Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła LG Therma V optymalizacja pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam w domu pompę ciepła LG Therma V 16kW zainstalowaną z 6 lat temu. Dom ma około 180m2, wszędzie zagęszomna podłogówka, dom dobrze ocieplony.Zgodnie ze schematem przez zawór trójdrożny podłączone jest CWU i sprzęgło CO rozdzielajace na dwie pompy obiegowe  Moc pompy ciepła była przewymiarowana ze względu na planowany mały basen. Jest to starsza terma V zewnętrznym termostatem. Osoba, która mi to montowała niby była po szkoleniu, ale ustawić tej pompy poprawnie nie potrafiła.

Przez pierwsze dwa sezony walczyliśmy z krzywą grzewczą, ale mieliśmy dziwne sytuacje w domu: albo za zimno, albo za gorąco. W trzecim sezonie przeszliśmy na termostaty pokojowe i sterowanie zaworami podłogówką. Dom ma dwie kondygnacje, każda kondygnacja ma pompę obiegową, która po zamknięciu zaworów z danej sekcji się wyłacza. Termostat pompy ciepła się włacza, jeżeli conajmnimej dwa pomieszczenia mają zapotrzebowanie na ciepło. 

Jeżeli chodzi o komfort cieplny to teraz jest idealnie. Mam takie temperatury w pomieszczeniach jakie potrzebuję, a dzięki obniżeniu o jeden stopień na noc pompa mi się nie włacza do zapotrzebowania CO. 

Ogólnie to zostały mi trzy problemy do rozwiązania:

1. Po przełączeniu w tryb sterowania termostatem nie mogę zrobić harmonogramu dla pracy CWU. Ogólnie jest to dość ważne bo wolałbym w dzień podbić temperaturę wody w zasobniku, aby raz wykorzystać lepiej energię z fotowoltaiki, a dwa aby pompa w nocy mi się nie włączała - jest dość głośna. 

Pytanie jest takie czy ktoś wie czy zewnetrznie da się zablokować pompę aby nie grzała CWU?

2. Drugi poblem jest powiązany z pierwszym. Ogólnie to nie mogę poradzić sobie z CWU. Pompa ciepła cały czas włacza mi się regularnie co 2-3 godziny, poprawcuje z 15min, dogrzewa CWU o 1-3 stopnie i się wyłacza.  Czy ktoś wie na jakiej podstawie ta pompa się włacza? Domyślam się, że ma to związek z deltą temperatury zmierzonej w CWU i zadanej. Ale monitorowałem to i jakoś nie widzę, tutaj stałej wartości.

3. Trzeci problem dotyczy zużycia chwilowego prądu przez pompę. W obecnym okresie pompa pobiera jakieś 2,5kW, zimą przy większych mrozach nawet 4kW. Wiem, wiem pompa jest duża i przewymiarowana. Ale jak kupowałem tę pompę to tłumaczono mi, że jest to jednostka inwertorowa i że pobór prądu spada wraz z ze spadkiem zapotrzebowania na energię cieplną/chłodzącą. Pytanie jest takie czy jest jakaś sztuczka, aby ograniczyć zużycie do 1,5kW mocy elektrycznej? Chodzi mi o takie okresy jak teraz, kiedy zapotrzebowanie domu na ciepło jest minimalne. Zależy mina tym z dwóch powodów. Po pierwsze pompa pracowałaby dłużej i lepiej bym skorzystał z energii wytarzanej przez PV. Po drugie pewnie będzie to zdrowsze dla pomy, bo cykle pracy będą dłuższe. 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • 4 lata później...
Opublikowano

Mam podobną pompę - nie zejdziesz do 1500W najniżej - ja moją steruję też na zasadzie termostatu, ale mam w pewnym sensie własną automatykę - bo nie mam bufora, ani CWU. Najniżej jak mi się udało zmusić pompę do pracy to jest jakieś 1750W. Udało mi się to zrobić takim trikiem, że zamieniłem czujniki temperatury wejścia i wyjścia oraz zmieniam temperaturę zadaną zależnie od pogody za oknem. Teraz jeszcze chcę zmienić krzywą bo jest chyba fabryczna, może uda się wtedy zejść niżej, ale to mocno wątpliwe.