RadynP Opublikowano 24 Września 2021 #1 Opublikowano 24 Września 2021 Witam. Mam pewien problem i nie do końca potrafię go rozwiązać. Posiadam projekt podłogówki w którym dojście do rozdzielacza jest rurą PEX40. Niestety staram się ciąć koszty ale z głową, a PEX w tej średnicy jest drogi do tego wg. projektu użyto z 12 kształtek przy czym każda kosztuje ok 100 zł, a i w mojej okolicy hydraulicy nie za bardzo są chętni do pracy z taką średnicą PEX. No ale do sedna po rozmowie z hydraulikiem postanowiłem przejść na PP. Ale chciałem zachować tą samą średnice wewnętrzną. Niestety PEX 40 ma 33 wew. PP 50 ma 36,2 , a PP40 ma 29... Hydraulik mówi, że pp 40 będzie wystarczające biorąc pod uwagę to, że PEX mimo większej średnicy ma duże przewężenia na złączkach. Proszę o fachową poradę. Pozdrawiam. Cytuj
tomekb Opublikowano 27 Września 2021 #2 Opublikowano 27 Września 2021 Może wybierz CU , albo zasilanie mniejszym przekrojem z dwóch stron rozdzielacza rozwiąże problem . 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi