Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Posiadam kocioł z podajnikiem 20 kw do tej pory nie miałem żadnych zaworów 4 drogowych prostu jedna pompa tempertura na kotle była ustawiona 50c powrut miał nie mniej jak 47c ale prostu 5latach w kotle pojawiła się korozja i dostalem radę aby trzymać na kotle minimum 55c mam zmiar montować zawór 4drogowy rozmawiałem z producentem kotła dostałem odpowiedzi że może być jedna pompa ale musi być zawór najlepiej ustawiony na pozycji 3 i kocioł na 70c teraz mam taki problem jak blizko zawór musi być zamontowany zasilania na kotle czy w takiej odległości będzie dobrze jak na zdjęciu druga sprawa naczynie posiadam przelewowe i one będzie za zaworem i teraz takie pytanie czy wystarczy jak zamontuje przed zaworem 4 drogowy zawór bezpieczeństwa czy lepiej zamontować naczynie przeponowe z grupą bezpieczeństwa bo jeśli zawór 4drogowy ustawiony na pozycji 3 to czy ciśnienie nie będzie wzrastać na kotle? 

IMG_20210825_135330.jpg

Opublikowano

W tej chwili mam układ otwarty ale jest problem bo jak zamontuje zawór 4 drogowy to naczynie będzie po za zaworem i np jak ustawie zawór 4 drogowy na pozycji 3 to boję się że kocioł będzie jak bomba cykająca 

Opublikowano

Pewnie masz to naczynie wpięte w pion grzejników,a powinno być bezpośrednio do kotła. W takim przypadku gdy nie ma możliwości przerobienia tego,możesz zostawić je tam gdzie jest i zamontować naczynie przeponowe z grupą bezpieczeństwa na tzw. małym/kotłowym obiegu. Wtedy w przypadku zamknięcia zawodu 4D masz zabezpieczony kocioł.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak zgadza się tylko umnie jest zrobiony pion do rozdzielaczy zrobiony a później gdzejniki są podłączone przez pex i naczynie jest podlaczone do pionu dla tego się bałem zamontować ten zawór 4d 🙂 zawór 4 drogowy tak będę ręcznie ustawiał rozumiem że nawet jak zawór będzie ustawiony na pozycji 3 to kocioł będzie bomba jak nie zamontuje naczynie przeponowego? 

Opublikowano

Jeśli nie możesz wpiąć naczynia bezpośrednio do kotła to zostaw go tam gdzie jest,a zabezpiecz przeponą tak jak pisałem.

Opublikowano

Rozumiem dziękuję za radę 🙂Bo jak się pytałem hydraulika ktury oglądał instalacji to twierdzi że wystarczy zawór bezpiczestawa i instalacja zabezpieczona że nie trzeba żadnego naczynie przeponowego. 

Opublikowano

No nie albo decydujemy się na układ otwarty wtedy naczynie do układu otwartego w najwyższym punkcie instalacji wpięte bezpośrednio w kocioł a na trójniku w bok zawór 4D albo układ zamknięty wtedy likwidujemy naczynie układu otwartego i stosujemy zabezpieczenie kotła w postaci naczynia przeponowego,zaworu bezpieczeństwa i zaworu schładzajacego

Innymi słowy albo rybki albo akwarium)

Oczywiscie producent musi dopuszczać swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym

Opublikowano

Dobra a jeśli nic nie zmienię tylko zamontuje zawór 4 drogowy i nie będę go zamykał do końca np ustawie na pozycji 3 i przed zaworem dam tylko zawór bezpiczestawa to coś mogło by się stac wktycznie może ciśnie powstać w kotle? Kocioł jest z podajnikiem będzie miał temperature ustawioną 65c-70c

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanie chodzi o naczynie przeponowe na jakiej zasadzie działa jeśli dobrze rozumie to instalacji nabijam do 1.5 bar i powyżej 1.5 bara w naczyniu mebrama się rozszerza? bo jak sprawdzałem naczynia przeponowe to praca naczynia przeponowego co 1.5 bara? 

Opublikowano

Ok juz wszystko wiem. Teraz mam jeszcze jedno pytanie chodzi o czujniki kotła chodzi o powrót i za zaworem czujnik wystarczy go zamocować do rury czy lepiej dać trójnik i zamontować od termometru fachowo nie wiem jak to się nazywa ale tak zwane miejsce na termoment gdzie można również czujnik zamontować?

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/oslona-czujnika-mosiezna-kapilara-1-2-50mm-10200163910
Jak robisz instalacje od nowa/przerabiasz to możesz dać trójnik redukcyjny i w nim umieścić kapilarę,a w niej czujnik. Ale jak dasz czujkę bezpośrednio do rury to też będzie działać