Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem podlogowka na parterze, rozdzielacz 14 sekcji, dlugosci petli nie znam, ale jest okolo 150m2. Na gorze mam drugi rozdzielacz 7 sekcji, pompa taka sama jak na dole, przeplywy ponad 2l na drugim biegu, a na parterze ledwo dobija do 0.5l na trzecim. Wydaje mi sie ze instalator zalozyl za slaba pompe, moze ktos polecic cos co bedzie w stanie to uciagnac?

Taka pompa jest zamontowana w obu rozdzielaczach 

20210821_130325.jpg

20210821_132931.jpg

Opublikowano

Czyli mam szukać innego zaworu, jakiś trop jest, bo majster co min to ogarnia to tylko większa pompe chce wsadzic 

A jak z dopływami do rozdzielacza? Są rury 3/4 odległość rozdzielacza od bufora jakieś 30cm

Opublikowano

Pompa jest w porządku na 100%

Jak chcesz sprawdzić pompę to zakrec np.5 pętli i włącz pompę, zobacz jaki przepływ jest na pozostałych pętlach.

Na jakie charakterystyce masz ustawioną ta pompę.

Opublikowano (edytowane)

no to ze zawór do wymiany to juz 100% pewne, tylko ta pompa, tak na chłopski rozum, skoro zawór ma kvs 1.6 i blokuje przepływy, to czy srednica pompy 15 ich nie bedzie blokować? instalator cały czas upiera się przy 25 a ja nie chce wydawać kolejnych pieniędzy, skoro sam zawór wystarczy i sam go sobie w 5min wymienię

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Założyłem zawor KVS 3,4 delikatnie przepływy wzrosły, ale dalej poniżej 1l na wszystkich pętlach jak na każdej pętli z osobna 3.5l/min, na wszystkich otwartych delikatnie ponad 05.l,

Edytowane przez Paolo80
Opublikowano

Zmierzyła dzisiaj średnicę rur jakie wychodzą z bufora, rura miedziana 28mm a od trójnika wychodzą 22mm jedna na górny rozdzielacz a druga na dolny, który jest zaraz za ścianą,  te srednice są ok?

20210922_101836.jpg

Opublikowano

Witam , czy jest różnica jak zakręcisz zawór 3d na maxa ,a jaki jest przepływ na odkręconym , sprawdź to ale na zimnej instalacji to będziemy coś więcej wiedzieć. Jakie te zawory założyłeś 3,4 kv .?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zawor całkiem skrece to rotometry pokazują 0, natomiast w skali od 1-6 przepływ się nie zmienia . 

Zawor mam taki jak na zdjęciu 

Może te moje rotometry są jakieś dziwne? Normalnie powinno: wykrecajac rotometry zwiększam przepływ a u mnie jest odwrotnie 20210930_142847.thumb.jpg.ef388896df03579293797e162d9cc7cc.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Witam, z tego co się orientuje to jest taki na rynku rotametr który działa odwrotnie . Jak się nie mylę to firmy Rumet.

Opublikowano

Ale teraz zawór jest odwrotnie  😉

Zmień zawór strzałką do góry i go zamknij , zamykając zawór 3d robisz tylko przepływ na podmieszaniu dopóki tutaj nie uzyskasz ok 1- 1,5 l/m to nie ma co sprawdzać czy przyłącza mają właściwą średnicę i innych błędów . Na zakŕęconym zaworze 3d sprawdzaj przepływy , jakie są np. Przy  wszystkich otwartych pętlach a jakie przy  połowie zamkniętych. 

Opublikowano

A przy wszystkich otwartych pętlach jaki jest przepływ i czy jak jest zamknięty zawór 3d to przepływ jest większy czy mniejszy 

Opublikowano

Przy wszystkich otwartych najwięcej mogę ustawić coś pomiędzy 1 a 1.5, a jak zamknę zawor to wskakuje na minimalnie przed 1.5, czyli przepływ się podnosi ale nieznacznie, jakieś 2mm na skali

Opublikowano

To jak jest rotametry prawidłowo wskazują i ten przepływ jest na poziomie 1- 1,5 l/m to jest bardzo dobrze , jak na 14   długich obwodów ( bo przecież nie wiesz jakie te pętle są długie ?)   można teraz to poregulować .... przydławić pętle które są najkrótsze i czekać  na zimę zobaczysz czy będzie dobrze grzało ,ewentualnie możesz jeszcze przeglądnąć te zawory kulowe, one czasami mają wbudowany zawór zwrotny w kuli ,który robi niezły opór .