przynajmniej 44.     

ps. 2
Gniazda powinny być przykręcone do puszki wkrętami, to jest bardzo ważne.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Mam oddzielny bezpiecznik od sterowników. Wyłączałem, ponownie włączyłem sytuacja ta sama. Resetowałem sterowniki i nadal to samo. Jest możliwość włączenia bądź wyłączenia sterowania strefowego w ustawieniach kotla ? Kocioł przywróciłem do ustawień fabrycznych ale to też nie przyniosło efektu 

Opublikowano

Jest to jak najbardziej prawdopodobne.
Pompa CO jest urządzeniem elektrycznym o charakterystyce indukcyjnej.
Wystarczy, że któryś z powrotów napięcia zasilającego nie był stabilny (przerywany w bardzo krótkim okresie np. 0,5 s), i zostało wyindukowane dodatkowe napięcie z obwodu pompy CO.

Opisałem to tak pokrótce i niezbyt fachowo.