Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. potrzebuję dołożyć dwa małe kaloryfery w pomieszczeniu na poddaszu. Będą one usytuowane na z dwóch stron tej samej ścianki działowej. Układ otwarty, grawitacyjny. Czy na pionie zasilającym idącym do zasobnika na poddaszy mogę wstawić trójnik powiedzmy 28/18/28? Druga sprawa jak rozdzielić wodę na dwa kaloryfery? Trójnikiem czy podłączyć je szeregowo z zachowaniem różnicy poziomów? 1632740039549.thumb.jpg.1f03260ab109794ce991e5e0ea93b217.jpg

Opublikowano

Ktoś coś doradzi?

Opublikowano

Jeśli pomieszczenia na poddaszu oddzielne to połączenie grzejników równoległe na trójnikach , pamiętaj o spadkach i podniesieniu naczynia przelewowego powyżej grzejników (min 30 cm od najwyższego punktu instalacji ) . Jeśli grawitacja to stopniowanie przepływów i bez syfonów . Zasilanie do grzejników musisz wpiąć poniżej zasobnika , w tym przypadku najlepiej w pomieszczeniu poniżej nad paleniskiem . Jeśli instalacja sezonowa to pamiętaj o spadkach do spuszczania wody z CO .

Opublikowano

Czyli w pion CU28 wpiąć trójnik 28/18/28 i tą średnicą dojść do trójnika rozdzielającego wodę na dwa grzejniki a stamtąd CU15? Czy lepiej to zrobić na rurach CU22 i CU18? Spadki będą zachowane. Od pionu do grzejników jest max 3-3,5m.
W rurę zasilającą zamontować trójnik którym woda zostanie rozdzielona na dwa grzejniki, tak? I analogicznie zrobić z powrotem? Naczynie przelewowe jest wysoko, także to jest ok

Opublikowano

Mam jeszcze jedną zagwozdkę. Mianowicie: jaki rodzaj grzejników wybrać do instalacji miedzianej? Stalowy panelowy pójdzie na grawitacji?

Opublikowano

Podbijam

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jaki masz układ budynku i czy piętro bedzie otwarte w stosunku do parteru ( brak drzwi i wydzielonej klatki schodowej ) . W układzie otwartych pomieszczeń grzejniki raczej symboliczne bo i tak głownie bedzie grzał dół . W przypadku przegród ( drzwi )  pomieszczenia obliczyć indywidualnie i do tego dobrać grzejniki ( grzejnik do ok 1400 W zasilanie wystarczy fi 15 do grzejnika , powyżej tej mocy fi 18 i tyczy sie to również sumy tych grzejników dla podejścia od pionu zasilającego do trójnika rozdzielającego na grzejniki ) . Na grzejnikach zawory o zwiększonym przepływie dla grawitacji i zawory powrotne do regulacji przepływu ( czasami trzeba zdławić góre bo dół nie grzeje) jak to jest u Ciebie nie wiem ale lepiej dmuchać na zimne jak potem coś nie zagra a poza tym w razie awarii grzejnika łatwiej go wymienić czy nawet odseparować do czasu wymiany bez wpływu na ogrzewanie reszty budynku . 

Może się przydać .

https://www.purmo.com/pl-pl/pobierz-pliki/kalkulator-doboru-grzejnikow/charakterystyka-pomieszczenia

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Mac65 wielkie dzięki za pomoc. Zrobiłem tak jak pisałem i dodatkowo zastosowałem Twoje rady. Grzejniki grzeją elegancko. Trochę przesadziłem z średnicą rur bo dałem fi 22 i później fi 18 ale takie miałem już kupione więc trudno. Teraz muszę tylko poeksperymentować z poziomem otwarcia zaworów na grzejnikach. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.