Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w tytule- ile max C mieście wpuszczane z kotła do komina ceramicznego .

Mnie dziś udało się wpuścić z DS-a , ponad 600C- komin cały, kocioł cały, termometr spalin cały - zakres termometru 0-500C

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

No ale jaką masz ceramike w uproszczeniu żółta do węglówek czy czerwona do gazówki . Jak budowałem komin w swoim letniskowym z rur długich do wegla to niby miały wytrzymać chyba ( bo nie pamiętam ) 350 C ale już przeżyły parę pożarów sadzy i jakoś wszystko całe . A tak z ciekawości krótki obieg Ci sie zaciął czy pamięć wysiadła żeby klapkę przełożyć bo to teraz to wszystko możliwe po tych covidowych akcjach i reakcjach . Niektórzy to nie pamiętają czy wodę w sedesie spuścili i to zaraz po wyjściu z łazienki  ale to ponoć normalny objaw .

Opublikowano

Mam na czopuchu termometr do barbecue do 300 *C,przekręciłem 2 termometry te do 500*C - dlatego teraz jest tańszy do 300,ale niezawodny. Tylko bezpośrednio z czopucha spaliny idą do komory z cegieł,dopiero metr wyżej zaczynają się kształtki fi 150.

Kominy 30 letnie, z kształtek ceramicznych fi 150 mm, raczej te czerwone wentylacyjne,nie szamotowe, kominy do dnia dzisiejszego drożne,nie popękane,nigdy nie widziały smoły i czarnej sadzy.

Pytałem tu kiedyś na forum czy ktoś takowe użytkuje,ale nie było odzewu. Znam jedną osobę która ma taki komin,nie wiem czy to było popularne, raczej każdy miał komin z pełnej cegły 14x14 lub 14x27.  Te moje kominy tam gdzie cegła otula kształtki, są murowane na wozówce cegły,dopiero na strychu murowane na płask.

Opublikowano
46 minut temu, mac65 napisał:

A tak z ciekawości krótki obieg Ci sie zaciął czy pamięć wysiadła żeby klapkę przełożyć

Raczej natłok prac w okresie przedświątecznym😵.

Mam komin ceramiczny fi200 - zakup 12 lat temu na alle...., ceramika czeskiej produkcji, typowa żółta, jest ocieplenie wełną.

Opublikowano

Ja mam taki bez ocieplenia metrowe odcinki chyba wyjdzie z 90 cm netto odliczając kołnierze , stabilizowany na drutach żeby miał trochę luzu w zewnętrznym kominie murowanym z cegły pełnej i może dlatego nie popękał bo miał luz i na rurach i na kołnierzach .  Ciepełka i zdrowych świąt .