Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Was drodzy forumowicze, chciałbym zasięgnąć Waszej opinii i komentarzy na temat mojego procesu spalania ekogroszku

Posiadam Kocioł Defro Komfort Eko Lux 12KW, w budynku nowo wybudowanym 140m2 

Budynek ocieplony styropianem grafitowym 15cm, wraz ze stropem również ocieplonym styropianem 

Obecnie moje spalanie ekogroszku to 80kg na 5-6 dni, nie ukrywam że chciałbym wycisnąć z niego więcej 

Posiadam układ zamknięty bez pompy przewałowej, temperatura na kotle zadana na 60 stopni, podczas przejścia w nadzór wlatuje na 65-68

Temperatura powrotu plasuje się w okolicy 52-56 stopni - czyli całkiem nieźle według mnie

Temperatura CWU jest ustawiona na 50 stopni 

Posiadam zawór 4D bez siłownika, ustawiony w jednej konkretnej pozycji (aby nie było ani za gorąco ani za zimno) 

Układ mam mieszany czyli grzejniki w pokojach i łazienkach ( mam głowice i na nich wszystko ustawione na max, oprócz garażu tam grzejniki mam ustawione na połowę skali głowicy) , reszta podłogówka

Na CO mam pompkę grundfos Alpha 1 ustawioną na biegu grzejniki, na podłógwce mam taką samą pompkę ustawioną na bieg podłoga. 

Na CWU mam pompkę Grundfos starszego typu ustawioną na biegu 1

Dodatkowo na podłógowki jest wstawiony zawór mieszający 3D Afriso ustawiony mniej więcej na połowie skali na sztywno - w sensie nie kręcę tym zaworem. 

Odnośnie ustawień pieca mam ustawioną moc kotła na 75%, oraz korektę powietrza na - 2, włączoną tygodniówke CWU,która dogrzewa wodę na 48 stopni w godzinach wieczornych, poza tymi godzinami przez cały dzien w tygodniu jest zmniejszona temperatura na CWU o - 10 stopni 

Jeżeli będziecie chcieli podam czasy pracy podajnika itp

Moje spostrzeżenia są takie że piec wchodzi w nadzór i z niego po jakimś czasie wychodzi ( spada temperatura CO) tak mi kiedyś serwisant defro doradził że to stan ok - czy tak ma być? 

W załączniku wstawiłem zdjęcie jak wygląda piec po 2 dniach palenia, oczywiście wcześniej był wyczyszczony na błysk 

Czujnik spalin czyszczę raz w miesiącu, dmuchawę wykręcam raz na 3 miesiące i czyszczę kanały dolotowe

Czy coś według Was powinien zmienić / poprawić? 

Jakie jest Wasze zdanie na temat mojego spalania? 

Wstawiam zdjęcia ze sterownika K1PV4 bo taki mam zamontowany, razem z wykresami temperatur

Pozdrawiam 

IMG_20211209_215907.jpg

IMG_20211209_210328.jpg

IMG_20211209_210319.jpg

IMG_20211209_210307.jpg

IMG_20211209_210301.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, czy według ciebie kocioł jest dobrany prawidłowo? Jesteś zadowolony z zakupu?

Zastanawiam się nad zakupem tego modelu (12KW). Dom lata 80, mury podwójne ze szczeliną powietrzną, grafitowy 12cm, Strop 10cm, podłoga bez izolacji. "Ciepło właściwe" wyliczyło 160m, 9KW max, średnie 4kw.

Czy mógłbyś wyliczyć na stronie "ciepło właściwe" ile wyliczy ci KW na Twój dom?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.12.2021 o 22:17, lolek2417 napisał:

Moje spostrzeżenia są takie że piec wchodzi w nadzór i z niego po jakimś czasie wychodzi ( spada temperatura CO) tak mi kiedyś serwisant defro doradził że to stan ok - czy tak ma być? 

Masz tak ustawić aby nie wchodził w nadzór. Temp. kotła na 65. Może więcej powietrza.

Musisz wyeliminować powstawanie sadzy.

Edytowane przez gersik
Opublikowano

W nowym domu zawsze będzie wchodził w nadzór, bo jest po prostu za duży. Widać to jak na dłoni po zużyciu węgla. Nic z tym nie zrobisz, trzeba się przyzwyczaić i ostrzec innych.