Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałbym prosić o pomoc przy piecu - będąc laikiem w tej kwestii. 
Jestem posiadaczem 15 letniego pieca R-Eco Automat 24 Kw + Solarów ze sterownikiem Tech ST-402

Piec R-Eco
Aktualny Sterownik

Sterownik Solarów

- Chciałbym zorientować się w Internecie - gdzie można nabyć uszczelki, do kotła i pieca
(Są już wysłużone, chciałbym wymienić na nowe - przy rozpalaniu wydobywa się solidny dym)

- Jednocześnie chciałbym również wymienić sterownik do pieca - Najlepiej wracając do oryginalnego, bądź takiego który państwo polecacie - pasującego do tego modelu pieca
(Aktualnie zainstalowany jest Tech ST-37 RS)

- Po 14 Sezonach grzewczych niebawem do wymiany będzie również rura, którą ślimak dostarcza węgiel do pieca - Nie wiem jak fachowo się to nazywa, jaki jest jej wymiar (oraz gdzie ją znaleźć), ale mam nadzieje że dzięki państwa pomocy problem będzie rozwiązany. 

- Przy włączeniu na sterowniku "Trybu Letniego", piec nie ogrzewa wody (a powinien) dopiero po przełączeniu na "Pomy Równoległe" Grzeje dobrze wodę i grzejniki. 

Ponadto istnieje problem w połączeniu Solarów z piecem A firma która instalowała je - już nie istnieje

- Temperatura na solarach jest bardzo wysoka a pobór węgla (przy włączonych solarach) jest również większy, pomimo że jest zima, a słońca za dużo nie ma. Wygląda to w taki sposób, jakby piec ogrzewał solary

Niestety pomimo skrupulatnych poszukiwań, nic obiecującego nie znalazłem, podobnie jak i specjalisty (od solarów bądź pieca) w  okolicach Bielska-Białej który byłby w stanie pomóc, jeśli jest ktoś kto prócz odpowiedzi na ten post mógłby osobiście pomóc proszę o kontakt na PW 

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano
W dniu 8.01.2022 o 18:14, Martin909 napisał:

Chciałbym zorientować się w Internecie - gdzie można nabyć uszczelki, do kotła i pieca

Szczeliwo szklane lub szczeliwo ceramiczne. Szukaj np. domer.pl

Jednocześnie chciałbym również wymienić sterownik do pieca - Najlepiej wracając do oryginalnego, bądź takiego który państwo polecacie - pasującego do tego modelu pieca

Możesz kupić Timel. Możesz kupić Elektro-System, Recalart, Tatarek, Estyma, Plum, ElektroMiz, Tech, Compit, Geco. Obojętnie. N

ale mam nadzieje że dzięki państwa pomocy problem będzie rozwiązany. 

Producent jeszcze istnieje? Zadzwoń po części do producenta. Jakieś nie koniecznie tańsze znajdziesz na https://sklep.serwiskotly.com/ Nie wiem czy coś pasuje. JKiedyś oglądałem te kotły, ale były bardzo drogie i ostatecznie zrezygnowałem z kotła żeliwnego. Ponad 10k pln w 2006r. Nie pamiętam jaki tam był palnik, ale części do zwykłej fajki znajdziesz na https://sklep.pancerpol.com.pl/