Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym popytać dalej, po temacie LINK bo mam już kupiony kocioł Zębiec Onyks 10kW.

Zbiornika kombinowanego z buforem nie można już kupić więc mam do dyspozycji bojler 100L z grzałką oraz bufor 60L z grzałką.

Bufor mały ale lepszy taki niż żaden w małej kotłowni.

Chciałbym dać do Waszej oceny schemat instalacji.

Jak widać na schemacie zbiorniki będą wspomagane grzałkami zasilanymi z instalacji PV aby poprawić bilans.

Czy schemat wymaga jakiejś zmiany? 

Czy zawory zwrotne ZZ3 i ZZ4 są w dobrym miejscu i potrzebne?

Czy czujnik wody CO (T1) umieszczony w buforze to dobry pomysł? Czy gorąca woda z kotła nie będzie samoistnie uciekać do zbiornika CWU i czujnik w buforze będzie ślepy, i zagotuje się woda? Może założyć zamiast pompy P2 jakiś zawór przełączający obiegi?

instalp2.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Panowie, uprościłem instalację i wyrzuciłem pompę CWU -chyba nikt tak nie zrobił 🙃

W układzie tym powstaje Priorytet CWU.

Gdy bojler osiągnie 65°C to ta temperatura wody zasila mały(60L) bufor.

Tryb zima:

Gdy rozładujemy cały zbiornik CWU do 10°C to zimna woda odzyska część ciepła z bufora i trafi do kotła aby ją ponownie podgrzać. Zakładając, że w takim przypadku w buforze spadnie temperatura do 40°C (strzelam) to nadal będzie wystarczająca do zasilania obiegów C.O. (górne grzejniki na pół gwizdka)

Tryb lato:

Pompy obiegów CO nie pracują więc nie odbierają ciepła z bufora. Kocioł wyprodukuje ciepło wyłącznie na potrzeby zbiornika CWU (+ew. bufor) Pamiętać należy, że latem zbiorniki CWU i Bufora są wspomaganie grzałkami 230V zasilanymi z PV -tak to wymyśliłem. Zimą wspomaganie jest sporadyczne.

W bojlerze mam fabryczną grzałkę 1500W a w buforze 2000W (pracuje gdy pierwsza nagrzeje CWU)

Co o tym myślicie? Nasze instalacje prędzej czy później będą hybrydowe.

ZZ5 jest konieczny?

instalp3.jpg

Edytowane przez parafka