Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę o zweryfikowanie koncepcji instalacji CO+CWU. Kocioł na pellet 10 kW, dwa obiegi ogrzewania podłogowego parter i poddasze, oba po 7 pętli. Chciałbym, aby każdy obieg sterowany był niezależnie pogodowo. Długość pętli nie przekracza 90m. Zapotrzebowanie parteru to 4000W, poddasza 4300. Mam wątpliwości ,czy powrót CWU jest w odpowiednim miejscu. Czy nie lepiej będzie gdyby był wpięty pomiędzy zaworem ATV a pompą? Czy zawory zwrotne są odpowiednio umieszczone? Zawory trójdrożne będą wyposażone w siłowniki. Zorientowałem się, że brakuje jeszcze filtrów skośnych przed pompami obiegowymi i separatorem. IMG_20211003_174707016.thumb.jpg.504efc36030f7c3a76d36bfcb45511e4.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zła lokalizacja naczynia przeponowego,powinno być na poworcie tuż przed kotłem.CWU dobrze wpięte(ZZ za pompą)Zawory zwrotne na obiegach grzewczych "na poworcie do powrotu" Powinno być jeszzcze zabezpieczenie w postaci zaworu schładzającego dwufunkcyjnego np.zawór DBV

I dla ok 4kW dałbym mniejszy zawór ARV czyli Kvs=4

Edytowane przez Grundfos
  • Przydało się 1
Opublikowano

Dziękuję Panu za odpowiedź. Poprawiłem schemat według Pana wskazówek. Pewnie dziwi taka pompą na powrocie. Była dołączona do kotła, wydaje mi się, że będzie to najlepsze miejsce dla niej. Pytanie odnośnie przekroi rur. Planuję od kotła do sprzęgła Cu 28, ale nie jestem do końca przekonany. Myślę, że Cu 22 byłoby wystarczające. Od sprzęgła do rozdzielaczy wielowarstwowa Tece 32. Do zasilania wężownicy CWU Cu 22. Pytanie odnośnie pomp. W przypadku pomp przy zaworach trójdrożnych myślałem o Alpha 2 25-40. Czy w przypadku zasilania CWU wystarczy cyrkulacyjna? Od kotła do zasobnika mam jakieś dwa mb rury.IMG_20211004_172615144.thumb.jpg.048ed45782359eaec3438274ceb63b81.jpg

Opublikowano (edytowane)

Grundfos Alpha 2 nie jest zła (byle nie Alpha 1) ale osobiście wolałbym Wilo np Yonos Pico,cana powinna być zbliżona do Grundfosa.Do zasobnika nie pompa cyrkulacyjna CWU lecz zwykła 40ka

Edytowane przez Grundfos